Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Unija poslodavaca: Manje zaposlenih jer nema oporavka zemlje

Autor: Beta | 20.04.2013 - 10:13:00h | Komentara: 1

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je da se i dalje smanjuje broj zaposlenih u Srbiji jer nema privrednog oporavka.

"Kada imamo probleme u privredi, onda to rezultira smanjenjem broja zaposlenih, a mislim da se ne smanjuju problemi koje imaju privrednici u Srbiji", rekao je Atanacković agenciji Beta.

Unija poslodavaca Srbije

Unija poslodavaca Srbije

 Prema njegovim rečima, da bi se stvarala povoljnija klima za rast zaposlenosti, privrednici treba stalno da traže povoljnije uslove poslovanja, da se poštuju zakoni, da sudski postupci budu jednostavniji i traju kraće, a poreski sistem da bude efikasniji. 

"Podsticaji zapošljavanju iz državnog budžeta ne treba da postoje, jer je jedina prava mera za otvaranje radnih mesta da se poslodavcima omogući da imaju dobre uslove da šire svoj posao", rekao je Atanacković.
On je naveo da će poslodavci zaposliti nove radnike ako procene da mogu da šire poslovanje i ostvare profit, a ne zbog toga što će dobiti podsticaje od države.
Atanacković je ocenio da su sadašnji propisi smetnja zapošljavanju novih radnika i predložio izmene radnog zakonodavstva.
"Kada se u Srbiji radnik otpusti zbog nedostatka posla potrebno je da mu se isplati otpremnina za ukupan radni staž, bez obzira ako radi samo godinu dana u poslednjoj firmi, koja više nema potrebu za tim radnikom", objasnio je Atanacković.
Zbog toga se, kako je dodao, poslodavci i ne usudjuju da prime nekog u stalni radni odnos, pa su onda na šteti i radnici i poslodavci.
"Zakon o radu trebalo bi da omogući zapošljavanje na odredjeno vreme i do tri godine, a ne, kao što je sada, da bude ograničeno na godinu dana", kazao je Atanacković.
Smetnje otvaranju novih radnih mesta su, po njegovoj oceni, i sporost administracije, jer se dugo čeka na potrebne dozvole za investiranje.
"Imamo saplitanje na različitim nivoima vlasti, od opštine do republike. Često se na rešenje ili zahtev, koji su neophodni da bi se legalno poslovalo, čeka i po nekoliko meseci, za šta realno nije potrebno više od sedam do 15 dana", rekao je Atanacković.  
Poslednji komentari
  • saw Vreme: 20.04.2013 11:44h

    najbolje da ugovori na odredjeno mogu da traju 50 godina i da radnici rade za saku kikirikija da bi vi mogli da svake godine kupite jahtu sebi sinovima,unucima ,praunucima i td zato i huskate protiv EU tamo nema da radniku ne isplacujes platu 3 do neograniceno meseci

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP