Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA PODRUČJU LIVNA

Uhapšeni članovi HVO zbog zločina nad Srbima

Autor: Tanjug | 17.02.2015 - 13:59:00h | Komentara: 0

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros su uhapšena dva pripadnika bivšeg Hrvatskog veća odbrane (HVO) pod sumnjom da su 1992. godine počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna, uključujući ubistvo 16 osoba.

Hapšenje

Ilustracija | Foto: Profimedia

Uhapšeni su Muamir Jašarević (46) iz Bihaća i Sead Velagić (48) iz Sarajeva, koji su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su od aprila 1992. do jula 1993, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno srpsko stanovništvo opštine Livno, počinili krivično delo zločina protiv čovečnosti, prenela je Fena.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, Jašarević je tokom rata u BiH obavljao dužnost dozapovednika vojne policije HVO u Livnu, dok je Sead Velagić bio pripadnik kriminalističke službe vojne policije HVO u tom mestu, navodi Hina.
Oni se terete da su zajedno s drugim pripadnicima vojne policije HVO učestvovali u združenom zločinačkom poduhvatu, čije je sprovodjenje počelo u aprilu 1992, s ciljem progona srpskog stanovništva s područja livanjske opštine.
Njihov cilj je bio nasilno trajno preseljenje žrtava srpske nacionalnosti s područja Livna i okoline, na nacionalnoj osnovi, zlostavljanje i progon oko 300 osoba srpske nacionalnosti i nezakonito zatočenje u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić" u Livnu.
Osumnjičeni su kao deo opisanog napada i poduhvata počinili i pomagali nezakonito zatvaranje civilnog srpskog stanovništva, žrtve su držane u nehumanim uslovima i podvrgnute pretnjama, mučenju i ubistvima, a 16 civila je ubijeno.
Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za odredjivanje mere pritvora ili mera zabrane, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Fena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP