Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUMNJIVO ZAPOŠLJAVANJE U MINISTARSTVU TRGOVINE I TELEKOMUNIKACIJA

Umesto stručnjaka za telekomunkacije, primili filozofa!

Autor: A. Medaković | 24.03.2014 - 07:00:00h | Komentara: 36

Predrag Božović, doktor elektrotehničkih nauka, u poslednjih godinu dana na svojoj je koži osetio koliko Srbija vodi računa o najučenijim i najtalentovanijim pojedincima, jer se čak šest puta prijavio na šest konkursa u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija i isto toliko puta je odbijen.

Posle svakog konkursa  žalio se žalbenoj komisiji  Vlade Srbije, ali bez  uspeha: Petar Božović

Posle svakog konkursa žalio se žalbenoj komisiji Vlade Srbije, ali bez uspeha: Petar Božović

Ministarstvo bez odgovora
Dr Božović je u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija konkurisao na sledeća radna mesta: inspektor elektronskih komunikacija, načelnik odeljenja za informaciono društvo, rukovodilac grupe za razvoj informacionog društva, načelnik odeljenja za elektronske komunikacije, radno mesto za praćenje i promociju projektnih aktivnosti u oblasti informacionog društva. U pokušaju da dođemo do odgovora na pitanje zbog čega u državnoj upravi nije bilo mesta za doktora elektrotehnike, kontaktirali smo sa nadležnim ministarstvom, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Umesto njega, na ta radna mesta u oblastit telekomunikacija primljeni su uglavnom oni koji su već bili zaposleni na određeno u Ministarstvu, a koji su, kako ističe Božović, po stručnosti i iskustvu daleko ispod njegovih kvalifikacija.


On dodaje da je šokiran ovakvim potezima državne uprave jer njegov slučaj dokazuje da za stručnjake u ovoj zemlji nema mesta.

- Na radno mesto inspektora elektronskih komunikacija, za koje sam konkurisao, primljen je čovek iz ministrove stranke koji nema veze sa telekomunikacijama, već je više od 13 godina studirao na Filozofskom fakultetu.
Za razliku od njega, ja sam fakultet završio u roku sa prosečnom ocenom iznad devet, doktorirao i godinama radio u struci. Ali, nisam bio dovoljno dobar ni za jedan od šest konkursa, odnosno pet radnih mesta, jer je prvi konkurs, na koji je primljen filozof, ponovljen nakon moje žalbe - tvrdi naš sagovornik.

Ipak, Božović se nije predao bez borbe, već se posle svakog konkursa žalio žalbenoj komisiji Vlade Srbije. Međutim, i to mu nije pomoglo.

Nezaposleno 86  doktora nauka

Nezaposleno 86 doktora nauka | Foto: RAS

Petar Božović, doktor elektrotehničkih nauka, odbijen je na čak šest konkursa Ministarstva, a na poslednjem je umesto njega kao inspektor elektrotehničkih
komunikacija primljen stranački kadar sa Filozofskim fakultetom

- Strašna je činjenica da imamo zakone koji propisuju zapošljavanje i imamo vlast koja vodi borbu protiv korupcije i partijskog zapošljavanja, a onda unutar svog sistema dozvoli sistematizaciju radnih mesta tako da posao u upravi mogu da dobiju samo partijski kadrovi sa falsifikovanim radnim iskustvom - kaže naš sagovornik i dodaje da se u to sam uverio jer je u dokumentaciji konkurenata pronašao da se potvrde o radnom iskustvu u firmama ne podudaraju sa podacima upisanim u radnu knjižicu.

- Međutim, ni ta argumentacija nije bila dovoljna da država, odnosno žalbena komisija Vlade Srbije, uvaži moje žalbe, jer je potvrda o radnom iskustvu za državu dovoljan dokaz - ogorčen je Božović.

Nezaposleno 86 doktora nauka

Od ukupno 769.546 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, oko 78.000 je visokoobrazovanih, odnosno svaki deseti. Od tog broja, na posao u struci čeka 791 magistar i čak 86 doktora nauka, među kojima je i Predrag Božović.

Poslednji komentari
  • Zeljko Vreme: 24.03.2014 07:18h

    Primer borbe protiv Korupcije.Bravo Vučiću.

  • Toza Vreme: 24.03.2014 07:21h

    E pa, Gospodine Božoviću, niste u pravu. Vi ste svoj fakultet završili u roku, pa još i doktorirali i stručnjak ste u oblasti elektrotehničkih nauka, a taj gospodin je predano TRINAEST godina studirao filozofiju. Mislite li da tom ministru treba neko ko bi mogao da mu soli pamet.

  • boban Vreme: 24.03.2014 07:52h

    VUCICU dokle ces gledati ovakve nepravde.

  • filip019 Vreme: 24.03.2014 07:59h

    stvar se toliko zakompcirala da rešenja skoro i nema,imali smo rodbinsko zapošljavanje,pa političko a sledeče je kupovina radnih mesta....gde sve to vodi,svi znaju i zatvaraju oči, a oni koji zatvorenih očiju idu zna se kuda stignu....

  • karta u jednom smeru Vreme: 24.03.2014 08:02h

    božoviću korupcija nije ono što ti misliš već ono što odredi vučić.normalno stranke na vlasti I njihovo članstvo su izuzeti iz sistema borbe protiv korupcije.to je nama naša borba dala...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP