Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OŠ IZ JAGODINE OBUKLA ĐAKE U OVO

Uniforme iz „doba Jure“

Autor: Damira Ramadani | 27.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 6

Posle tri decenije od ukidanja obaveznog nošenja uniformi u školama, Osnovna škola „17 oktobar“ iz Jagodine odlučila je da svoje đake i profesore uniformiše. Ideja je u osnovi veoma dobra i korisna, ali kreacija…

„Moderan“ dizajn  osmislila profesorka likovne  kulture Nataša Krstić

„Moderan“ dizajn osmislila profesorka likovne kulture Nataša Krstić / info centrala

Uniforme koje izgledaju kao da su iz vremena Sovjetskog saveza ili iz neke fabrike sredinom prošlog veka, osmislila je profesorka likovne kulture Nataša Krstić. Ne znamo tačno kako je došla do ovog “modernog” rešenja, ali stilista Saša Vidić za „Alo!“ ističe kako nema baš mnogo toga lepog da kaže o izgledu ovih uniformi.


- Uniforme jesu pohvalna stvar, ako ceo zapadni sistem, kojem mi težimo, nije ukidao iste, ne vidim razlog zašto je to doživelo pogrdnu notu u Srbiji. Uniformom suzbijete klasno, odnosno finansijsko stanje deteta, svi su isti i time imate osećaj pripadnosti. O tome kakav je dizajn i radna funkcionalnost ne bih umeo baš mnogo toga lepog da kažem - rekao je poznati modni kreator.
Ljiljana Perović, stilista „Blic žene“, ove uniforme je okarakterisala kao jednu tešku i obavezujuću kombinaciju.

Nataša Krstić

Nataša Krstić / Foto: Info centrala


- Meni ovo nije uniforma jer nema rukave, a nema ni donji deo. Deca i pored ovoga moraju da razmišljaju šta da obuku, a i teško je uklopiti odevnu kombinaciju uz ovo. Žuta je stvarno problematična, pa će deca morati da se namuče kako da je uklope - rekla je ona.

Ništa bolji nisu ni komentari na društvenim mrežama, pa se najčešće može pročitati da uniforme podsećaju na „uniforme radnika u fabrici“ ili u najblažoj verziji mnoge asociraju na „uniforme koje nose radnici u supermarketima“.. .
Da odličnu ideju i te kako možete upropastiti lošom realizacijom potvrdio nam je i psiholog.

Podržava  uniforme, ali ne  ovakve: Saša Vidić

Podržava uniforme, ali ne ovakve: Saša Vidić | Foto: Zoran Lončarević


- Dizajn uniforme treba da bude u skladu sa njihovim uzrastom, a idealno bi bilo da se raspiše konkurs i da ga sama deca osmisle. Tako bi se razvijao takmičarski duh i kreativnost, a đaci bi na kraju nosili ono što vole. Profesor likovnog evantualno na kraju može da doda neki detalj ili finalizuje idejno rešenje, a nikako da sam osmišljava njihov izgled. Uniforme su, inače, sjajna stvar jer barem na formalnom nivou ukidaju socijalne razlike i što je još važnije razvijaju zajedništvo i osećaj pripadnosti istoj grupi. Treba se zapitati zašto svi elitni koledži na svetu imaju svoje uniforme - kaže za „Alo!“ psiholog Aleksandra Janković.

Hiljadu dinara u dve rate


Kao osnovni cilj u školi navode vizuelnu identifikaciju i socijalno ujednačavanje učenika.
- Samo osmaci neće nositi uniforme, videćemo da za njih uradimo neke marame. Takođe, uniforme će sledeće godine nositi i prosvetni radnici. Koštaće 1.000 dinara i moći će da se plati na dve rate. Imamo oko 30 uniformi za socijalno ugrožene koje oni neće plaćati - kaže direktorka OŠ „17.oktobar“ Biljana Milanović za portal Infocentrala.rs. Inače, jagodinska osnovna škola je prva u Pomoravlju i treća u Srbiji koja je uvela obavezno nošenje đačke garderobe.

Poslednji komentari
  • saw Vreme: 27.11.2014 08:32h

    uniforme su da povratis

  • Maslar Vreme: 27.11.2014 13:05h

    Uniforme su jedan od najboljih poteza koje prosveta moze da ucini ...dok su deca imala uniforme svima je bilo lakse i bolje. Nije se gledalo sta ko nosi ,vazno je bilo da je cisto i ispeglano jer odozgo dodje bluza.A sto se izgleda tice pa necemo valjda djake da opterecujemo kvazi modom koju kojekakvi tipusi sa imenom JA SVE NAJBOLJE ZNAM I MOJ JE UKUS JEDINI PRAVI .Uniforma je tu za rad i najbolje privatne skole skole u celom svetu to znaju i praktikuju-cak deca imaju i identicnu obucu ! Bravo za ovu skolu,samo tako nastavite

  • Maki Vreme: 27.11.2014 13:36h

    Ovo je uvoz iz severne Koreje.

  • NN Vreme: 27.11.2014 15:21h

    NE MOŽE BEZ NEGATIVNIH KOMENTARA KAKVE SU TAKVE SU UNIFORME I NE TREBA DA BUDU MODERNE KOJA JE ONDA NJIHOVA SVRHA. PA I UNIFORME LEKARA NISU LEPE PA IH GODINAMA NOSE

  • Milan Vreme: 27.11.2014 18:06h

    Sasa Vidic poznati kreator?? Hahaha, odavno ne cuh nesto smesnije, Njegove kreacije su dobre ali kao laksativ ako imate problema sa varenjem.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP