Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO ZDRAVLJA ZABRANILO RAD CENTRA ZA PORODILJE U RUMI

Uložili tri miliona, pa zatvorili porodilište!

Autor: A. Medaković | 10.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Ministarstvo zdravlja je, zbog manjka lekara, u sredu zabranilo rad vanbolničkom porodilištu Doma zdravlja Ruma, i to posle 70 godina od otvaranja i samo dve godine pošto je za njegovo potpuno renoviranje potrošeno 3.100.000 dinara!

U Rumi lane rođeno 87 beba, a ove godine 15

U Rumi lane rođeno 87 beba, a ove godine 15 | Foto: Jelena Vučetić

Ustanova renovirana pre dve godine, a inspekcija je zatvorila jer ima samo dva ginekologa i četiri medicinske sestre (?!)

Ovom sumom su rumski Dom zdravlja i opština pokrili rekonstrukciju enterijera porodilišta, kupovinu transportnog inkubatora za prevremeno rođene bebe, zamenu prozora, podova i renoviranje toaleta.


Rumljani negoduju
Za Rumljane rođene u pomenutom porodilištu, a pogotovo za Rumljanke, koje su se u njemu porađale, zatvaranje ovog centra predstavlja loš potez koji će dodatno da uruši lokalnu samoupravu.
- U porodilište su smeštane žene koje nisu imale nikakve komplikacije i koje su bile predviđene za prirodni porođaj. Ja sam se porađala prošle godine i imam samo reči hvale za tim ljudi koji tamo radi. Sve je bilo na najvišem nivou, a činjenica da su članovi porodice i prijatelji mogli da me obilaze i borave sa mnom, predstavljala mi je veliko olakšanje - ističe jedna od žena koja se porodila u ovom porodištu vrlo brzo posle renoviranja.

Dok oko 2.000 lekara godinama čeka posao, Ministarstvo zdravlja odluku o zatvaranju porodilišta, u kome se godišnje rodi manje od 100 beba, obrazlaže manjkom zaposlenih kadrova, odnosno time što u njemu rade samo dva ginekologa i četiri medicinske sestre (?!).

Direktorka rumskog porodilišta Snežana Bojanić Stojić navodi da im je zdravstvena ispekcija ministarstva naredila da zatvore porodilište odmah po primanju rešenja.

- Razlog je nedovoljan broj ginekologa i pedijatara, odnosno neonatologa. Trenutno u Domu rade dva ginekologa. Razlozi za zatvaranje nisu rezultat bilo kakvih incidentnih situacija i pritužbi na rad ove službe. Moram
da kažem da ne postoji mogućnost lakog angažovanja ginekologa, čak i uz dozvolu ministarstva, jer ih jednostavno nema dovoljno - istakla je direktorka Snežana Bojanić Stojić i dodala da će se žaliti na odluku ministarstva, te da nijedan radnik doma neće ostati bez posla.

Porodilište u Rumi

Porodilište u Rumi
Međutim, kako “Alo!” nezvanično saznaje, osnovni problem sa porodilištem nije nedostatak lekara, već manjak para u budžetu za plate.
- Naravno da kadrovi postoje i da lekari nemaju posla, međutim, problem je to što nema dovoljno novca da se zapošljavaju novi lekari - ističe naš izvor iz Ministarstva zdravlja. Inače, prema raspoloživim podacima, u ovom porodilištu, koje pokriva rumsku, pećinačku i irišku opštinu, prošle godine je rođeno 87 beba, a od početka ove 15.

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar | Foto: Goran Srdanov

Ministarstvo: Porodilište nema uslove za rad
Iz kabineta ministra zdravlja Zlatibora Lončara za “Alo!” tvrde da porodilište u Rumi nema neophodne uslove za rad.


- Zdravstveni inspektor izrekao je meru zabrane rada vanbolničkog porodilišta u sastavu DZ Ruma zbog neispunjenosti uslova u pogledu kadrova (specijaliste ginekologa i pedijatra) - kratko su poručili iz ministarstva.

Poslednji komentari
  • ceca Vreme: 10.05.2014 09:42h

    Svi uhapseni neka vrate ukradene milione, bilione, trilione.......imace para ne samo za ovo porodiliste nego za sva porodilista u Srbiji....i za doktore...za specijalizacije,..a ne da nam deca beze iz zemlje...i kod nas su ukinuli porodiliste pa sad dok porodilja stigne u drugi grad i treba da predje 100 km ona se porodi usput...zato odose deca u inostranstvo a i mi cemo za njima...

  • Mirela Vreme: 10.05.2014 10:29h

    Ja sam se porodila u Rumi jednom i nikad više. Uslovi katastrofa a o osoblju da nepričam. Dete dobilo žuticu i ja opet završila u Sr Mitrovici.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP