Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI SAD

Udovičić: NIS pravi primer saradnje u zapošljavanju mladih

Autor: Tanjug | 20.10.2014 - 18:05:00h | Komentara: 2

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas u Novom Sadu da je Naftna industrija Srbije (NIS) pravi primer saradnje države i privatnih kompanija u zapošljavanju mladih, a time i smanjivanju nezaposlenosti u našoj zemlji.

Udovičić je, zajedno sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom, razgovarao sa najmlađim stručnjacima, bivšim stipendistima Fonda za mlade talente, koji su odnedavno zaposleni u toj naftnoj kompaniji.

Vanja Udovičić

Vanja Udovičić | Foto: Oliver Bunić

Podsetivši da je NIS prva privatna kompanija u Srbiji sa kojom je pre dve godine potpisan sporazum o saradnji sa Fondom za mlade talente, Udovičić je rekao novinarima da je 36 zaposlenih bivših stipendista u toj kompaniji najbolji pokazatelj kako bi trebalo da sarađuju vlast i privatni sektor u Srbiji, pre svega kada je reč o zapošljavanju obrazovanih mladih ljudi.

Ukazujući na to da je ogromna nezaposlenost najveći problem u našoj zemlji i da je dve petine mladih nezaposleno, ministar je istakao da je smanjivanje stope nezaposlenosti prioritet Vlade Srbije.

"Neophodno je vratiti veru u mlade, da oni ne razmišljaju o tome da svoje indekse zamenjuju pasošima i da odu iz svoje zemlje", nego da im omogućimo da rade u Srbiji i doprinesu njenom razvoju, rekao je Udovičić.

Kiril Kravčenko

Kiril Kravčenko

Napominjući da NIS, poput Ministarstva omladine i sporta, u prvi plan stavlja mlade kadrove, Kravčenko je istakao da su u kompaniji koju predvodi poslednjih godina zaposlili više od 600 mladih talenata, koji su doprineli da prosek starosti u NIS-u bude smanjen sa 44 godine na 37, što je svetski standard.

Kravčenko je rekao da u NIS-u veoma veliku pažnju poklanjaju sportu i podršci ne samo vrhunskim sportskim klubovima u Srbiji, nego i školskom sportu i da se bavljenje sportskim aktivnostima podstiče i u samoj kompaniji.

Zahvaljujući bavljenju sportskim aktivnostima, za poslednje tri godine u NIS-u je broj dana bolovanja smanjen za 50 odsto, naveo je Kravčenko.

On je naglasio da je više od 30 mladih stručnjaka, koji su bili stipendisti tog fonda i uglavnom završili domaće fakultete, izuzetan primer saradnje u okviru programa koja je iniciralo Ministarstvo omladine i sporta, napominjući da je siguran da će takva saradnja biti nastavljena.

Mladi stručnjaci su u razgovoru sa ministrom Udovičićem i direktorom Kravčenkom istakli veliki značaj podrške koju su za svoje školovanje i usavršavanje dobili stipendijama Fonda za mlade talente i izneli niz sugestija i predloga kako bi ti projekti podrške bili unapređeni.

U razgovoru je istaknuto da bi mnoge druge kompanije u Srbiji trebalo da slede primer saradnje NIS-a i Ministarstva omladine i sporta, odnosno Fonda za mlade talente "Dositej", na dobrobit kako mladih kadrova, tako i samih kompanija i društva u celini.
Poslednji komentari
  • nenad Vreme: 20.10.2014 18:16h

    A jel znas da su otputili sve radnike sa pumpi i da sad oni rade kod njih preko agencije za 25.000.,,PRAVI PRIMER,,

  • Dule Vreme: 21.10.2014 07:51h

    Istina...NIS NE ZAPOŠLJAVA, već radi to preko jedne agencije,što mislim da nije u skladu sa zakonom...Crnči se za bednih 25.000 dinara...E moj Udovičiću, radi ti tamo za 25.000!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP