Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SREĆNA NOVA GODINA

Ukida se plaćeni godišnji odmor!

Autor: novosti.rs | 26.12.2013 - 23:20:00h | Komentara: 16

Novim Zakonom o radu ukida se jedna od poslednjih preostalih privilegija - plaćeni godišnji odmor. Sa prosečnom zaradom od svega 44.120 dinara, mnogi su odavno prestali čak i da sanjaju o predahu na planini ili moru, a ako se zarada za vreme odmora bude umanjivala za 38,4 odsto, kao što je predviđeno izmenama zakona, godišnji bi mogao da im se „ogadi“.

Jer, među 1,7 miliona onih koji još imaju radne knjižice, i pri tom svaki uz najmanje dva člana porodice izdržava i „svog“ penzionera (1,6 miliona penzionisanih), retki su oni koji mogu da se odreknu više od trećine plate da bi „plandovali“.

U oktobru su cene aranžmana znatno niže, a temperature na plažama podnošljivije su od tropskih

Sad ostaje i definitivno da ovu scenu samo sanjamo | Foto: Shutterstock

 Lekari potvrđuju da i zbog manjeg minusa na platnoj listi za vreme bolovanja (35 odsto) zaposleni sve masovnije odbijaju da izostaju sa posla dok mogu da se drže na nogama. A, prema predlogu zakona, za bolovanje bi se ubuduće odbijalo 42,4 odsto od plate. Čak je i za odsustvo sa posla zbog povrede na radu, koje se sada plaća u potpunosti, predviđeno umanjenje od 21,2 odsto!
Tako se socijalni teret preliva na radnike, koji bi, pod sve većim pritiskom, mogli da „popuste“ i psihički i fizički. U takvom radnom miljeu, smatra Snežana Kecojević Miljević, psihijatar u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, teško da se može postići cilj predlagača da predložena zakonska rešenja stvaraju uslove da se lakše dobija posao:
"Novi 'nameti' na zaposlene, koji su već pod velikim pritiskom i u strahu od gubitka posla, delovaće potpuno pogubno. Ne samo psihički, nego i u fizičkom smislu. Ljudi će biti nezadovoljni. Imaće sve manje mogućnosti da amortizuju svakodnevni stres, a i izbegavaće da idu na godišnji odmor. Neamortizovan stres deluje po principu „tiha voda breg roni“ i dovodi do poremećaja funkcije pojedinih organa, čime se stvara podloga za razne bolesti. Imaćemo sve nezadovoljnije zaposlene. Dolaziće bolesni na posao. Globalno znači i pad efikasnosti, pa bi predviđena poboljšanja mogla da se vrate kao bumerang, i to sa kamatom", kazala je ona.
Profesor dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“, kaže da zaposlenima ne bi trebalo uskraćivati ono malo preostalih beneficija, ali da se sistem mora urediti da ne štiti zabušante:
"Zaposleni u Srbiji već nemaju odgovarajuću zdravstvenu i socijalnu zaštitu, jer su službe medicine rada, koje su bile primer, od 2006. godine potpuno devastirane. Zaposleni su više-manje pod hroničnim stresom, a sve odluke koje su protiv interesa onih koji dobro rade su loše: povećavaju nezadovoljstvo. Takvu klimu koriste oni koji se ponašaju po principu 'što gore, to bolje'. Smanjuje se disciplina i zabušanti to koriste", kaže on.
Na taj način se, smatra dr Milovanović, restriktivnim merama zapravo kažnjavaju dobri i savesni radnici.
"Odmor je mnogima jedini ventil u toku godine, i lično mislim da bi zaposlenima i ubuduće morao da bude plaćan kao i do sada", kaže dr Milovanović. 
Poslednji komentari
  • Alisa u Zemlji Cuda Vreme: 26.12.2013 23:35h

    Ovo? Pa ovo nije udarna vest! Udarna vest je da je Vucic razbio bravu! Ponovo nasedamo na isprbane fore koje prolaze kod raje: dok se zamazuju oci i pale strast,i na mala vrata prolaze strahote(poput ovog zakona) koje cemo trpeti ceo radni vek, a kako stvari stoje, i zivotni!

  • Ludi ja Vreme: 27.12.2013 00:03h

    pa ja i onako nisam video regres, i da mi odbiju od 22000 godisnji, pa bice bogami rata ovde jer ovakav lopovluk nije bilo ni u slobino vreme,jel mogu da dobije mja javno ispis iz drzavljanstva,necu vise da budem srbin bicu bilo sta i bilo ko drugi,ali ovo je beda od nazovi drzave

  • vesna Vreme: 27.12.2013 00:23h

    Kad bi mogli radnici u Srbiji bi ukinuli sve robovlasnicke poslodavce koji su potpuno uništili običnog čoveka. Što ne ukinu sebi sve privilegije koje su po "zakonu" stekli i ne vrate sve one otpremnine i isplacene godisnje odmore jer navodno nisu mogli zbog obaveza da idu na iste i zasto ne vrate novac od svih onih menadžerskih ugovora koje su potpisali u državnim preduzećima pa kad ih vlada smeni oni dobiju par desetina hiljada eura, a nama sada hoće da ukinu pravo na život. Gospodine Raduloviću, kad bi ste svim poslodavcima, bez razlike da li oni rade u državnom preduzeću ili su vlasnici privatne firme uzeli ono što su oteli ova zemlja bi bila druga Švajcarska. Lopuže, sram vas bilo.

  • Srpkinja Vreme: 27.12.2013 00:44h

    Sami smo krivi! UZAS!

  • glasali ste za njih Vreme: 27.12.2013 06:45h

    da srbija bude porobljena I u njoj vladalo robovlasništvo.a dobićete plastične motike I krampove ako ih nekada I podignete na gazdu-da ga nepovredite.ovo nije evropa,lažete narod.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP