Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAŠTIĆENI KAO BELI MEDVEDI

Udovički poštedela javna preduzeća!

Autor: E. A. | 04.04.2015 - 15:10:00h | Komentara: 12

Zaposleni u javnim preduzećima biće i dalje zaštićeni poput belih medveda jer se na njih neće odnositi Zakon o platama, koji bi trebalo, prema dogovoru sa MMF-om, da bude usvojen do kraja juna. Drugim rečima, zaposleni u pojedinim državnim firmama i dalje će imati basnoslovna primanja.

Kori Udovički

Kori Udovički | Foto: Dušan Milenković

Razlog je, kako nadležni objašnjavaju, što javna preduzeća nisu u nadležnosti Kori Udovički i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, već Ministarstva privrede.


Dok će novi zakon omogućiti da osnovna plata u javnoj upravi za obavljanje istih poslova bude jednaka za sve, primanja u državnim firmama za isti posao ostaće drugačija nego u javnoj upravi. Recimo, u ministartvu je plata sekretarice oko 35.000 dinara, dok plata sekretarice u agencijama ide i do 70.000 dinara. Međutim, po novom zakonu to neće biti moguće i doći će do smanjenja plate u agencijama, ali će zato plata sekretarice u državnom preduzeću, koja iznosi oko 50.000 dinara, biti nedirnuta.

Novi zakon o  platama ipak  neće važiti za sve

Novi zakon o platama ipak neće važiti za sve | Foto: Profimedia


Novi zakon, čiji nacrt je pri kraju, propisaće i da svi ministri imaju istu osnovnu platu, a to pravilo važiće i za gradonačelnike, predsednike opština i ostale funkcionere. Taj propis u posebnoj tabeli predviđa koeficijente za šefa države, premijera, ministre, gradonačelnike i ostale funkcionere. Ostali zaposleni u javnoj upravi biće razvrstani u 12 platnih grupa, a njihove plate određivaće se na osnovu 60 koeficijenata.
To će omogućiti da se u državnom aparatu prekine sa nesrazmerom u primanjima. Recimo, pojedini gradonačelnici plaćeniji su od šefa države, ili državni sekretari od ministara. Kad je reč o platnim grupama, one su formirane na osnovu obrazovanja, složenosti posla i specifičnih okolnosti rada. Svi zaposleni su smešteni u 12 platnih grupa i moći će da se „šetaju“ iz jedne u drugu, ali to neće važiti za najviše funkcionere.

Razlike u obavljanju poslova

Zakon će uvažiti specifičnosti pojedinih resora i uslove pod kojima se obavljaju poslovi u njima. Drugim rečima, pored stručne spreme, uslov za povećanje zarade može biti i izloženost određenim opasnostima i neki drugi uslovi rada. Tako policajac na terenu i policajac kome je posao vezan za kancelariju neće imati istu platu, jer policajac na terenu izlaže svoj život opasnosti. Takođe, rad medicinske sestre koja radi sa medicinskim otpadom i one koja vodi zapisnik na šalteru neće biti vrednovani isto. Isto tako, lekari i medicinske sestre koji rade u Urgentnom centru imaće veće plate od zaposlenih u domovima zdravlja, a i nastavnici koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju imaće veće plate.

Poslednji komentari
  • EvelynKrimova Vreme: 04.04.2015 15:52h

    Zato gospodjo udri po penzionerima i zaposlenima, oni ce sve vase hirove da " plate!"

  • ana Vreme: 04.04.2015 16:04h

    Daj sta das za pocetak.

  • ana Vreme: 04.04.2015 16:34h

    sto ste preskocili povalstice koja je zena koja ne ume da procita racun uvela vrhovnim belim mečkama

  • Vo Nguyen Giap Vreme: 04.04.2015 16:48h

    Nikoga ona nije poštedela. Zapravo njena uloga (razlog zašto je dovedena iz MMF-a na tu poziciju u Vladi Srbije) je da samo glumi reforme, a zapravo da ih sabotira. Cilj sabotaže je da održi enormne rashode Srbije, čime bi se ubrzao potpuni ekonomski slom.

  • Peca Vreme: 04.04.2015 17:44h

    Dok ne dirnete u javna preduzeća nema nama boljitka. Ko dirne u javna preduzeća ima moj doživotni glas.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP