Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKON JEDNAK ZA SVE

Umetnici i NVO u problemu zbog zakona o javnim nabavkama

Autor: S. Đ. | 17.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nezadovoljstvo novim Zakonom o javnim nabavkama su pored zaposlenih u ustanovama kulture nedavno iskazali i predstavnici civilnog društva, ali čak ni tender za dirigenta koji je raspisao vickasti direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, čini se, nije uzrujao čelnika Uprave za javne nabavke.

Zakon jednak za sve: Predrag Jovanović

Zakon jednak za sve: Predrag Jovanović | Foto: Jelena Vučetić

Tako direktor ove uprave Predrag Jovanović juče nije komentarisao zahtev kulturnih radnika da se njihove programske aktivnosti izuzmu iz primene novog zakona. On je, međutim, istakao da je prioritet tog zakona da se maksimalno suzbiju pregovarački postupci i da se koriste samo u najneophodnijim situacijama, imajući u vidu da su oni “eksplodirali” prošle godine, kada je bilo 34 odsto zaključenih ugovora na taj način, od kojih 48 odsto sa samo jednim ponuđačem, što je najnekonkurentnije.


Predstavnici pozorišta i drugih ustanova kulture ipak su pokrenuli inicijativu da se njihove programske aktivnosti izuzmu iz primene Zakona o javnim nabavkama, smatrajući da taj akt tretira “autore kao daske” jer nalaže sprovođenje javnih nabavki i za angažovanje umetničkih stvaralaca.
Jovanović je ranije na ove primedbe odgovorio da se novi zakon neće mešati u sadržaj javnih nabavki ustanova kulture koje će i dalje moći da ih organizuju u skladu sa svojim potrebama i po pregovaračkom postupku iz umetničkih ili tehničkih razloga samo je potrebno da to dobro i jasno obrazlože.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP