Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORODILJA R. R. (36) OPTUŽILA VIŠEGRADSKU ZA LAŽIRANJE SMRTI NJENE ĆERKE

Ukrali su mi bebu, verujem da je živa

Autor: R. Ćoralić | 27.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 6

Udruženje roditelja nestalih beba prijavilo je policiji prošle sedmice sumnjivu smrt bebe, rođene u utorak 17. marta u porodilištu u Višegradskoj jer se, kako tvrdi predsednik udruženja Vladimir Čičarević, sumnja da je bolnica lažirala smrt.

R. R. pobegla iz bolnice plašeći se za svoj život

R. R. pobegla iz bolnice plašeći se za svoj život

Prijavu, ali Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dan ranije je, po izlasku iz bolnice, podnela i majka bebe R. R. (36) koja, kako kaže, veruje da je njena devojčica i dalje živa!


GAK: Komisija će dati svoj izveštaj

Povodom iznetih sumnji u GAK u Višegradskoj juče nam je rečeno da je formirana komisija koja će ispitati ovaj slučaj.
“Rad Klinike je potpuno transparentan. U svim slučajevima bilo kakve sumnje Uprava prva insistira na tome da nadležni utvrde punu istinu i mi smo im na raspolaganju u svakom momentu. Isto tako, insistiramo da se koriste samo činejnice, a to su: R. R. je u istoriju bolesti potpisala da odbija da vidi mrtvorođeno dete i da preuzme telo, pa je, po proceduri, ono predato RJ “Kapela” radi sahranjivanja. Prethodno je urađena obdukcija i izveštaj se očekuje za dve do tri nedelje. Na KGA KCS je formirana Komisija za unutrašnji stručni nadzor koja će dati svoj izveštaj”, rečeno nam je u Klinici.
 

- Neću se smiriti dok ne saznam istinu. Zato tražim ekshumaciju tela, kako bi se uradila DNK analiza i utvrdilo da li je moja mezimica zaista mrtva. Cela trudnoća je prošla bez ikakvih komplikacija. U bolnici sam bila od 3. marta, na moje insistiranje, jer u gradu u kome živim nema porodilišta. I da nešto nije bilo u redu, valjda bi to lekari videli. Rekli su mi samo da imam streptokoku i davali mi lekove i vaginalete. Za sve to vreme, dok sam bila u bolnici, moja beba je bila živa i zdrava.
I tog 17. marta sve do popodne je bilo sve u redu - počinje priču za „Alo!“ R. R..
Ona objašnjava da joj je tog dana popodne oko 17, dok su je pripremali za prirodni porođaj, rečeno da hitno mora da se uradi carski rez, jer se na CTG ne čuju bebini tonovi.

- Kad sam se probudila iz anestezije saopštili su mi da je moja devojčica mrtva. Bila sam još omamljena od anestezije. Pitali su me da li želim da je vidim. Vrištala sam i rekla da ne želim. Dali su mi neki papir da potpišem, ali se zbog anestezije ne sećam šta je to bilo. Kasnije sam saznala da sam potpisala da ne želim da vidim svoje dete - započinje priču za „Alo!“ porodilja, dodajući da je sumnju probudilo to što joj je lekarka koja ju je porodila davala različita objašnjenja u vezi sa smrću njene bebe.

- Najpre su mi rekli da je beba mrtva rođena, a potom da je bila živa pola sata posle rođenja. Rekli su mi da je moja devojčica umrla zbog infekcije, da je dobila sepsu, da bi mi kasnije doktorka priznala da ima nezvanična saznanja da su bebi bili uvećani jetra i slezina i da je od toga preminula. Obdukcioni nalaz još nisam dobila, a u otpusnoj listi piše da sam imala kandidu, ešerihiju i streptokoke. Pa 15 dana sam pre toga bila u bolnici, valjda bi to videli i lečili. Moja beba je dok sam ležala u bolnici napredovala 400 grama i na rođenju je imala 3,6 kilograma i bila je dugačka 53 centimetra - teško govori nesrećna majka, uz napomenu da njenoj porodici niko nije javio za smrt deteta, te da je to uradila ona tek dva dana kasnije, kada su joj dozvolili da koristi mobilni telefon.

- Moja majka je odmah došla u Beograd i tražila da mi sahranimo bebu, ako je već mrtva. Međutim, rečeno joj je da je telo već u kapeli. Otišla je tamo sa Vladimirom Čičarevićem, predsednikom Udrženja roditelja nestalih beba, ali su ih odatle uputili u upravu JKP “Pogrebne usluge” u Ruzveltovoj, gde su i saznali da je dete već sahranjeno - ističe naša sagovornica i nastavlja: “Hoću da budem mirna, da znam, ali ja sumnjam da je moje dete negde živo!”.

Vladimir  Čičarević

Vladimir Čičarević

Udruženje roditelja: U tom grobu leži naša istina
 

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba ističe da je sve urađeno ekspresno od porođaja do sahranjivanja.
- Dete je umrlo u utorak uveče, a već u petak je sahranjeno. Tražili smo u bolnici obdukcioni nalaz, ali nam je rečeno da ga nemaju i da tek treba da ga pišu. Potom smo tražili fotokopiju protokola sa patologije da vidimo u koje vreme je dete došlo na patologiju i pod kojim je brojem zavedeno, ali ni to nismo dobili. Sve to navodi na sumnju, kao i sve što se pre toga dešavalo - objašnjava Čačarević i dodaje da je porodilja tražila od njega da pozove policiju jer se plaši za svoj život, pa je u ponedeljak izašla iz bolnice na svoju odgovornost i to u bade mantilu i sa drenom, što potvrđuje i majka.
- Sada čekamo da javni tužilac odobri ekshumaciju tela kako bi se utvrdilo da li je beba zaista sahranjena. U tom grobu leži naša istina - poručuje Čičarević. On navodi da je dva puta bio na groblju Orlovača, te da su im nadležni iz JKP “Pogrebne usluge” odmah izašli u susret - ogradili grobno mesto, postavili obezbeđenje i okrenuli kamere ka humci.

Poslednji komentari
  • lilija Vreme: 27.03.2015 16:47h

    Tužno i strašno... Ako se uspostavi da je istina da je ukradena, onda je ovaj scenario JEZOVIT: Upravo iz tih razloga ja sam svog muža vodila na porođaj, ako možda nešto krene naopako, da barem imam nekog svog za svedoka, nekoga od koga će se plašiti da bilo šta pokusaju. Ne bih mogla da podnesem da dođem da rodim svoju bebu, a onda joj se tamo, ne daj Bože, nešto desi. Ne sme čovek sam da bude na porođaju !!!

  • Zbunjena Vreme: 27.03.2015 18:17h

    Evo prilike za sudstvo, policiju i sve nadležne za ovakve slučajeve. Koliko je roditelja koji su prijavili krađu beba, a koliko rešenih predmeta? Samo jedan - slučaj "Strazbur"! Da li su ostali roditelji ludi, da li su usled pretrpljenog stresa umislili da su im njihove zdrave po rođenju bebe nestale ili se radi o organizovanom kriminalu u koji su umešani i zdravstveni radnici, spremačice, matičari, patolozi, ljudi na grobljima, pa nadalje? Sve i da se ne radi o krađi, dokle će se lekari igrati bogova? Ukoliko se radi o njihovom propustu i ukoliko je dete zaista mrtvorođeno, neko treba da odgovori zašto se to dogodilo.

  • badza Vreme: 27.03.2015 19:04h

    Sad je sansa i prilika da se otkrije sva istina o kradji beba.A onda,a onda streljacki vod jer ovo je zlocin

  • oooooo Vreme: 27.03.2015 20:01h

    Imao sam priliku da volontiram u ambulanti plasticne hirurgije, stoga znam da decko nije upravu. Doktorka Paravina je izuzetna zena i veliki strucnjak.Povodom ispijanja kafe imam pitanje, da li doktori smeju da jedu, piju kafu, idu u wc kao i svi ljudi? Ili da rmbace ceo dan, da bi na kraju usao neki mangup i napravio haos u ambulanti.Svaka cast doktorici, dve pohvale

  • Slađanabt Vreme: 27.03.2015 20:08h

    Ja sam jedna od takvih prevarenih majki isto mi se desilo davne 1995 god u Subotičkoj Bolnici... Gde god sam se pojavila odgovora nije bilo i vrata su svigde zatvorena ... Imam samo da kažem još jednu stvar TREBA STATI NA KRAJ TOME ! Jer to BOL koji nikada ne prolazi ne znate da li vam je dete živo Puno sreće Vladimiru Čičareviću u razotkrivanju. Svaki put se rasplačem kada pročitam ili čujem ovako nešto...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP