Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČIŠĆENJE

Uništeno 130 tona leševa, 20 tona mleka, 1,8 tona koža

Autor: Tanjug | 26.05.2014 - 17:55:00h | Komentara: 0

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini, dr Zoran Rašić, izjavio je danas Tanjugu da je na području ova dva regiona, pre svega Pomoravskog, uništeno 131,1 tona leševa uginulih životinja, 20 tona mleka i mlečnih proizvoda i 1,8 tona koža spremnih za preradu.

Paraćin pod vodom

Paraćin pod vodom | Foto: facebook

"Što se tiče Pomoravskog i Šumadijskog okruga, izvršena je asanacija terena na svim mestima gde je došlo do uginuća životinja", rekao je Rašić.

Sa teritorije opštine Paraćin, odneli smo 1,1 tonu leševa uginulih žovotinja, 1.800 kilograma koža koje su bil spreme za preradu ali su bile poptpoljene i morale su biti neškodljivo uništene, a uništno je i oko 20 tona mleka i mlečnih proizvoda koji su bili u hladnjacam, istakao je Rašić.

"Mleko i mlečni proizvodi postali su neupotrebljivi za ljudsku ishranu, zbog toga što nije bilo električne enrgije i nisu bili na temperaturnom režimu i kao takvi su postali neupotrebljivi", rekao je Rašić, navodeći da su ti proivodi uništeni pre nego što su došli u promet.

"U Svilajncu je sklonjeno 70 tona leševa sa teritorije grada i okolnih sela i 60 tona leševa sa farme jagnjadi u Kušiljevu gde se utopilo oko 2.000 jagnjadi", rekao je Rašić.

Sva mesta gde se radilo sakupljanje leševa su dezinfikovana, sva mesta gde je došlo do uginuća životinja, sva dvorišta, uglavnom su dezinfikovana.

"Nije sprovedena dezinfekcija u par mesta koja još nisu očišćena i nije moguće sa se izvede dezinfekcija", naveo je Rašić.

Naredna dva-tri dana smatramo da će biti ispumpana voda iz farme u Kušiljevu i tada ćemo tamo da uradimo dezinfekciju, dodao je on.

"Sve što smo do ovog momenta trebali da uradimo, uradili smo, i sledeća faza je dezeinfekcija, dezinsekcija i deratizacija i najverovatnije će biti i vakcinacija životinja protiv odredjnih bolesti", rekao je Rašić. Prema njegovim rečima, u Ssumdijskom okrugu u selu Ljuljaci, opština Knić, utopilo se 20 ovaca, leševi su odneti i uradjena je dezinfekcija u tom dvorištu.

Iz drugih delova Pomoravskog i Šumadijskog okruga nismo imali prijavu za uginućem životinja, napomenuo je Rašić.

"Epiziotološka situacije na našem terenu je stabilna, nema sumnje na pojavu zaraznih bolsti, ali ta situacija od nas zahteva veoma veliki oprez tako da bi zamolio i skrenuo pažnju vlasnicima životinja da, ako primete bilo kakav poremećaj zdravstvnog stanja kod životinja, da ništa ne preduzimaju na svoju ruku već da o tome obaveste nadležnu veterinarsku službu, koja će preduzeti odredjene korake", rekao je Rašić.

On je skrenuo pažnju valsnicima životinja da za ishranu ni slučajno ne koriste hranu za životinje koja je bila poplavljena.

Rašić je napomenuo da se "vrši pojačana kontrola živežnih namirnica".

"Veterinarska inspekcija radi kontrolu i u objektima za proizvodnju i preradu i u objektima za promet namirnica i za sada nemamo nikakvih pojava da je bilo u prometu namirnica koje se sumnjive i neispravne", rekao je Rašić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP