Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR PROSVETE PROF. DR TOMISLAV JOVANOVIĆ OTKRIO ZA ALO!

Ubuduće „elektronski” testovi za maturu!

Autor: I. Č. | 22.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Nemili događaj u Aranđelovcu izazvao je trenutnu reakciju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesora dr Tomislava Jovanovića, koji se za nepun mesec dana na funkciji suočio i sa vršnjačkim nasiljem u školi kada je grupa petaka pretukla prvaka.

Jedan od prioriteta i veća bezbednost učenika u školama

Jedan od prioriteta i veća bezbednost učenika u školama | Foto: A. Dimitrijević

- Nažalost, ponovo tuča maloletnika, odnosno prebijanje đaka prvaka od strane mnogo starijih učenika. Odmah sam otišao da posetim mališana i on je sada dobro. Oglasio se i direktor škole, ali moje pitanje je: gde je bio i šta je radio taj direktor da se spreči ovakav događaj? Nasilje u školama je postala naša svakodnevnica i jedan od mojih prioritetnih zadataka biće da se to spreči i da se preventivno deluje...


Kako ćete to uraditi?
- Delovaću u dva smera. Pre svega, školski psiholozi dobiće jasne zadatke kako da svakodnevno rade sa učenicima, a ne samo kada se javi problem. I drugo, ideja o školskom policajcu nije dovoljno zaživela, pa bi trebalo, u saradnji sa MUP-om, bolje organizovati obezbeđenje u školama.

Kada smo već kod škola, da se vratimo na staru temu provaljenih testova, šta ćete tu konkretno preduzeti?
- Već radim na tome. Moja ideja je da se testovi šalju u škole na dva, tri sata pred početak ispita, i to - elektronskim putem. Dakle, niko neće imati ranije pristup pitanjima, ona će se praviti na licu mesta. Komisija koja pravi pitanja sedeće u ministarstvu i tek napravljeni testovi putem interneta slaće se u škole. To obezbeđuje apsolutnu zaštitu od provaljivanja. To ćemo raditi u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije, a pod kontrolom MUP-a Srbije.

Đaci

Đaci | Foto: R. Gatel

Vaš prvi radni dan je obeležen prisustvom na Rektorskom savetu Konferencije univerziteta Srbije (Konus), što je izazvalo krajnje pozitivnu reakciju svih srpskih rektora. Da li će to i ubuduće biti vaša praksa?
- Gledaću da ne propustim nijedan sastanak Rektorskog saveta, kao ni Skupštine Konusa. Pa to je jedan od osnovnih zadataka ministra prosvete. Pošto želim da se najozbiljnije posvetim unapređenju visokoškolskog obrazovanja, te dve institucije su moja baza. Od njih dolaze najpouzdanije informacije šta se dešava u visokoškolskom obrazovanju, kao i ideje šta treba činiti. I ja želim i moram da slušam ta mišljenja. I da radim na implementaciji tih ideja.


A šta je sa zakonom, da li će se menjati?
- U toku je rasprava o amandmanima na postojeći zakon. Mislim da amandmani nisu dobro rešenje. Može da se krpi nešto što je dobro. Zakon nije dobar i ja sam za pravljenje potpuno novog zakona. Čuju se mišljenja da za to treba puno vremena. Međutim, meni je dosta priča u stilu „ne može preko noći“. Sve se može kada se hoće. Dobar tim, koji ćemo napraviti, moći će u relativno kratkom roku da napravi dobar zakon. I to je, takođe, jedan od mojih prioriteta.

Univerzitet „Megatrend“ već godinama upozorava na korupciju, iznoseći dokaze, posebno kada je Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) u pitanju, a do sada nije bilo reakcije nadležnih organa, a ni Ministarstva prosvete.
- Sigurno je da korupcija postoji. Postoje indicije da su akreditacije dodeljivane, u nekim slučajevima, bez potpunog ispunjavanja predviđenih uslova. Bilo je dosta i konflikata interesa. Ministarstvo će se maksimalno angažovati u sprečavanju korupcije. Takođe, nadam se da će Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije, na čijem je čelu Mario Spasić, značajno pomoći da se utvrde sve nepravilnosti u radu KAPK-a ako ih je bilo, a nadležni organi preduzeće odgovarajuće mere.
Poslednji komentari
  • profesor Vreme: 22.09.2013 09:19h

    A moje pitanje je, gde je bio i šta je radio ministar u to vreme? Pa ne može se tek tako tražiti odgovornost od direktora. Postoji učiteljica, dežurni učitelj ili nastavnik,školsko obezbeđenje, pomoćnik direktora, pa tek onda direktor.

  • Toplica Vreme: 22.09.2013 09:38h

    Bravo ministre. Za mene nije novina, jer Tomislava Jovanovica poznajem 30 godina. I znam da sto kaze, a kaze pametno, to i uradi. Ostace samo kajanje, sto su ga osporavali do sada. A mogao je mnogo da uradi za ovu zemlju!

  • 5ar Vreme: 22.09.2013 10:25h

    Jel to mora da se raspise i namesti tender za nabavku 200 hiljada racunara, posto ima viska para u budzetu?

  • ja Vreme: 23.09.2013 07:46h

    A koliko ce trebati skolama da ih odstampaju? Da li svaka skola ima i stampac?

  • svakaživuljka Vreme: 05.10.2013 12:37h

    Ovaj ministar je najkraće rečeno "ćutuk". jednog dana je naredio službi za opšte poslove da se zamene sve sijalice na spratu.?????'

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP