Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REFORME

Udovički: Bojim se da ćemo podeliti 25.000 otkaza

Autor: blic.rs | 23.09.2014 - 17:39:00h | Komentara: 2

Međunarodni monetarni fond zahteva da Srbija u narednoj godini za pet odsto smanji broj zaposlenih u državnoj upravi, otkriva potpredsednica Vlade Kori Udovički.

- U toku su pregovori sa MMF o smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektoru za pet odsto u 2015. godini. Nadamo se da ćemo ovaj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom, ali postoji i bojazan i da ćemo morati da otpustimo 25.000 ljudi, kaže za “Blic” potpredsednica Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i dodaje da se ovo ne odnosi na zaposlene u javnim preduzećima.

Kori Udovički

Kori Udovički | Foto: B. Petrović

Ona napominje da se do kraja godine zbog izmenjenog Zakona o PIO očekuje veći broj odlazaka u penziju zaposlenih u javnom sektoru.
- Taj procenat bi mogao da se udvostruči sa sadašnjih 2 ili 2,5 odsto čak do 3,9 odsto. Ako tako i bude onda bismo u dobroj meri ispunili normu smanjenja broja ljudi. Ali, ukoliko se to ne desi postoji bojazan da će oko 25.000 ljudi ostati bez posla. U tom slučaju država će za te ljude pripremiti socijalni program ili programe prekvalifikacije - objašnjava Udovički.
Ona dodaje da se moraju unaprediti podaci u registru zaposlenih kako bi se obezbedilo što više pravičnosti i ušteda gde god je to moguće.
- Plan je i da početkom sledeće godine pripremimo racionalizaciju izabranih institucija, kao što su razne agencije i organizacije, ali i, što je jako bitno, da pripremimo upravne inspekcije da vrše nadzor nad poštovanjem propisa o zapošljavanju i sistematizacijama - objašnjava potpredsednica Udovički.

Vujović: Višak je 160.000 ljudi

Ministar finansija Dušan Vujović za 2015. godinu najavljuje početak racionalizacije broja zaposlenih u svim državnim institucijama i firmama. Prema njegovoj tvrdnji, od 780.000 onih kojima je država poslodavac, čak njih 160.000 je višak. I to u više od 500 javnih i komunalnih preduzeća - kaže Vujović.

Poslednji komentari
  • gaga vuk Vreme: 24.09.2014 07:26h

    Kad pogledate dedinje i senjak, vidi se koliko se bojite, stvarno svi jedva sastavljate kraj sa krajem

  • dragan Vreme: 24.09.2014 08:09h

    A vi u vladi koji imate i po nekoliko funkcija ko zna koliko stotina dinara viste zasticeni medvedi a penzioneri koji imaju trdesetak hiljade uzmite im i to malo.Treba stedeti ali svi treba otkazi ali i u vladi stace nam 250poslanika koliko to kosta prema broju stanovnika stotinak je dovoljno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP