Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU: STEVAN KRSTIĆ, NAČELNIK PU NOVI SAD

„Udarićemo na kriminalce!“

Autor: Nikola N. Travica | 13.10.2013 - 07:39:00h | Komentara: 1

Stevan Krstić (49), načelnik druge po veličini policijske uprave u Srbiji, prvi put od imenovanja za „Alo!“ otkriva planove za budućnost. Kao razlog statističkog povećanja broja imovinskih krivičnih dela navodi izmene Krivičnog zakonika.

Stevan Krstić

Stevan Krstić | Foto: N. Travica

Kakvu ste bezbednosnu situaciju zatekli u trenutku imenovanja za načelnika Policijske uprave Novi Sad?
- Statistički gledano, u devet meseci ove godine primetno je povećanje broja krivičnih dela imovinskog karaktera, što je posledica izmena Zakonika o krivičnom postupku. Kao posledica izmena Krivičnog zakonika u zvaničnu statistiku ulaze sva krivična dela krađe u kojima vrednost ukradene stvari prelazi 5.000 dinara. Mi smo sve naše resurse stavili u funkciju efikasnijeg rešavanja problema koje imamo.


Šta je promenjeno vašim imenovanjem? Kao zamenik načelnika bili ste prvi čovek policijske uprave, a sada ste načelnik i opet ste prvi čovek novosadske policije.
- Stepen odgovornosti je veći. Samo imenovanje kao čin u formalnopravnom smislu za mene znači da sam sa svojim kolegama i saradnicima bio na dobrom putu, što je imenovanjem verifikovano.

Kako ćete reagovati na očekivanja stanovnika Novog Sada?
- Izazovi i zahtevi koji postoje postavili su pred mene viši nivo odgovornosti. Građani od nas sa pravom očekuju da se suprotstavimo svim vidovima nasilja i kriminaliteta, što je naš zadatak. Mi ćemo sve učiniti da sa kapacitetima kojima raspolažemo budemo što efikasniji. Novosađani od mene očekuju velike pomake, zbog čega ću i ja imati velike zahteve prema svojim saradnicima i kolegama. Biće tu i kadrovskih promena. Pojačanom prevencijom i radom odgovoriću na sve bezbednosne izazove i rizike. Velika su očekivanja i nas samih u vezi sa dolaskom novih 300 policajaca, koji u narednom periodu stižu sa školovanja. Mislim da će se to odraziti na bezbednosnu situaciju u Novom Sadu, a posebno kada policijska stanica u Novom naselju zaživi.

Često se sreću maloletnici kao izvršioci krivičnih dela na ulicama Novog Sada. Da li mislite da je odgovornost samo na policiji ili je za takvo stanje odgovoran još neko?
- Kada bi policija bila vaspitna organizacija, naša odgovornost bi bila daleko veća. Mislim da je policija samo jedna karika u sistemu bezbednosti. Pitanje maloletničke delinkvencije je fenomen ovog društva, a ne samo Novog Sada. Kao društvo imamo problem jer je proces vaspitanja izgubljen. Policija to ne može sama izneti. Porodica i škola imaju značajnu ulogu u ovoj problematici. Kada maloletnik dođe pred policiju, onda je već kasno. Mi se bavimo posledicama, a ne uzrocima. U ovom društvu je neophodno pre svega utvrditi koji je razlog prisustva maloletničkog kriminaliteta.

Da li ste i šta do sada uradili povodom pojave i porasta maloletničkog kriminaliteta?
- Policijska uprava Novi Sad inicirala je konkretne zahteve prema lokalnoj samoupravi, centru za socijalni rad i pravosuđu. Konkretno, deca koja su krivično neodgovorna imaju veliki problem. Po završetku policijskog rada s njima, ta deca se opet vraćaju na ulicu, gde nastavljaju sa svojim asocijalnim ponašanjem. Tom problemu mora da se pristupi šire. Neophodno je da se izgradi jedan centar u kojem bi se takva deca našla barem privremeno kako bi bila pod pojačanim nadzorom stručnjaka. Tako ćemo spasti dete da se ne nađe ponovo u kriminalu.

Pojedina ubistva koja su potresla javnost u Novom Sadu ostala su do danas nerasvetljena. Da li se nešto radi po tom pitanju?
- Po našem zakonu, ubistva ne zastarevaju. Prioritet su rada policije. Dolazimo do određenih informacija i tragova. Momentalno su neke provere u toku, ali o tome ne možemo da pričamo dok ne dođemo do konkretnih rezultata.

Brinemo o zaposlenima


Koliko samo ministarstvo i PU Novi Sad vode brigu o svojim zaposlenima? Stalno se priča o brizi o građanima i šta građani od vas očekuju. Koliko se brine o zaposlenima?
- Imamo razvijenu sindikalnu aktivnost. Sindikati su u prethodnom periodu bili glasnogovornici radnika. Situacija je bolja nego što je bila ranije. Svakog dana neko od radnika dođe i zatraži pomoć od mene. U domenu svojih mogućnosti i ovlašćenja, ja im izlazim u susret - kaže Krstić.

Poslednji komentari
  • MOMAZVER Vreme: 13.10.2013 09:11h

    Dokle samo prazne price. Vas stepen odgovornosti je povecan..... nista novosadjani nemaju od Vaseg povecanog stepena odgovornosti...juce-prekjuce,umal ubise zenu kidajuci joj s vrata lance..puca se ko u ratu..Vasi pripadnici se igraju pistoljima po kaficima... Vas stepen odgovornost veci,,ta mante se,sve je ito ko i kad niste bili tu ,diste,jer kaki ste...Ta plasim se navece setati gradom...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP