Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LISICE

Uhapšen Jožef Kasa

Autor: N.G. / Beta | 20.11.2012 - 08:08:00h | Komentara: 41

Dugogodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i bivši gradonačelnik Subotice Jožef Kasa uhapšen je pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj u aferi Agrobanka.

Osumnjičen za zloupotrebu - Jožef Kasa

Osumnjičen za zloupotrebu - Jožef Kasa | Foto: B. Vučković

 

U akciji Uprave kriminalističke policije su takođe uhapšeni i Zoran Malešević, Peđa Mališanović i veštak Mimior Paovica, koji se terete da su pribavili korist Mališanoviću, u vrednosti većoj od 13 miliona evra u periodu od 2007. do 2010.za vreme koje je Jožef Kasa proveo kao direktor subotičke filijale "Agrobanke".

Dačić: Nije bitno da li je Srbin, Mađar, Albanac ili Hrvat

Povodom akcije oglasio se i premijer Ivica Dačić, koji je novinarima na pitanje da li će ona izazvati nove sukobe u Vojovodini na nacionalnoj
osnovi rekao da ovde nije reč o pravima nacionalnih manjina, već o borbi protiv korupcije.

"Ovde nije bitno da li je Srbin, Mađar, Albanac ili Hrvat.

Mi ne gladamo po nacionalnoj ili političkoj pripadnosti", rekao je Dačić.

Kako prenosi RTS, Kasa i Malešević su, zajedno sa ranije uhapšenim bivšim predsednikom IO "Agrobanke" Dušanom Antonićem i njegovim saradnicima, pod povoljnim uslovima nezakonito odobrili tri kredita,, koji su bili bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima "Azohem", "Mala Bosna", kao i "Azotara Subotica", a čiji je vlanik Peđa Mališanović.

Sumnja se i da su Miomir Paovica i Mališanović sačinili osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva "Azotara Subotica", te ih višestruko precenili kako bi u korist "Agrobanke" bio stvoren paravan obezbeđenja za vraćanje kredita.


Podsetimo, subotička firma „Azohem“ dobila je kredit od 20 miliona evra od Agrobanke, a  Jožef Kasa je kao predsednik Upravnog Odbora ove banke do juna prošle godine bio direktor subotičke filijale.

- Krediti su odobravani u centrali, na Izvršnom odboru banke, a ne u filijali. Filijala je samo mogla da uputi predlog. Bio sam određen od strane banke radi nadzora rada u Azotari upravo zbog obezbeđivanja plasmana - izjavio je ranije Kasa.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u oktobru donelu naredbu o proširenju istrage protiv osumnjičenih u "Agrobanci", kako bi se utvrdilo da li je, i koliko, bilo zloupotrebe službenog položaja, a u toku su provere kredita ove banke od 2006. do 2011. godine.

Poslednji komentari
  • LULI Vreme: 20.11.2012 09:51h

    Svako ko je kriv iz bilo kog azloga i na bilo koji nacin treba da odgovara i bude kaznjen, bez obzira o kome se radi i koliko para ima..

  • LULI Vreme: 20.11.2012 09:51h

    Svako ko je kriv iz bilo kog azloga i na bilo koji nacin treba da odgovara i bude kaznjen, bez obzira o kome se radi i koliko para ima..

  • nidža Vreme: 20.11.2012 10:05h

    Zakon o amnestiji donesen u poslednjem trenutku. Treba isprazniti "kancelarije", okrečiti, srediti za prijem elitnih klijenata. Kako je to lepo kad sopstvene "aktivnosti" uviješ u oblande patriotizma i "zalaganja za naciju"!

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 20.11.2012 11:04h

    Није , није !!! Јер гађа право у центар !!!

  • bebica Vreme: 20.11.2012 11:45h

    i kasa je sitna riba iz procesa pljačkanja države koju mač pravde treba sustići, ali voditi računa da se taj mač ne istupi sve dok i krupne ribe ne dođu na red.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP