Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAZNE ZBOG UNIVERZAL BANKE

Unković mora da plati 6,9 a Labus 2,6 miliona dinara

Autor: A.O. | 14.05.2015 - 23:44:00h | Komentara: 0

Narodna banka Srbije izrekla je kazne članovima Upravnog i Izvršnog odbora, ugašene Univerzal banke.

Univerzal banka

Univerzal banka je ugašena krajem januara prošle godine | Foto: V. Lalić

Kako Danas saznaje, najveći kaznu, od 6,9 miliona dinara, moraće da plati profesor Slobodan Unković, koji je u UO ove banke imenovan avgusta 2012. godine.

Profesor pravnog fakulteta i bivši vicepremijer Srbije i predsednik G17 plus, profesor Miroljub Labus, moraće da plati kaznu od 2,6 miliona dinara. Labus se u avgustu 2012. godine povukao iz UO Univerzala, posle čega je Unković došao na njegovo mesto.

Ostali rukovodioci "Univerzala" kažnjeni su sa po manje od milion dinara, dok su pošteđeni Milenko Dželatović iz SNS-a zbog kratkog vremena provedenog na funkciji u ovoj banci i Nebojša Divljan, jedan od vodećih akcionara, koji se protivio odlukama UO i Narodnu banku upozoravao na nezakonito ponašanje rukovodstva.

Centralna banka je kazne izrekla još u februaru, sa obrazloženjem da su članovi UO bili dužni da se staraju o uspešnosti poslovanja banke, a da su svojim lošim upravljanjem doprineli njenom urušavanju.

NBS je u rešenjima navela i da Upravni i Izvršni odbor Univerzal bamnke ni posle godinu dana nisu sproveli mere koje im je ovaj regulator naložio i da je zbog toga banka na kraju završila u stečaju.

Osim Unkovića i Labusa kažnjeni su još i Vladimir Živanović, koji je u UO bio predstavnik Farmakoma, predstavnici akcionara Nebojša Novaković, Adem Hamza i Ratko Božović, viceguverner Narodne banke tokom devedesetih godina.

Manjim iznosima kažnjeni su i članovi IO Dragan Tomić (predsednik IO), Ljiljana Stojanović (ranije takođe predsednica) i Milovan Puzović.

Svi kažnjeni novac su morali da uplate na račun Narodne banke u roku od 15 dana, ali su imali pravo žalbe Ustavnom sudu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP