Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KIŠA I SUNCE DOPRINELI RAZVOJU KRVOPIJA

Udar na komarce!

Autor: Jovana Nikolić | 02.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Obilne kiše od prethodne nedelje u kombinaciji sa suncem, koje je potom upeklo, stvorili su idealno okruženje za razvoj komaraca. Prošle godine, država je nakon obilnih poplava izgubila bitku sa ovim dosadnim krvopijama, ali nadležni uveravaju da su ove godine spremniji, a u Beogradu, koji je lane bio najkritičniji, danas startuje novi udar na komarce.

Na dosadne insekte i sa zemlje i  iz vazduha: Najkritičnije u  Beogradu na levoj obali Dunava

Na dosadne insekte i sa zemlje i iz vazduha: Najkritičnije u Beogradu na levoj obali Dunava | Foto: Nenad Božović

I dok većina građana već sada nervozno reaguje na njihovu pojavu, u Beogradu danas počinje nova invazija na komarce, i to prvenstveno u naseljima na levoj obali Dunava.


U Nišu i Novom Sadu komarci pod kontrolom


U Nišu je od 25. do 27. maja obavljen drugi tretman komaraca na teritoriji grada Niša. Larve su suzbijene duž rečnih tokova i zabarenih površina u gradu. Novosadska „Ciklonizacija“ ovih dana sprovodi drugi krug uništavanja larvi komaraca na Dunavu, kanalima sistema Dunav-Tisa-Dunav, Tisi i drugim vodenim površinama u okolini. On napominje da, i pored svih napora, građani ne treba da očekuju da će svi komaraci biti uništeni, jer je to nemoguće, ali da zasada podaci sa terena govore da je sve pod kontrolom.E. A.

- Tretman komaraca na teritoriji grada Beograda se radi na osnovu monitoringa koji svakodnevno obavljaju stručne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, prskanje se radi čim monitoring pokaže povećanu brojnost na nekom lokalitetu. Za danas je planirano suzbijanje komaraca uređajima sa zemlje u svim naseljima na levoj obali Dunava- objašnjavaju za „Alo!“ u Zavodu za biocide.

Staništa komaraca su uvek u vezi sa vodenim površinama, a kako naša prestonica leži na dve velike reke i ima veliki broj kanala, svi delovi grada su podležni pojavi komaraca.

- Svakodnevno pratimo brojnost larvenih i odraslih formi komaraca i na osnovu tog monitoringa se i preduzimaju dalje mere u suzbijanju istih. Kao najrizičnija područja na teritoriji grada mogu se istaći upravo naselja na levoj obali Dunava, kao i naselja uz levu i desnu obalu reke Save - kažu za „Alo!“ iz ovog zavoda.

U Beogradu danas zaprašivanje komaraca

U Beogradu danas zaprašivanje komaraca | Foto: Dušan Milenković


Ujedi ovog dosadnog insekta mogu biti fatalni po čoveka i decu, pogotovo ako su alergični, zato se treba na vreme zaštiti od njih mazanjem određeniih krema.

- Ovom prilikom apelujemo na građane da koriste mere lične zaštite ukoliko izlaze u šetnju pored reka ili u parkove u vidu sredstava protiv ujeda i nošenja dugih rukava. Takođe treba da izbegavaju izlaske u ranim jutarnjim i popodnevnim časovima kada je aktivnost komaraca najveća. Ako nemaju, trebalo bi da na prozore stave i mrežice kako bi komarce i druge insekte sprečili da uđu u njihove domove- naglašavaju iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Prijavite legla komaraca


Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju mole građane da pomognu i da na broj telefona 011/355-44-99 prijave veće vodene površine i povećanu brojnost komaraca u svojoj okolini, kako bi njihove ekipe u najkraćem vremenskom roku izašle na teren.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP