Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE BRANKA LAZAREVIĆA, TUŽILAC SASLUŠAO BORISA GARU, ZAMENIKA NAČELNIKA UKP-A

Unutrašnja kontrola MUP ispituje Batu Đurovića!

Autor: Svetlana Vojinović | 22.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Boris Gara, zamenik načelnika za istražne metode u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije, saslušan je u noći između četvrtka i petka u Tužilaštvu za organizovani kriminal povodom sumnji da je Branku Lazareviću dostavljao informacije o praćenju klana Darka Šarića koje je ovaj kasnije prenosio advokatu Radovanu Štrbcu.

Branko  Lazarević  izlazi sa  saslušanja

Branko Lazarević izlazi sa saslušanja | Foto: Dušan Milenković

Kako „Alo!“ saznaje, o Šarićevim vezama u državi trebalo bi da narednih dana svedoči i bivši šef SBPOK-a Svetislav Bata Đurović, ali za sada ne u Tužilaštvu, nego pred unutrašnjom kontrolom MUP-a.


Gara, koji se tereti za odavanje službene tajne i koji je pušten da se brani sa slobode, poverljive informacije prosleđivao je Lazareviću, koji je u to vreme bio šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, uglavnom na Slaviji, gde su se nalazili.

Dačić: Nek se drugi zabrinu, ja neću

Premijer Dačić izjavio je da jedva čeka da odbegli narko-bos Darko Šarić bude uhapšen kako bi bili procesuirani i svi koji su s njim sarađivali.
- U tom slučaju bi trebalo mnogi drugi da se zabrinu, a ne ja - rekao je Dačić, ističući da potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nema ništa sa pokretanjem slučaja premijerovog bivšeg šefa kabineta Branka Lazarevića niti sa tajmingom „kada će se tu šta dešavati“.

- Gara je u četvrtak uveče sproveden u Tužilaštvo direktno sa radnog mesta, iz sedišta MUP-a u Novom Beogradu, po završetku posla. Njega je sam Lazarević na saslušanju u četvrtak pre podne označio kao osobu koja mu je davala informacije o merama praćenja i prisluškivanja pripadnika klana, a o kojima je Lazarević potom obaveštavao Štrbca, koji je optužen za pranje para narko-bosa.

Iako se za sada sumnja da su se tim povodom nalazili na Slaviji u vreme dok je Lazarević bio šef kabineta, Gara je često „visio“ kod njega u kabinetu, što je bukvalno javna tajna - kaže naš izvor blizak istrazi.


U okviru predistražnih radnji, narednih dana biće saslušan sam Štrbac, dok je na spisku i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, koji je u bekstvu i čiji kontakti su i zabeleženi na 130 diskova. Osim njih, u Tužilaštvu će biti saslušano najmanje deset svedoka, od kojih su mnogi iz MUP-a. Iako je Lazarević na saslušanju naveo da ga je sa Mišom Bananom upoznao sam Dačić, premijer se ne nalazi na spisku osoba koje će svedočiti. Sa druge strane, narednih dana iskaz u vezi s aferom „šarićevci” u sektoru unutrašnje kontrole MUP-a trebalo bi da da i Svetislav Đurović, bivši načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), koji se, međutim, ne nalazi pod istragom Tužilaštva u ovom predmetu.

Svetislav  Đurović

Svetislav Đurović | Foto: FoNet

Otuda nije ni poznato o čemu će Đurović konkretno biti saslušavan, ali se spekuliše da bi konačno trebalo da govori o spornom letu u Antaliju 30. juna 2009. godine, nekoliko meseci pre zaplene Šarićevog kokaina u Urugvaju. Tada su se na istom čarter letu u Tursku, koji je koristilo nekoliko turističkih agencija, među putnicima našli Šarić sa svojom porodicom i Đurović sa svojom porodicom.
U javnosti se dugo spekulisalo da to samo potvrđuje da su njih dvojica u bliskim odnosima, pošto su obojica rodom iz Pljevalja, ali se takođe navodilo i da se za „zajednički let“ saznalo tako što je sam Đurović po povratku napisao službenu belešku o tome i uputio je na adrese ministra Dačića, direktora policije Milorada Veljovića i specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića. Da li se Đurović upravo iz tog razloga ne nalazi na spisku Tužilaštva, ostaje tek da se vidi. On je prošle godine po imenovanju novog šefa SBPOK-a, kao što je slučaj i sa njegovim prethodnicima, imenovan na mesto savetnika ministra.
Poslednji komentari
  • ????????? Vreme: 22.02.2014 08:35h

    a mogli bi da isproveravaju i bogdana pušića,bivšeg zamenika načelnika ukp.on je jedan od onih koji je učestvovao u saslušanju lazarevića i gare i koji ih je sprovodio u spec.tužilaštvo a sam je prljav do grla I zreo kao šljiva ranka za sud.proverite razne linkove šta piše o njemu.mup je 100%kriminalizovan do nivoa načelnika pu.

  • ŽBIR Vreme: 22.02.2014 09:27h

    Krenite redom i ne preskačite! Prvo popisati pre 2008.godine imovinu svih funkcionera i rukovodećeg sastava MUP na svoje ime, na imena tetaka, strina, dece, supruge i sl. Zatim, koju su školsku spremu tada imali, na kojim radnim mestima su tada bili i koje su tada činove ili zvanja imali, a koja imaju danas. Kako su završili i za koliko vremena privatne fakultete po Beogradu, a posebno po Novom Sadu i Bosni, po nekoliko mastera i ko im je to pisao. Ko je i po kom kriterijumu slao pojedine kadrove iz MUP na visoke studije bezbednosti i odbrane? Ko od njih ima firme fiktivno na druga imena i čime se bave. Ko od njih preprodava fudbalere i ko je na platnom spisku tajkuna i kriminalaca.Kako i na koji način su slati predstavnici u mirovne misije UN i da li ima nekih koji su preko veze isli više puta. Ko su policijski predstavnici u inostranstvu, čiji su oni kadrovi, ko ih je poslao tamo i koliko koštaju budzet Srbije. Onda če sve biti jasno !

  • Žalosna Sova Vreme: 22.02.2014 09:38h

    Kakav SUK pa njih treba ukinuti, a tužioce sve smeniti koji su radili u saradnji sa njima, jer da su oni radili svoj posao pola sadašnjeg rukovodećeg kadra ne bi bilo na slobodi. Oni bre samo rade sabraćajce ili ostale policajce ali samo do čina vodnika .Najveću štetu su mislim i naneli tužioci koji po mnogim predmetima SUK nikada nisu postupali već ih drže u fijokama. Gospodine Selakoviću molimo vas proverite rad tih tužioca i uverićete se da je to tačno.

  • BLAF Vreme: 22.02.2014 09:42h

    Pa i do sada su proveravali u saradnju sa tužilaštvom i direktora i većinu rukovodstva policije i MUP ali se ništa nije pokrenulo. Da li je tužilaštvo tu čisto i da li je ono to koje mnoge predmete drži u fijokama godinama u nazad zbog navodno nedovoljnih dokaza ili politike.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP