Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAOPŠTENJE

Ukrajina i Malezija: Imamo dokaze da su Rusi učestvovali u rušenju aviona!

Autor: jutarnji.hr | 19.07.2014 - 20:01:00h | Komentara: 0

Ukrajina ima "uverljive dokaze" da je Rusija odigrala presudnu ulogu u rušenju malezijskog putničkog aviona jer je pobunjenicima dala i raketne sisteme i ljudstvo, objavio je u subotu načelnik ukrajinske obaveštajne službe Vitalij Naida.

MH17, obaranje aviona iznad Ukrajine

MH17, obaranje aviona iznad Ukrajine

On tvrdi da zvanični Kijev ima dokaz da su tri radarski navođena raketna sistema BUK-1, ili SA-11 ušla u Ukrajinu iz susedne Rusije, zajedno s tročlanom posadom.

Buk1

Ukrajinci tvrde da je na ovoj fotografiji snimljen BUK raketni sistem koji krstari ulicama Toreza, malog grada u istočnoj ukrajini. Fotografija je snimljena samo nekoliko sati pre nego što je putnički avion Malezija erlajnsa oboren.

"Imamo uverljive dokaze da je taj teroristički čin počinjen uz pomoć Ruske Federacije. Možemo sa sigurnošću reći da su tim raketnim sistemom rukovali ruski državljani", rekao je na Naida konferenciji za novinare.

Buk1

Ovako izgleda BUK1, ruski raketni sistem

On je pozvao Rusiju da preda imena i prezimena tih osoba kako bi ih u Ukrajini ispitali i tvrdi da su ta tri raketna sistema u međuvremenu vraćena u Rusiju i novinarima je pokazao slike raketnih sistema na raznim položajima.
"Znamo za tri osobe koje su s ovim sistemima došle s ruske teritorije", rekao je Naida.

Buk1

Zvanični Kijev tvrdi i da su prorusuki pobunjenici izmenili dokaze na mestu pada aviona na letu MH17, što može potpuno poremetiti istragu. To je danas utvrdila, nakon ukrajinske, i malezijska vlada, ocenivši da su uništeni ključni dokazi u području pada aviona ističući da to smatra "izdajom" žrtava poginulih u katastrofi.

Avion „Malezija erlajnsa” sa 239 putnika i članova posade nestao je još 8. marta

Ko je srušio avion „Malezija erlajnsa” sa 295 putnika i članova posade

"Celo mesto nesreće je kompromitovano i postoje znakovi da ključni dokazi nisu sačuvani na mestu događaja. Takvo ponašanje na mestu pada aviona  može ugroziti samu istragu", rekao je malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Lai, koji će stići u Ukrajinu u subotu.

Porošenko: Proruski aktivisti su teroristi!

Kijev želi da međunarodna zajednica smatra samoproglašene separatističke republike Donjeck i Luhansk "terorističkim organizacijama" i priprema zahteve u tom smislu, objavilo je u subotu ukrajinsko predsedništvo.

"Pripremamo međunarodne pravne zahteve kako bi se takozvane narodne republike Donjeck i Lugansk smatrale terorističkim organizacijama u svetu", istakao je predsednik Petro Porošenko na susretu s holandsim ministrom spoljnih poslova Fransom Timermansom nakon pada malezijskog aviona koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur i najverojatnije je srušen raketom ispaljenom s područja koje kontrolišu pobunjenici na istoku Ukrajine.

Među poginulih 298 putnika i članova posade bila su 192 Holanđana, 44 Malezijca, 27 Australijanca, 12 Indonezijaca, 10 Britanaca, 4 Nemca, 4 Belgijanca, 3 Filipinca i po jedan Kanađanin i Novozelanđanin.

"Teroristima se mora suditi", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP