Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLUČAJ ''AGROBANKA''

Uhapšena trojica osumnjičenih!

Autor: FoNet | 22.12.2012 - 11:03:00h | Komentara: 12

U nastavku istrage u slučaju "Agrobanka" uhapšeni su Branislav Pešić, član Izvršnog odbora Agrobanke, Velibor Lukić, direktor filijale te banke u Čačku, i Milenko Surudžić, vlasnik preduzeća "Mediteran 92", "Hend prom" i "Dragačevac frut" iz Guče, pod sumnjom za zloupotrebu 16 miliona evra, prenosi Blic.

Afera izazvala predlog novog zakona

Agrobanka | Foto: Aleksandar Stanković

Pešić, predsednik Kreditnog odbora za zapadnu Srbiju, i Lukić, član Regionalnog kreditnog odbora su od 2006. do 2010. učestvovali u odobravanju kredita Surudžićevim firmama, i to tako što su avalirali menice suprotno proceduri banke. Zbog nevraćenih kredita i nemogućnosti naplate menica, "Agrobanka" je oštećena za 16 miliona evra. Krivične prijave podnete su i protiv bivšeg direktora Agrobanke Dušana Antonića, Bobana Labovića, Slavoljuba Korićanca, Bojana Zarića i Vehbe Papića.

U Guči nisu iznenađeni privođenjem Surudžića, u čijim firmama "Mediteran 92" i "Dragačevac frut" su pokrenuti stečajni postupci. Surudžić je, osim hladnjače u Guči, bio vlasnik još nekoliko hladnjača u Čačku i Arilju, a nisu se sve vodile na njegovo ime. Hladnjaču je kupio 2003. godine, a Agencija za
privatizaciju raskinula je 2007. godine kupoprodajni ugovor jer kupac nije obezbedio kontinuitet u poslovanju. Međutim, berzanskim poslovanjem Surudžić je ponovo došao u posed Hladnjače. Naime, akcijski fond u aprilu 2009. godine prodao je akcije Hladnjače "Eliksir grupi" iz Šapca, koja
ih je potom prodala firmi "Hand prom" iz Guče, iza koje takođe stoji Surudžić. Surudžićevo preduzeće "Meridijan 92" uzelo je svojevremeno iz Fonda za razvoj kredit od 200 miliona dinara.

Lukić je, svojevremeno, bio direktor preduzeća "Proleter" u Gornjem Milanovcu , iz kojeg je otišao posle sumnji da je bio umešan u finansijske malverzacije. Nedugo zatim postavljen je za direktora Stočar banke u Čačku, koja je likvidirana. Tada pronalazi novi angažman u Agrobanci. Po izbijanju afere, konkurisao je za mesto direktora Poreske uprave u Gornjem Milanovcu, piše Blic.

Poslednji komentari
  • bole75 Vreme: 22.12.2012 12:27h

    Slucaj agrobanka treba sluziti za nauk svima,da se ubuduce nebi desavale ovakve stvari,drago mi je sto se hapsenja nastavljaju,slucaj treba isterati do kraja

  • Hm Vreme: 22.12.2012 13:11h

    Nije mi jasno o čemu su razmišljali kada su zloupotrebljavali svoje položaje?! Dobro je da naprednjaci dođoše na vlast da ih sve raskrinkaju, inače bi krađa bila nastavljena.

  • Lovac Vreme: 22.12.2012 13:12h

    Valjda će ova hapšenja biti za nauk svima, da lov u mutnom neće proći nekažnjeno. Da je ds ostao na vlasti, i dalje bi nas pljačkali kako ko stigne!

  • Auuu Vreme: 22.12.2012 13:13h

    Strašno je koliko smo ogrezli u korupciji. Ali, sve će se to isterati na čistac, najviše zahvaljujući Vučiću.

  • Lukić Vreme: 22.12.2012 13:46h

    Samo napred, nema zaštićenih. Vučić je istrajan i dosledan. Podrška.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP