Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SREĆA PRED NOVU GODINU

Useljeno sedam novih kuća u Obrenovcu

Autor: Tanjug | 24.12.2014 - 15:30:00h | Komentara: 0

Sedam obrenovačkih porodica, čije su kuće potpuno uništene tokom majskih poplava, dobile su danas krov nad glavom, a ključeve su im uručili predstavnici Ujedinjenih nacija u Srbiji, Opštine Obrenovac i Grada Beograda.

Porodica Nikolić iz Zvečke

Menadžer projektnog centra UNOPS u Srbiji Grem Tindal rekao je da je veoma zadovoljan što su obrenovačkim porodicama danas uručeni ključevi, s obzirom da je sutra katolički Božić koji lično slavi, i da krov nad glavom obrenovačkim porodicama može da posmatra kao božićni poklon.

Kreće obnova uništenog grada

Obnova uništenih kuća | Foto: Oliver Bunić

 
"Danas predajemo ključeve za sedam kuća, a još sedam novih će uskoro početi sa izgradnjom. To je samo jedan deo naše pomoći, s obzirom da pomažemo i oko obnove škola i drugih objekata u Obrenovcu iz sredstava EU", rekao je Tindal.

Bolje da se energija  preusmeri na obnovu: Miroslav Čučković

Miroslav Čučković | Foto: Rajko Ristić

 
Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da će u subotu biti useljene još četiri kuće, što će biti poslednje kuće čiju izgradnju je finansirala francuska vlada i poručio da će izgradnja kuća u Obrenovcu finansiranih sredstvima EU, kuvajtske vlade i drugih donacija biti gotova do 7. januara.
"Na dan Nove godine biće useljene četiri kuće, a još tri na Božić. Izgradnja kuća u Obrenovcu biće gotova do 7. januara, kad je reč o objektima koje su finansirale EU, francuska vlada, donacije Prve televizije...", rekao je Čučković.


Prema njegovim rečima, ostalo je još oko 353 osobe koje su van svojih domova u Obrenovcu, istakavši da ta opština, grad i država imaju obavezu da se i njima posvete.
"Sve kuće koje smo zidali išle su preko Kancelarije za obnovu poplavljenih područja i nijedan dinar nije otišao negde gde ne bi trebalo što karakteriše i ceo proces. Ukoliko budemo imali usvojenih žalbi na rešenja o novim kućama, EU će biti uz nas i nedvosmisleno je rekla da će pokriti te troškove, ali to je već proleće sledeće godine", rekao je Čučković.


On je ponovio da će svi građani kojima nisu završeni unutrašnji radovi moći da popišu šta im sve nedostaje od materijala da bi se to završilo i da se jave opštini Obrenovac.
"Danas smo objavili javni poziv za prikupljanje informacija od svih domaćinstava čije kuće nisu završene u potpunosti, ali ne za one koje su potpuno srušene u poplavama, već za one u kojima nisu završeni unutrašnji radovi, kao što je urašeno u naselju Braća Jugović", rekao je Čučković.

Andreja Mladenovic

Andreja Mladenovic | Foto: Shutterstock

 


Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović zahvalio je predstavnicima EU i UNOPS-a na, kako kaže, predanom radu i saradnji sa predstavnicima Vlade Srbije i opštine Obrenovac, što je omogućilo da se izgradnja kuća završi u kratkom roku i da porodice budu zadovoljne kvalitetom tih objekata.
"Predanim radom predstavnika opštine Obrenovac, svih koji su učestvovali u izgradnji i uz podršku Grada Beograda, dolazimo do toga da se kuće obnavljaju, da pomoć preko Kancelarije za obnovu ide u prave ruke zbog čega s ponosom mogu da kažem da su porodice kojima su kuće bile potpuno uništene danas useljene u nove kuće", rekao je Mladenović.


On je dodao da svi zajedno samo treba da učine dodatni napor da se završe kuće i onima kojima to do sad nije urađeno, ali i da se obezbede uslovi da velike nepogode poput majskih poplava ne ponove u Obrenovcu i da grad od njih bude zaštićen.


Predstavnici UNOPS-a, opštine Obrenovac i grada Beograda danas su posetili i razgovarali s porodicama Ivanović i Korać, kojima su uručeni ključevi novih kuća i isporučen nameštaj kupljen sredstvima EU.


Pored izgradnje i obnove kuća u Obrenovcu, EU rekonstruiše i oprema pet obrazovnih ustanova u toj opštini - osnovne školu "Posavski partizani", "Jovan Jovanović Zmaj", "Jefimija", Poljoprivredno- hemijsku i Tehničku školu, a podržaće i 30 malih preduzeća da ponovo započnu svoje poslovanje posle štete koju su pretrpeli u poplavama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP