Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVOSAĐANI DANAS SPREMNO ČEKAJU VRHUNAC NIVOA DUNAVA

Umesto mi u Veneciju, ona došla kod nas

Autor: N. N. Travica | 15.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

U novosadskim naseljima Kamenjar i Ribarsko ostrvo, mnoge kuće i vikendice su poplavljene pre nego što je vrh vodenog talasa stigao do Novog Sada. Meštani naselja koji do svojih kuća dolaze čamcima kažu da ih ništa više iznenaditi ne može, a da su Veneciju na srpski način više puta u svojim naseljima imali. Vrhunac nivoa Dunava u Novom Sadu predviđen je za danas, a Novosađani ga spremno čekaju.

Čamcima  posred druma:  Nivo reke raste  oko centimetar  na sat

Čamcima posred druma: Nivo reke raste oko centimetar na sat

Dunav je kao nezvani gost ušao u mnoge kuće, a vrata mu niko nije mogao zatvoriti. Stanovnici nebranjenih delova Novog Sada stvari su odavno iselili ili ih premestili na više delove kako bi se izbegle veće materijalne štete.

Većina stanovnika je napustila svoje kuće još kada je Dunav počeo da prkosi evropskim gradovima, a manji deo ljudi ostao je da prkosi reci. Među onima koji su ostali da brane naselje Kamenjar nalazi se i Branislav Hadžinac, jedan od najstarijih stanovnika. Dežurajući na džakovima sa peskom koje im je gradska uprava Novog Sada dala, on za “Alo!” kaže da su im poplave postale sastavni deo života.

Ne jenjava ni avanturistički duh

Ne jenjava ni avanturistički duh


- Nekada je ovde plavilo na svakih deset godina, a sada na dve ili tri godine. Menja se klima, pa se promenio i Dunav - kaže Hadžinac, dodajući da se levi deo naselja ne može braniti nikako, dok desni još odoleva poplavnom talasu.
Na ulazu u naselje Kamenjar brdo peska koji se užurbano utovara u džakove kako bi se preduhitrila reka. Do mnogih objekata se dolazi čamcima.

- Nigde ja ne idem odavde. Stvari sam iz prizemlja preselio na sprat. Nivo reke raste oko centimetar na sat. Tako nam je kako nam je i pomoći nam nema sve dok na Đerdapu ne otvore branu i puste vodu prema Crnom moru - sa svoje terase, dovikujući se sa reporterom “Alo!”, priča Šandor Balgo.

Saobraćajni znakovi u ulicama više ne služe da obaveštavaju vozače motornih vozila, već one koji upravljaju čamcima. Na jednom od njih zatekli smo Jovana, koji je zbog naraslog Dunava morao da prekine renoviranje vikendice.

- Kada ne možemo da odemo mi u Veneciju, Venecija je došla kod nas. Navikli smo da nam u životu svi izlaze u susret, pa tako i voda, koja nam je došla u goste - kroz šalu dobacuje dok plovi putem kojim su do juče prolazili automobili.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP