Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI ORGANIZATORI DEČJEG PROSJAČENJA U BEOGRADU

Uče decu da prose još dok su bebe!

Autor: Ekipa Alo! | 18.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Decu koja prose po ulicama Beograda zlopotrebljavaju njihovi roditelji, a često je otac taj koji svoju porodicu i decu organizuje da prosjače, pa to tako postaje neka vrsta porodičnog posla. Za prosjačenje se deca vaspitavaju još dok su bebe, koje majke nose u naručju dok prose. To za njih postaje način života.

Na ulici od malih  nogu: Svakodnevna slika u Beogradu

Na ulici od malih nogu: Svakodnevna slika u Beogradu | Foto: Nenad Kojadinović

Dragana Starčević, inspektor odeljenja za javni red i mir Policijske uprave Beograd, rekla je u razgovoru za Srnu da dete koje je počelo da prosi najčešće nastavlja da se bavi prosjačenjem zato što je to nešto što je duboko usađeno u njegovu svest.


Do 1.000 dinara dnevno


Što se tiče kazni za prosjačenje, uglavnom se podnose prekršajne prijave, a kazna za prosjačenje je do 20.000 dinara ili do 30 dana zatvora.
- Obično idu u zatvor, retko ko plati - kaže Starčevićeva i dodaje da je mit da prosjaci isprosjače ogromne sume, dodajući da je policija više puta privodila prosjake koji su kod sebe imali uglavnom mleko ili hranu iz pekare i najviše 1.000 dinara.

- Dete je provelo detinjstvo na ulici, navika mu je da se bavi time i često nastavlja sa prosjačenjem i kada odraste - kaže Starčevićeva, navodeći da je najžalosnije što decu za prosjačenje koriste njihovi roditelji da bi izazvali sažaljenje, ali i zato što su siromašni.

Ona kaže da se nije srela sa slučajevima organizovanog prosjačenja, odnosno da postoji neki gazda u pravom smislu te reči, koji uzima decu da prose za njegov račun, ali dodaje da postoji organizovanost u smislu porodičnog organizovanja i da najčešće otac organizuje svoju višečlanu porodicu za prosjačenje.

- Otac je uglavnom šef, on organizuje svu svoju decu, suprugu, rođake, svi oni prose, kako bi na kraju dana taj novac podelili. Novac uglavnom koriste za svoje porodične potrebe... Otac sedne sa strane, a žena sa decom prosi - navela je Starčevićeva.

Koriste dečicu da bi  zaradili više novca

Koriste dečicu da bi zaradili više novca | Foto: Goran Srdanov


Prema njenim rečima, dešavalo se da muž ne radi ništa, a da šalje ženu i decu da prose i donose novac, ali ne zato što je lenj, nego ide na kartu sažaljenja da će pre neko dati novac ženi sa detetom nego radno sposobnom muškarcu.
- Protiv roditelja podnosimo krivične i prekršajne prijave, ali oni najčešće nastavljaju sa prosjačenjem - navela je Starčevićeva.

Ona pojašnjava da je prosjačenje uglavnom „generacijski posao“ i dodaje da siromašni sloj društva koji prosi prosjačenje naziva „poslom“ i nikada neće reći da „idu da prose“, nego da „idu na posao da rade“.

- Žene koje prose vode računa o svojoj deci i teško podnose kada ih socijalne službe razdvajaju od njih. Istovremeno, nikada nećete čuti da ta deca nešto loše kažu o roditeljima koji ih koriste za prosjačenje - kaže ona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP