Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE DUGE BORBE

Umrla Jovanka Broz!

Autor: A. O. | 20.10.2013 - 12:30:00h | Komentara: 19

Jovanka Broz (89), nekadašnje supruga doživotnog prdsednika SFRJ Josipa Broza Tita, preminula je danas u 11.45h beogradskom Urgentnom centru. Ovu informaciju potvrdio je Tanjugu direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar.

Jovanka je rođena u selu Pećanima, u Lici. Sa tek 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije. Godine 1943, ranjena je u nogu i razbolela se od tifusa.


Iste godine joj je poginuo brat Maksim i umro joj je otac. Josipa Broza Tita, sa kojim je bila u braku od 1952. godine do njegove smrti 1980, upoznala je prilikom nemačkog desanta na Drvar, 1944. godine.

Zajedno u Kući cveća: Tito i Jovanka

Tito i Jovanka

Prema Jovankinim rečima, tri meseca pošto je Tito umro, počeo je njen košmar.


Ljudi iz tajne službe su upali u njen stan u Užičkoj 15, ispreturali ga, konfiskovali imovinu i prisilili je da se preseli u vilu na Dedinju.
Njenoj mlađoj sestri Nadi, koja je bila prisutna dok se sve ovo dešavalo, navodno je prećeno smrću ako bilo kome kaže šta je videla. Od tada Jovanka živi ekstremno povučeno.

Hrvatski mediji preneli vest o smrti Jovanke Broz kao glavnu vest.

Kako je sama rekla, kao u samici. Pričalo se da živi u siromaštvu. Tek 2000. godine, ona je uspela da se izbori za manju adaptaciju kuće u kojoj živi, dobila je penziju od oko 1.000 evra, a u kuću joj je uvedeno grejanje.
 
Pojavljivala se skoro isključivo u Kući cveća, u ranim jutarnjim satima 4. maja, na godišnjicu Titove smrti.

Predstavnici države ranije ovog meseca predložili su porodici Jovanke Broz da ona bude sahranjena u prostoriji uz Titov grob, a porodica se složila sa takvim predlogom, pa će poslednja želja gospođe Broz biti ispunjena, piše danas Blic.

Ustanovljeno je da je opcija podizanja devet tona teške ploče od belog venčačkog mermera najmanje realna. To bi, naime, bio prilično komplikovan i skup poduhvat.

Kuća cveća

Kuća cveća | Foto: Željko Šafar

Otežavajuću okolnost predstavlja i to što se, kako je Blic saznao, celokupna dokumentacija o izgradnji Kuće cveća nalazi u Vojci Srbije, budući da je radove na njoj izvodilo Vojno građevinsko preduzeće "Beli potok".

Još jedan problem bio je formalne prirode, s obzirom na to da se, prema Zakonu o grobljima, umrli pokopavaju samo na mestima koja su za to određena opštinskim odlukama.

Tito je, naravno, sahranjen po posebnom zakonu. Međutim, u Vladi Srbije su istakli da ne postoji nikakva striktna zabrana da u Kući cveća bude sahranjen još neko.

Kuća cveća je, inače, iz rezidencije u mauzolej pretvorena za svega nekoliko meseci, tokom kojih je umesto fontane, smeštene u središnjem delu nekadašnje zimske bašte, iskopano grobno mesto. Pa, pak, poslednji radovi završeni su neposredno pe početka Titove sahrane 8. maja 1980. godine.

Za svega 72 sata, od trenutka kada je 4. maja uveče obajvljeno da je Tito umro, izbetonirana je površina od 200 kvadrata u čijem sklopu je bila grobnica, prostor za mimohod i tribine za više od sto svetskih državnika

Dačić: Otišao jedan od poslednjih svedoka naše istorije

Premijer Ivica Dačić izrazio je saučešće porodici Jovanke Broz. Dačić je uputio telegram sa izrazima najdubljeg saučešća porodici Jovanke Broz, ističući da “njenom smrću odlazi i jedan od poslednjih najpouzdanijih svedoka istorije naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu”.


- Na žalost, istorijska nepravda prema njoj počela je da se ispravlja tek pred kraj na njenog života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba da bude sahranjena pored svog supruga Josipoa Broza Tita i u tom smislu će doneti odgovarajuće odluke - navedeno je u telegramu.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • sandra Vreme: 20.10.2013 12:48h

    Večna joj slava

  • Darko Vreme: 20.10.2013 12:58h

    večna joj slava i hvala !

  • misho Vreme: 20.10.2013 13:43h

    konačno se u xxl veku oslobodila državnog ropstva I za razliku od njenih tamničara upokojena je verujem, među anđelima.neka joj je večna slava.

  • Ruzica Vreme: 20.10.2013 14:05h

    Poslednji pozdrav iz Zemuna!Odmorite se :-(

  • Autohton Vreme: 20.10.2013 14:26h

    Darko Vreme: 20.10.2013 12:58h večna joj slava i hvala ! Za sta to 'leba ti? Srbi su de facto senilan i skoro retardiran narod.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP