Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RASPEVANI POLITIČARI

Udri brigu na veselje!

Autor: Maja Keranović | 17.11.2013 - 08:25:00h | Komentara: 1

Možda ne možemo da se pohvalimo razvijenom ekonomijom, vrhunskom diplomatijom, zdravstvom ili prosvetom, ali zato možemo raskošnim glasovnim mogućnostima naših političara.

Ma kakva Ceca, on je prvi glas Žitorađe: Ivica Dačić

Ma kakva Ceca, on je prvi glas Žitorađe: Ivica Dačić | Foto: Petar Marković

Zahvaljujući premijeru Ivici Dačiću, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ministru pravde Nikoli Selakoviću, ali i bivšem šefu države Borisu Tadiću, kao i bivšim ministrima Draganu Šutanovcu i Mlađanu Dinkiću, naša zemlja je, ako ništa drugo, bar dokazala da je dobra u pevanju!

„Rock the  casbah“: Mlađan  Dinkić

„Rock the casbah“: Mlađan Dinkić | Foto: Goran Srdanov

 
Najpoznatiji i po mnogima najbolji pevač među srpskim političarima je premijer Ivica Dačić, koji je svoje glasovne mogućnosti dokazao izvođenjem pesme „Miljacka“. Naime, u februaru prošle godine, u Briselu, strane diplomate i investitori EU, inače gosti međunarodnog foruma „Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju“, bili su prijatno iznenađeni kada se na bini pojavio Dačić, tada zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova i otpevao pesmu „Miljacka“ Halida Bešlića.
Premijer, po sopstvenom priznanju, voli i pesmu Marinka Rokvića „Ovo je moja kuća, živeo sam tu“.

„E, moj kume, ne uzdaj se u me“: Šutanovac i Tadić

„E, moj kume, ne uzdaj se u me“: Šutanovac i Tadić


- Tek da čujete kako to pevam! - kazao je svojevremeno Dačić, koji je od svojih prijatelja za jedan rođendan na poklon dobio mikrofon.
Inače, Dačić ni u intervjuima koje je davao nije krio da voli da zapeva.
- Ja volim da zapevam i naročito volim pesme sa juga, odakle potičem, ali ne mogu trenutno time da se bavim. Kada se ne budem bavio politikom, baviću se time - izjavio je jednom prilikom Dačić.

„Ima jedan kućerak  u Sremu“: Nikolić

„Ima jedan kućerak u Sremu“: Nikolić


Ozbiljna konkurencija predsedniku Vlade Srbije, bar kad je pevanje u pitanju, jeste šef države Tomislav Nikolić. O tome kako Toma peva svedoči snimak iz emisije Jelene Bačić Alimpić koji je nedavno osvanuo na „jutjubu“. Upravo u toj emisiji Nikolić, koji je tada bio istaknuti radikal, pokazao je svoje napredne pevačke sposobnosti. Za tu priliku odlučio se za pesmu „Ima jedan kućerak u Sremu“, koju, kako tvrde upućeni, voli njegov bivši šef i kum Vojislav Šešelj. Omiljena Tomina pesma, kako se priča, jeste „Stani, stani, Ibar vodo“.

Kad je reč o naprednjacima, nedavno je i ministar pravde Nikola Selaković, u emisiji „Balkanskom ulicom“ na RTS-u, pokazao da raspolaže raskošnim glasovnim mogućnostima, pa je uz tamburice otpevao narodnu pesmu „Kosovski božuri“, koju je posvetio svojoj majci.

„Ja ću vodu, a ti  koren, nek izniknu  mladi“:Selaković

„Ja ću vodu, a ti koren, nek izniknu mladi“:Selaković


O tome kako peva, ali i svira bivši ministar Mlađan Dinkić, koji je danas zamenik predsednika komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, osim javnosti u Srbiji, znaju i Arapi. Naime, Dinkić se početkom oktobra, kada je bio domaćin poslovnoj delegaciji kompanije „Mubadala“ na svečanoj večeri, latio mikrofona i gitare i zapevao nekoliko zabavnjaka, među kojima i hitove „Bijelog dugmeta“ - „Ima neka tajna veza“ i „Jesi l’ mala ljubila do sada“... To nije bio prvi put da je Mlađa muzicirao gostima iz Emirata. Predstavnike „Mubadale“ iznenadio je i tokom njihove posete Srbiji u avgustu ove godine, kada im je svirao na zabavi na jednom poznatom prestoničkom splavu. Zanimljivo je da je početkom godine lider URS-a pevao na uvce i delegaciji iz „Etihada“.

- Ako je moje muziciranje doprinelo da dobijemo posao sa „Etihadom“ i napravimo „Er Srbiju“, valjda će tako biti i kad je „Mubadala“ u pitanju - uz osmeh je za „Alo!“ svojevremeno prokomentarisao Dinkić.

„Tamburica,  sitan vez“: Čanak

„Tamburica, sitan vez“: Čanak


Da je i bivši šef države Boris Tadić pravi balkanski veseljak, svedoči video-snimak koji se može pogledati i na „jutjubu“. Na snimku, koji je nastao pre nekoliko godina, u podgrejanoj atmosferi, vide se sada bivši šef države i njegov kum Dragan Šutanovac kako zagrljeni, u sevdahu, pevaju pesmu „Sliku tvoju ljubim“.

Još jedan političar koji je u više navrata pokazao ne samo da ume da peva, već i da svira je lider LSV-a Nenad Čanak. Osim spota za „Pink“ u kojem je u društvu lepotica otpevao Sinatrin „My way“, Čanak je sa Jelenom Karleušom, u januaru 2006. godine, snimio duet i spot za pesmu „Podseti me šta to beše ljubav“. Sklon je da u ruke uzme gitaru ili tamburicu, ali i da sedne za klavir i zasvira. Dobar deo mladosti proveo je nastupajući po kafanama i sa rok bendovima.

Muziku zamenili politikom


Među političarima koji su se svojevremeno profesionalno bavili muzikom je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borko Stefanović, koji je bio basista novosadskog pank benda „Generacija bez budućnosti“. Bivši muzičar je i nekadašnji ministar u Vladi Zorana Đinđića - Goran Pitić, koji je za razliku od Borka, preferirao romanse, starogradske pesme i šansone. Bio je i član „Legendi“, u vreme kada je grupa tek osnovana, ali se nije dugo zadržao u bendu. Nastupao je i u kafanama u Skadarliji, a sa grupom „Dukat“ pevao je i na splavovima. Pitić je izašao iz politike, a danas je predsednik UO Sosijete ženeral banke i suvlasnik i redovan profesor FEFA.

Ožeži, Mile

Ožeži, Mile

Mile glavni pod šatrom


Srbija nije jedina čiji predsednici umeju da se late mikrofona i da zapevaju. Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, mikrofona se hvatao u više navrata. Pevao je i na predizbornim mitinzima, ali i pod šatorima na tradicionalnim manifestacijama i narodnim zborovima. Na Miletovom repertoaru bile su pesme poput „Otišla si jednog dana“, „Poslednji boem“ i „Dvor daleko“. Za razliku od Dodika, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je po profesiji pravnik, ali i profesor muzike, preferira svirku. Umeće sviranja na klaviru Josipović je pokazao i Dodiku, pre tri godine, u zgradi vlade Republike Srpske, kada je okupljenima odsvirao nekoliko pesama, među kojima je bila i „Moj galebe“ Olivera Dragojevića.

Poslednji komentari
  • Kekec Vreme: 17.11.2013 11:09h

    Njima je do pevanja. Polako, biće vremena i za kukanje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP