Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA AERODROMU U TIVTU

Uhapšen srpski general po hrvatskoj poternici

Autor: Alo.rs | 19.07.2015 - 15:43:00h | Komentara: 1

Na aerodromu Tivat, prilikom povratka za Beograd, po hrvatskoj poternici uhapšen je državljanin Srbije, general u penziji Borislav Đukić.

Hapšenje | Foto: Profimedia

Ilustracija | Foto: Profimedia

On je uhapšen zbog navodnog ratnog zločina nad civilima iz devedesetih godina, saopštio je dokumentaciono informativni centar Veritas.
Prema dokumentaciji sa kojom raspolaže Veritas, Đukić je kao komadant 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA optužen za rušenje brane na Peruči.

Đukić je danas priveden istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Optužnicom su još obuhvaćeni komadant 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, komadant Srpske vojske Krajine Mile Novaković i komadant svih pograničnih jedinica Milicije RSK Milan Korica.
Optuženima je 1993. određen pritvor i za njima je raspisana poternica koja je još na snazi.
Optužnicom iz 1995. oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u januaru 1993. godine.
Generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje.
Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima.
Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj. Nastala šteta procenjena je na 25,5 miliona maraka.
Zahvaljujući pravremenoj intervenciji radnika HEP, sprečen je, prema optužnici, cilj rušenja brane - potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.
Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Državnog tužilaštva Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je pre dve godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.
U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga protiv njegove grupe otvorena 1993, a optužnica podignuta 13. decembra 1995. i da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu.
Poslednji komentari
  • bordzija Vreme: 19.07.2015 17:46h

    Koliko se u Srbiji krije crnogoraca za kojima su raspisane međunarodne poternice ? Ima ih na desetine, biznismeni, vlasnici kockarnica i ugostiteljskih objekata i država Srbija ih ne dira po principu "bratski narod" Policija u Tivtu je jedva dočekala da nekoga iz Srbije uhapsi kako bi se dodvorila hrvatima, a vi gospodo idite da letujete u Crnu Goru. Turci i Grci to nebi nikada uradili, ali crnogorci su jedva dočekali, sram da ih bude.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP