Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U RUKAMA NAJBOLJIH

Uručene nagrade grada Beograda za 2014. godinu

Autor: Tanjug | 17.04.2015 - 14:52:00h | Komentara: 0

Nagrade grada Beograda dobitnicima za 2014. godinu u 19 različitih oblasti uručene su danas na svečanosti u Skupštini grada, a predsednik gradske supštine Nikola Nikodijević poručio da su najviša godišnja priznanja za doprinos sveukupnom razvoju grada i ovog puta otišle u ruke najboljima.

Nikola Nikodijević

Nikola Nikodijević | Foto: Emil Čonkić

 
"Snaga vašeg uma i napor stvaralaštva, lični primer i pregalaštvo, vaši iskoraci u nauci, tehnici, medicini, kulturi i svim sferama života, izuzetan su doprinos društvenoj zajednici velikog, lepog i ponosnog Beograda", rekao je Nikodijević.
On je naveo da Beograd ne bi mogao da bude uvek iznova podignut, otvoren i ponosit da nema svoje ljude, Beograđane.
"Vaš lični doprinos, istrajnost i snaga s jedne strane i naša velika potreba da taj napor i trud prepoznamo i nagradimo, potvrda su da borba za opstanak i razvoj na ovim prostorima nikad ne jenjava i najbolja su zaloga naše zajedničke budućnosti", rekao je Nikodijević.

pokrivalice

Skupština grada Beograda| Foto: Zoran Raš

 

U ime laureata obratila se istoričarka književnosti Zlata Bojović, koja je rekla da su svi dobitnici zadovoljni što je Beograd prepoznao njihove darove i što su ove godine deo njegovog velikog praznika.
"Onim sto radimo, vraćamo dug ovom gradu za sve što nam je pružao i što pruža", rekla je Bojović.


Među dobitnicima, u oblasti medicine nagrađen je ministar Zlatibor Lončar za izuzetan rad i angažovanje u vreme prošlogodišnjih poplava, dok je za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda nagrađen Vladeta Jerotić, za istraživački rad na polju psihijatrije, psihologije, filozofije i religije.

Vladeta Jerotić

Vladeta Jerotić | Foto: Screenshot "You tube"

 

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za prestonicu dodeljeno je direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću.
Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo dodeljena je Zlati Bojović, za knjigu "Istorija dubrovačke književnosti", za pozorišno stvaralaštvo Jeleni Jovičić za ulogu Norme Kesidi u predstavi "Viktor Viktorija", a za film i radio-televizijsko stvaralaštvo Mladenu Matičeviću za režiju dokumentarnog filma "Moj zanat".

Jelena Jovičić

Nagrada za pozorišno stvaralaštvo: Jelena Jovičić nagrađena za ulogu Norme Kesidi u u mjuziklu "Viktor i Viktorija"

 

Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije je Milo Grozdanić za retrospektivnu izložbu crteža i objekata održanu u galeriji "Haos", a za muzicko i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrada je dodeljena Smiljki Isaković za premijerno izvođenje programa povodom stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca na otvaranju Festivala čembala u Skupštini grada.
Časlav Koprivica dobitnik je Nagrade za društvene i humanističke nauke za delo "Filozofija angažovanja", akademik Gradimir Milovanović dobio je nagradu za prirodne i tehničke nagrade, a Komlen Lalović za pronalazak "Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva - materinstva".


Za oblast medicine, nagrađen je Radan Džodić za doprinos u razvoju medicine, za arhitekturu i urbanizam nagrada je dodeljena grupi stručnjaka za realizovano delo Kombinovana dečja ustanova u Bloku 61 na Novom Beogradu, a za poljoprivredu, poljoprivrednom gazdinstvu Dobrice Rakovića iz Brestovika god Grocke.

Dr Radan Džodić

Nagrada za oblast medicine u rukama Dr Radana Džodića | Foto: printskrin Jutjub

 


Nagrada za novinarstvo dodeljena je Veljku Pajoviću za radio emisiju Beogradska razglednica na Studiju B, a za sport Tatjani Jelači za osvojenu srebrnu medalju na EP u atetici u Cirihu prošle godine. Za herojsko delo nagrada je dodeljena Nemanji Milojkoviću, Marku Đurkoviću, Andriji Becinu, Darku Bugarskom i Slobodanu Vilotiću za spasavanje građana Obrenovca u prošlogodišjnim poplavama.


Dobitnici nagrada za stvaralaštvo mladih za 2014. su Una Popović u oblasti nauke, a u oblasti umetnosti kreativni tim učenika 13. beogradske gimnazije.

Dobitnici nagrada "Svetislav Stojanović" su Predrag Sel, komandir čete u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Voždovac i Vatrogasno spasilačka četa Obrenovac za izuzetne rezultate u spasavanju života i imovine Obrenovčana tokom poplava.


Inače, Povelje počasnim građanima i Nagrade grada tradicionalno se dodeljuju u vreme obeležavanja Dana Beograda, od 16. do 19. aprila, koji predstavljaju jednu od najznačajnijih manifestacija u prestonici. Povod njenog održavanja su dva važna datuma u istoriji grada - 16. april kada se u pismu pape Jovana osmog prvi put pominje slovensko ime grada Beograda i 19. april - dan kada su 1867. godine simbolično predati ključevi grada Knezu Mihailu Obrenoviću.


Na svečanosti u Skupštini grada danas je i ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu uručena Povelja počasnog građanina srpske prestonice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP