Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Udruženje porodica nestalih sa Kosova traži pravdu za srpske žrtve

Autor: Tanjug | 26.08.2014 - 18:05:00h | Komentara: 0

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije predalo je danas Tužilaštvu za ratne zločine listu zahteva za procesuiranjem albanskih zločinaca za koje sumnjanju da su odgovorni za smrt i nestanak njihovih stradalih.

Zastupnik Udruženja Snežana Branković pročitala je novinarima, na skupu preko puta Specijalnog suda u Beogradu, dopis tužilaštvu u kome ga Udruženje obaveštava da je nezadovoljno dosadašnjim rezultatima istraga o stradanju srpskih žrtvava na KIM od zločina OVK i NATO agresije.

dd

 - Primorani smo na ovakav vid protesta. Dostavili smo tužilaštvu imena stradalih i nestalih i imena njihovih kidnapera i zločinaca. Porodice su možda mogle još da čekaju na ovakav korak, ali žrtve više ne mogu - navela je Branković.

Prema njenim rečima, Udruženje traži od tužilaštva da objavi imena zločinaca, broj podignutih optužnica, broj procesuiranih lica, kao i koliko je predmeta završeno presudom i osudom.
Takodje su od tužilaštva tražili da primi delagaciju Udruženja do 30. avgusta, do kada je planiran miran protest porodica.
Udruženje je juče okačilo na zid preko puta Specijalnog suda, transparente na kojima su, pored ostalog, imena i fotografije oko 2.500 nestalih i ubijenih civila, vojnika i policajaca sa KIM.
Udruženje je danas podržao i pokret Dveri.
Član starešinstva Dveri Danilo Tvrdišić rekao je da će se taj pokret aktivno priključiti porodicama u borbi za istinu i pravdu u narednom periodu i da će im dati podršku u organizaciji zajedničkih manifestacija i skupova "jer istina mora izaći na videlo".
Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KIM Simo Spasić ukazao je da je protest, koji je počeo juče i trajaće do 30. avgusta-kada je Dan nastalih, ciljano organizovan ispred suda i tužilaštva za ratne zločine jer Udruženje smatra da su "oni dužni porodicama kidnapovanih i ubijenih civila i policajaca".
- Od 1998 trazimo istinu i pravdu, punih 16 godina, ali porodice je još ne dočekaše jer tužilaštvo ćuti o tim žrtvama - naveo je Spasić.
On je ukazao da su porodice u više navrata davale i haškim tužiocima imena 300 kidnapera i ubica, ali da nažalost niko od njih nije procesuiran.
Ističući da Udruženje samo traži pravdu za svoje najmilije "ni manje, ni više" , Spasić je rekao da ono želi da se tužilaštvo i sud ponašaju makar isto kao kada su u pitanju porodice žrtvi albanskih, muslimanskih žrtvi.
Nećemo dozvoliti da srpsko tužilaštvo ne procesuira nijednog albaskog zločinca minimum po komandnoj odgovornosti, pa bio on neki sad političar ili dokazani zločinac Sabip Chufljaji, koji u rukama drži dve odsečene sprske glave i njegovo ime prezime dato je i sprskom i haškom tužilašvu, saopštilo je Udruženje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP