Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTITE SVOJA PRAVA

Udruženje penzionera: Smanjenje penzija nije po zakonu

Autor: Tanjug | 24.10.2014 - 18:47:00h | Komentara: 18

Udruženje sindikata penzionera Srbije saopštilo je danas da predložene mere smanjenja penzija nisu u skladu sa pravnim sistemom države, Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima i poručio da će se obratiti Ustavnom sudu kako bi se zaštitila prava penzionera.

USPS traži da se donese sveobuhvatni program mera za pokretanje proizvodnje i zapošljavanja, kao i mera štednje na svim nivoima.

Penzioneri

Penzioneri | Foto: Nebojša Marković

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja predloženim smanjenjem penzija u okviru mera Vlade Srbije za smanjenje budzetskog deficita, kao i objavljenom rasprodajom imovine Fonda PIO "sistem penziono invalidskog osiguranja u Srbiji biće potpuno urušen, a ogroman broj penzionera biće doveden do ivice egzistencije".

Sve što se odnosi na penzije ovim merama biće podržavljeno i pretvoreno u golu budzetsku stavku o kojoj će odlučivati isključivo Vlada, poručilo je to udruženje.

Udruzenje sindikata penzionera Srbije smatra da takve mere i postupci nisu u skladu sa pravnim sistemom države, Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima i poručuje da će biti primorano da se za zaštitu svojih prava obrati Ustavnom sudu za ocenu zakonitosti najavljenih mera smanjenja penzija i rasprodaje imovine Fonda PIO.

Zaštitu svojih prava Udruženje sindikata penzionera Srbije zatražiće i od nadleznih međunarodnih institucija i Međunarodnog suda u Strazburu.

"Isto tako smatramo da se ne može dozvoliti da bogatstvo i bogataši i ovoga puta budu pošteđeni i da se dalje produbljuju društvene nejednakosti", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje to je u suprotnosti sa izbornim obećanjima i suprotno programu na osnovu koga su građani na izborima dali poverenje aktuelnoj vlasti, kao i ustavnoj odredbi da je Srbija država socijalne pravde.

"Vladine 'mere štednje' vode u siromaštvo i pad društvenog proizvoda, kao što pre neki dan reče novi predsednik Evropske vlade gospodin Junker", zaključeno je u saopštenju.
Poslednji komentari
  • Patriota Vreme: 24.10.2014 19:05h

    Vučić će i njegova kamarila sa novcem koji su za tri godine opljačkali od ovog naroda pobeći iz zemlje, kad ga amerikanci ,sobzirom da je izvršio svoju ulogu(predao Kosovo) uskoro puste niz vodu.To što većina naroda ne želi da vidi njegova lupetanja,opštu cenzuru medija i prodavanje magle je drugi problem.Živi bili pa videli.Naravno da ne smete da objavite komentar.

  • penzionerka Vreme: 24.10.2014 19:11h

    Gospodine Vujovicu, slusala sam vas danas!Kako ste mogli reci da penzionerima treba manje od zaposlenih kada smo i bolesni i nemocni pa nam treba pomoc druge ruke.A sve to kosta mnogo vise nego garderoba.Znate li koliko su skupi lekovi? Koliko kostaju operacije? koliko kostaju ortopedska pomagala i usluge terapeuta kao i pomoc drugog lica u kuci?Lako je vama, supruga vam moze nadoknaditi sve cak i kad bi vas ukinuli platu u celosti! Znate li da penzioneri izdrzavaju nezaposlene?Pa vi nas ponizavate sa takvim obrazlozenjima! Mi nismo pokrali penzioni fond, nemojte nas kaznjavati za ono sta nismo ucinili! Kako vas nije sramota!

  • penzioner Vreme: 24.10.2014 19:58h

    Podržavam inicijativu. Penzija je stečeno pravo i nemože se ono na ovakav način oduzimati. Sve institucije kojima bi se obratili predmet bi rešili u našu korist. Jesam za reforme i dao bih svoju pomoć da me neko pitao, ali ovako.........?

  • milka Vreme: 24.10.2014 20:35h

    Pridruzujem se USPS,povodom odluke vlade za smanjenje penzija,smatram da to nije u redu da se i ovako siromasnim penzinerima smanjuje panzija,Treba da se mi penzineri zalimo i potpisacu takvu zalbu

  • penzioner1 Vreme: 25.10.2014 00:02h

    mi obnovili, mi izgradili, mi davali zajmove za elektroprivredu, mi davali za pruge, puteve, zemljotrese, mi radili besplatno vi sve pokrali, unistili i sad opet mi da vam placamo , da matori i bolesni idemo da radimo /prosimo/ a vi sedite u kaficima i otimajte roditeljima. ajd svi , penzioneri i zaposleni, po 25000 pa da to bude solidarnost. sta kazete jel to pravda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP