Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AKTIVISTI FALUN GONGA NA CRNOJ LISTI

Uhapšeni pa proterani iz Srbije zbog Kineza!

Autor: Alo/agencije | 18.12.2014 - 15:35:00h | Komentara: 1

Aktivista za ljudska prava Falun Gonga, njih 11 koji su uhapšeni u Srbiji uoči samita sa Kinom, deportovano je iz zemlje. Deportaciju potvrdio i ministar policije.

Amblem Falun Gonga

Amblem Falun Gonga | Foto: Wikipedia

Kako navodi Radio slobodna Evropa (RSE), aktivisti Falun Gonga bili su pritvoreni u Padinskoj skeli od 14. decembra, a deportovani su sinoć.
Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održan je 16. i 17. decembra.
Milan Antonijević iz Jukoma rekao je za RSE da je 11 stranih državljana provelo četiri dana u Padinskoj skeli i da je bugarska ambasada tražila objašnjenje od srpskih vlasti.
"Nama su se obratili iz Društva srpsko-kineskog prijateljsva u ime aktivista Falun-Gonga", rekao je Antonijević i dodao da je ta organizacija tražila podatke od MUP-a i Ministarstva pravde.
Dejan Marković iz Društva srspko-kineskog prijateljstva, takođe član Falun Gongaa rekao je za RSE da sledbenici Falun Gonga, duhovnog pokreta koji je zabranjen u Kini, nisu imali nameru da održe protest tokom Samita u Beogradu, "jer je Srbija zabranila skup".
Grupa aktivista je, po njegovim rečima, ipak došla u zemlju sa namerom da posete nevladine organizacije i neke ambasade i da skrenu pažnju na probleme kršenja ljudskih prava u Kini.
Marković je ispričao da su neki aktivisti vraćeni još sa granice, dok je u nedelju uhapšena grupa od devet bugarskih državljana, a u ponedeljak još jedna Slovakinja i jedna Finkinja kineskog porekla.
O hapšenju bugarskih državljana odmah je obavešten konzul te zemlje, ali mu je u policiji tek nakon 17 sati potrvđeno da se nalaze u Padinskoj skeli.

STEFANOVIĆ: HTELI DA ORGANIZUJU DEMONSTRACIJE

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je danas da su aktivisti Falun Gonga, koji su pokušali da održe protest tokom posete kineskog premijera i samita u Beogradu, deportovani iz Srbije.

On je dodao da su oni deportovani juče, a da su prethodno bili privedeni, jer su, uprkos zabrani održavanja bilo kakvog skupa, pokušali to da urade.

"Određen broj pripadnika te sekte koji su državljani drugih zemalja je, pored upozorenja da postoji zabrana održavanja bilo kakvog skupa u Srbiji tokom posete kineskog premijera izrazio želju da organizuju skup protivno zakonu", rekao je Stefanović.

On je dodao da su ta lica privedena, da im je utvrdjen identitet, kao i da je zapleljeno nešto propagandnog materijala koji su imali kod sebe.

KO SU PRIPADNICI FALUN GONGA

Falun Gong u javnosti postoji od 1992. i za kratko vreme je stekao veliki broj sledbenika.

U pitanju je kineska duhovna disciplina duha i tela, koja kombinuje meditaciju i vežbe sa moralnom filozofijom. Kada je pokret okupio preko 70 miliona članova, Komunistička partija Kine je 20. jula 1999. godine donela odluku da se pokret zabrani i od tada njiegovi sledbenici nailaze na žestoku represiju.

Poslednji komentari
  • Zaratustra Vreme: 18.12.2014 20:51h

    Tako će ministar policije i Srbima uskoro ukinuti ljudska prava: ako se ne slažeš sa vladajućom politikom - pravac bajbok! Nego šta!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP