Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JUŽNI TOK

Umesto 75 miliona € kapitala, Rusima deo tarife od gasovoda

Autor: Ekipa Alo! | 24.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je sa “Gaspromom” ugovoreno da novac za osnivački ulog Srbije ne ide iz državnih garancija, već kroz tarifu za transfer gasa.

Gasovod

Gasovod

“Imajući u vidu ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi i potrebu da se smanji nivo opšte zaduženosti zemlje, u dogovoru sa direktorom ‘Gasproma’ smo postigli jedan dobar dogovor u vezi s ‘Južnim tokom’”, saopštio je Dačić novinarima nakon obraćanja učesnicima konferencije “Srbija i dijaspora”.

Prema njegovim rečima, ove godine je bilo planirano u budžetu, a čak je i pregovarano o uslovima sa svim bankama, da 75 miliona evra, koje je neophodno uložiti u osnivački ulog, bude dato iz državne garancije. U razgovoru sa Aleksejem Milerom, kako je rekao, postignut je dogovor da taj deo ne bude dat iz državne garancije, tako da zakon neće morati da ide u Skupštinu i neće biti dodatnog zaduživanja Srbije, u smislu da država vraća te kredite, već će i taj deo biti vraćen kroz dogovore i prihode od tarifa za prolaz gasa kada gasovod bude napravljen.
“Time smo 75 miliona evra sklonili sa liste kredita za koje će biti potrebne garancije države”, podvukao je premijer. U januaru država i “Srbijagas” moraju da sa “Gaspromom” ugovore način vraćanja tog novca, koji je jedna vrsta kredita, a vraćaće se od tarifa za transfer gasa. Treba, kako je objasnio Dačić, da se ugovori koliko će to biti i koliko godina, kao i koliko će ostati Srbiji. Dačić se istovremeno zahvalio ruskim partnerima na razumevanju, dodajući da je taj dogovor važan zbog ukupne makroekonomske stabilnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP