Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MALVERZACIJE U DRŽAVNOM ANSAMBLU “KOLO”

Uprava sakrila prihod od 2,94 miliona dinara!

Autor: A. Medaković | 22.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Ansambl “Kolo”, jedna od najpoznatijih državnih ustanova od nacionalnog interesa za očuvanje kulturno istorijske tradicije pretvorila se, kako tvrde sagovornici “Alo!” u folklornu mafijašku instituciju.

Budžetska inspekcija pronašla  čak 41 prekršaj u poslovanju ove  ustanove od nacionalnog interesa

Budžetska inspekcija pronašla čak 41 prekršaj u poslovanju ove ustanove od nacionalnog interesa | Foto: Vladislav Mitić

Naime, predstavnici granskog sindikata kulture i umetnosti, kao i Vesna Nikolić, bivša direktorka ove ustanove, ističu da je njihova saznanja o brojnim neregularnostima unutar institucije potvrdila i budžetska inspekcija Ministarstva finansija koja je u kontroli rada ansambla za 2008, 2009. i 2010. godinu pronašla čak 41 prekršaj.


Uništavali i zlatnu nošnju

Vesna Nikolić, bivša direktorka ove ustanove, tvrdi da ansambal već godinama pojedincima služi za zgrtanje novca.
- Najzaslužniji za propadanje “Kola” je kadar koji već godinama vodi ovu instituciju odnosno Radojica Kuzmanović, doskorašnji v. d. direktora koji je direktno odgovoran za katastrofalno stanje u ansamblu. Do koje mere je to išlo svedoči i činjenica da su u ansamblu sekli staru, originalnu, zlatovezom izvezenu nošnju, a zatim te delove našivali na nove košulje - ističe Nikolićeva.

Najzanimljiviji od svega je podatak budžetske inspekcije vezano za turneju Japan- Kina, period od februara do marta 2010.
“Ansambl ‘Kolo’ propustio je da iznos od gotovinskih primljenih četiri miliona jena, što je oko 2,94 miliona dinara uplati na devizni račun ustanove, kako je zakonom predviđeno, čime je prekršen Zakon o deviznom poslovanju kao Zakon o budžetskom sistemu.

Takođe, taj iznos nije prikazan kao prihod u poslovnim knjigama, čime je prekršena Uredba o budžetskom računovodstvu” navodi se u izveštaju inspekcije. U postupku kontrole planova budžeta, inspektorima nije dat na uvid dokaz da je finansijske planove odobrilo nadležno Ministarstvo kulture.
Takođe inspektorima nisu stavljeni na uvid ni planovi nabavke za 2008, 2009, i 2010. godinu, iako je ansambl “Kolo” bio u zakonskoj obavezi da ih uradi.

U sindikatu “Nezavisnost”, kažu da su godinama upozoravali na postupke direktora, ali i ostalih vodećih struktura u ansamblu.

Krivac?: Radojica  Kuzmanović

Krivac?: Radojica Kuzmanović

- Upozorenja su se odnosila na neisplaćivanje noćnog i prekovremenog rada, neregularnosti u isplati dnevnica i drugih računa vezanih za turneje po dalekom Istoku, prodaju osnovih sredstava institucije, neregularnom usvajanju završnih računa za 2008, 2009, 2010. bez verifikacije Nadzornog odbora i slično - navode sindikalci.

Uvidom u poslovanje ansambla budžetska inspekcija, pored ostalog, utvrdila je da je ova ustanova u 2010. godini, imala prihode od čak 132.002.990 dinara od čega je najveću sumu sredstava od čak 117.092.369 dinara ostvarila upravo iz državnog budžeta, a samo je u 2010. ansambl ostvario više od tri miliona dinara sopstvenog prihoda. Do zaključenja broja “Alo!” nije dobio odgovore ovim povodom niti iz ansambla “Kolo” niti iz Ministarstva kulture.

Ilegalno prodavali nepoznate DVD diskove!

Tokom gostovanja Ansambla narodnih pesama i igara Srbije "Kolo" u Ontariju, u Kanadi, prodavan je DVD sa nastupom "Kola" iako u to vreme "Kolo" nije smelo da se bavi takvom prodajom, niti je taj DVD nastao u produkciji "Kola". Ko je onda to prodavao na zvaničnom koncertu i ko je uzeo novac od toga?


Poslednji komentari
  • Loznica Petar Vreme: 22.08.2013 10:10h

    Nazalost i u kulturi se masovno krade i vrse brojne malverzacije. Mnogo raznoraznih lopuza se obogatilo nasim novcem i na racun kulture. Takav isti slucaj postoji i u Loznici u centru za kulturu Vuk Karadzic. U Loznici direktor kulturnog centra Vuk Karadzic Dajana Djedovic (koja je postavljena na to mesto ko kadar urs-a) je vec drugi mandat zaredom na tom mestu.Centar je dobijao godinama veliki novac od drzave i grada za raznorazne projekte i manifestacije koji je doticna sa svojim saradnicima stavljala u svoj dzep na taj nacin sto je te troskove uvecavala mnogostruko od realne cene koliko je kostao odredjen projekat ili manifestacija. Tako da danas ta ustanova kulture u Loznici funkcionise ko klasicni biznis centar direktorice Dajane Djedovic koja se na racun kulture obogatila od kada je postala direktor centra za kulturu iz Loznice(a pre toga nije imao ni pas zasta da je ujede,narodski receno). Jadna i lopovska je ovo drzava, ovde se krade gde god ima novca pa tako i u kulturi.

  • ako, ako Vreme: 22.08.2013 10:24h

    Krajnje je vreme bilo i njega neko da presliša!!

  • lolinka Vreme: 24.08.2013 07:33h

    O, pa ovo je samo početak.. A gde su lopine po KUD-ovima...? Gde su seminari za keš lovu? Turističke turneje...? Pa svaki "kolaš" ima svoje Društvo. Do duše, ako mu je Radojica dozvolio. :) Bravo, bre, "Alo". Još da ste pametni da nastavite. Pa nema čoveka koji nije zainteresovan šta je Budžetska inspekcija našla. To su naše pare. To su naša deca koja igraju. To je naš identitet... dajte, nemojte da stanete, ako za Boga znate...

  • katarina Vreme: 24.08.2013 09:22h

    Vrlo je vazno ko pise a ne sta pise!Nacionalni ansambl je posle Novaka Djokovica jedino nacionalno srbsko blago,zato se i napadi vrse iz najnizih pobuda,skoro trivijalno,ocigledno vec smisljeno i isplanirano kako bi se i sve ostalo survalo u ponor,sve sto ima prefiks Srbsko(namerno napisano velikim pocetnim slovom i sa b mesto p).Ova institucija u celom svetu je poznata, .Da li vi znate da je zaslugom ovog ansambla oko 50.000 Japanaca krenulo na casove folklora kako bi naucili Srbsko kolo?Da li vi znate koliko dece iz nase dijaspore je krenulo i priblizilo se svojo zajednici kroz njihovu igru,naucilo Srbski jezik?SRAMOTA!Posto vidim da ovaj narod i zemlja i njene institucije ne reaguju u odbrani nacionalnog blaga,nadam se da ce bar dijaspora,koje fala dragom Gospodu ima,izboriti da sacuva jos ovo jedino Srbsko sto je preostalo!.............!!

  • Bre, bre Vreme: 24.08.2013 14:08h

    Koliko može iz ovog teksta da se razume, budžetska inspekcija države Srbije je napisala izveštaj da su u "Kolu" kršeni zakoni. Važno jeiko piše i ŠTA piše.Vi brkate nacionalno blago i Radojicu Kuzmanovića. Jedno je zaštita tradicionalne kulture u zemlji i rasejanju, a drugo je kršenje zakona. Izveštaj budžetske inspekcije, reagovanje Ombudsmana, snimci, svedočenja i dalje istrage, govore ipak da su razmere kršenja zakon nesagledeve. Kakva, bre, zaštita, isekli originalnu staru Slavoniju!? I ne pozivajte dijaspru protiv Srba u zemlji. lii vi imate neki lični interes u svemu tome?Nalazi državnih organa su jedino važni. Država je to pisala, a sad što su imediji saznali za to...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP