Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA ''ĐUBRIVO''

Uhapšeni Saša Dragin
i Zvonimir Nikezić!

Autor: E. A., Tanjug | 24.11.2012 - 09:17:00h | Komentara: 14

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimira Nikezića i još sedam osoba. U Tužilaštvu za organizovani kriminal večeras oko 22 časa prekinuto je saslušanje osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim đubrivom, na čelu sa bivšim ministrom poljoprivrede Sašom Draginom i biće nastavljeno sutra u 10 sati, rečenio je večeras u Tužilaštvu.

Saslušanje je počelo danas u 14 časova i prekinuto je zbog velikog broja osumnjičenih koji redom iznose svoju odbranu.


Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je ranije danas Tanjugu da će svih devet osumnjičenih, koji su uhapšeni rano jutros, biti saslušani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati.

Miljko Radisavljević

Saslušava osumnjičene u zakonskom roku: Miljko Radisavljević | Foto: Željko Šafar

Radisavljević je kazao da se krivičnom prijavom uhapšeni terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po uredbama Vlade Srbije bilo namjenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.


"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju vestačko djubrivo po povlasćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.


On je precizirao da je u ovom slučaju Azotara Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara jer je iskoristila pravo i iz budžeta Republike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.


Prema krivičnoj prijavi, nakon donošenja uredbi Vlade Srbije u kojoj je Dragin bio ministar poljoprivrede, Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, stavlja u promet 70.000 tona đubriva.


To đubrivo je zatim usmeravano ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija.


Međutim, navedene tri firme umesto ka zakonitim korisnicima, preusmerile su djubrivo ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo.


Takodje, oko 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro, prema saznanjima Tužilaštva, koristilo je beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije djubrivo ka privatnim kompanijama.


Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o pokretanju istrage, a sudija za prethodni postupak odlučiće o zahtevu tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor.

Saša Dragin

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede | Foto: Dimitrije Goll

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je ranije danas bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimira Nikezića i još sedam osoba osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja, nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva, oštetili budžet Srbije za više od 4.5 miliona evra.

Privedeni su  i bivši predsednika Upravnog odbora HIP "Azotare Pančevo" Radosav Vujačić i bivši zamenika direktora "Azotare" Mihajlo Grujić. Privedeni su i bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, vlasnik preduzeća "Terabo" Borislav Stojković i bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić.

Zvonimir Nikezić

Zvonimir Nikezić, ''Ces Mekon'' | Foto: Vesna Lalić

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao je poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", u upravnom odboru "Agrobanke" bio je predstavnik državnog udela. Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive.
Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Policija intenzivno traga za vlasnikom i direktorom preduzeća Mlinostep iz Novog Sada Lj.K. (1954) i direktorom somborske kompanije "Sunce" E.Č (1958) iz Vrbasa.

Poslednji komentari
  • alek sd Vreme: 24.11.2012 09:57h

    Svuda gde je bio DS tu je haos i velika pljacka .Oni nikada ne smeju da se vrate .

  • bolji zivot Vreme: 24.11.2012 14:06h

    Svakom po zasluzi!!!

  • nevenka Vreme: 24.11.2012 14:06h

    Takvima i jeste mesto u zatvoru!!!

  • relja Vreme: 24.11.2012 14:06h

    Ne mogu da verujem da je Nikezic i u ovu oblast umesao svoje lopovske prste.

  • sima Vreme: 24.11.2012 14:07h

    Op Djurdja.Ova vest ce sigurno negativno uticati na svecanost povodom sutrasnjeg izbora predsednika demokratske stranke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP