Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIPLOMATE I POLITIČARI ZAPOSLILI FAMILIJE U MSP

Udomili u diplomatiji supruge, decu, zetove!

Autor: I. Kljajić - S. Vojinović | 21.12.2013 - 09:00:00h | Komentara: 8

Ko će kome ako neće svoj svome! Rukovođeni upravo ovom izrekom, većina bivših i sadašnjih diplomata, ali i političara zapošljavali su svoju decu, braću, pa i zetove u Ministarstvo spoljnih poslova, a odatle ih slali u diplomatiju širom sveta, otkriva “Alo!”.

Gde ja stadoh, ti produži: Ivan Mrkić i Vuk Jeremić

Gde ja stadoh, ti produži: Ivan Mrkić i Vuk Jeremić | Foto: Emil Vaš

Tako je Dejan Šahović, nekadašnji ambasador u Njujorku, Ženevi i Budimpešti, zaposlio u MSP-u u vreme ministra Vuka Jeremića svog brata Ivana Šahovića, koji je sada predsednik Sindikata diplomata.

Sanja Šajn

Sanja Šajn

Od kafane do atašea u Beču!
 

“Alo!” je nedavno objavio da je i za ćerku Srđana Šajna, lidera Romske partije i poslanika sa liste SNS-a, “iskrslo” radno mesto u diplomatskoj službi Srbije. Sanja Šajn radi kao ataše za kulturu i medije u našoj ambasadi u Beču, a pre toga je bila ugostiteljka.

- Vladislav Jovanović, ranije ambasador pri UN, nedavno je u MSP-u zaposlio sina Danka, inače po struci pravnika. Dragan Županjevac, donedavno ambasador u Atini, udomio je brata bez konkursa u MSP-u. Odskora je redove MSP-a pojačao sin Radeta Dropca, ambasadora Srbije u Budimpešti. Dragoslav Radenković, ambasador i načelnik za susedne zemlje u MSP-u, ubacio je ćerku u ovo ministarstvo, a njegov zet takođe tamo radi. Ambasador u Angoli je Dragan Marković, a diplomata u istoj ambasadi je i njegova supruga - priča sagovornik iz MSP-a.

A da nisu samo diplomate zapošljavale svoje najbliže, govore i sledeći primeri.
- Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a i bivši ministar za KiM, zaposlio je sina u MSP-u, i to u vreme kada je Vuk Drašković bio na čelu ovog resora. U istom ministarstvu uhlebio se i Ratomir Milikić, sin Ljilje Nedeljković, nekadašnje savetnice Vojislava Koštunice.

Vuk Drašković

Vuk Drašković | Foto: Zoran Ilić

Nikome u ministarstvu nije jasno kako je odabran bez konkursa, i to da odmah ide na diplomatsku službu u Strazbur, našu misiju pri Savetu Evrope, pa još za zamenika ambasadora - otkriva izvor “Alo!”.

Inače, većina njih dobili su posao bez konkursa i stručnih kvalifikacija.
U MSP-u smo pokušali da za neke od njih dobijemo odgovor na pitanje na osnovu kojih kvalifikacija su dobili posao u ovom resoru, ali ni posle dva dana niko se nije oglasio.

Goran Aleksić

Goran Aleksić | Foto: RAS

Slučaj „Aleksić“


Goran Aleksić, koji se pominjao kao novi ambasador Srbije u Vašingtonu, nedavno je smenjen sa mesta pomoćnika ministra u MSP-u.
- Za Aleksića, koji važi za vrlo iskusnog diplomatu, kao jedan od razloga za smenu pominje se i to da je tokom ambasadorskog mandata u Ukrajini stupio u brak sa ukrajinskom državljankom. I to mu je navodno zamereno. Međutim, iako postoje bezbednosni propisi, oni se ne poštuju. Inače, on nije jedini naš diplomata u braku sa stranim državljaninom. Samo što, za razliku od Aleksića, njima to niko nije zamerio - kaže naš izvor iz MSP-a.

Poslednji komentari
  • despot05 Vreme: 21.12.2013 08:07h

    Srbija porodicna firma.Nije to samo slucaj u MSP nego svugde u vrhu Srbije.

  • XXL Vreme: 21.12.2013 10:03h

    Draskovici / Boskovici su ipak oborili sve rekorde...

  • Ero Vreme: 21.12.2013 10:06h

    Otkrili ste vruću vodu..

  • Milica Vreme: 21.12.2013 11:19h

    Nije to samo u diplomatiji.Na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, prvi uslov na konkursu je da vam mama ili tata rade na istom fakultetu, ili 10000evra. Posle se cude sto svi umiru od raka. Stvarno ste otkrili toplu vodu.

  • djole Vreme: 22.12.2013 11:37h

    Pa najveceg medju najvecima niste spomenuli Danicu Draskovic koja vedri i oblaci kad su u ptanju kadrovi u tom minisarstvu. Dajte malo se raspitajte o Draskvocima sta oni rade i koga dovode i smenjuju a sve preko kumovsko rodbinski kombinacija...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP