Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BUDITE SPREMNI

Uskoro prinudna naplata struje

Autor: mondo.rs | 05.08.2014 - 10:36:00h | Komentara: 8

Osim isključenja zbog neplaćanja struje, tokom avgusta na 100.000 adresa zakucaće i prinudni izvršitelji, potvrđeno je RTS-u u "EPS Snabdevanju".

Iako je, kažu, od formiranja novog preduzeća naplata bolja, dug za struju premašuje 20 milijardi dinara. Osam milijardi duguju domaćinstva, a ostalo privreda.

Struja

Foto: Zoran Ilić

Po pravilu, struju ne plaćaju uvek isti. Ceo dug pravi pet odsto građana, koji su i najveći potrošači. Naplata struje najbolja je u "Elektrovojvodini" – čak 95 procenata, zatim u području Beograda – 91 odsto, za samo jedan odsto manja je u "Elektrosrbiji Kraljevo", koja pokriva 55 gradova i opština. Dok je najslabija u distribucijama "Jugoistok" u Nišu i "Centar" u Kragujevcu.

U EPS-u se pravdaju krizom devedestih

Najbolja naplata u Vojvodini, pa u Beogradu | Foto: Jelena Ivanović

Bujanovac, Preševo, Novi Pazar... beleže jako veliki broj krađa, 40 posto električne energije koja se tako isporuči – ukrade se. U "Centru" u Kragujevcu imamo drugi problem. Tu imamo problem lošeg prinudnog izvršenja dužnika", rekao je za RTS Željko Marković, direktor "EPS Snabdevanja".
Marković podseća i da beleže veliki broj privremenih mera koje izriču sudovi, međutim, kada isključuju i obustavljaju struju – sud ponovo izda nalog za priključenje iako taj korisnik nije izmirio svoj račun.
Opštine Bujanovac i Preševo imaju najveći dug za struju, ukupno dve milijarde dinara. Uprkos teškoćama na terenu, nadležni poručuju da ne odustaju od isključenja dužnika.
"Nećemo stati. Mi smo u julu u Bujanovcu na teritoriji Elektrodistribucije koja pokriva Bujanovac imali oko 700 isključenih. Sada se radi kontrola, očekujemo mnogo problema", ističe Zoran Knežević, direktor "Elektrodistribucije Vranje".

Struja, bandere

Foto: Dimitrije Goll

Specijalno obučeni timovi koje imaju sve distribucije ponekad nisu dovoljni. Dužnici često ne dozvoljavaju pristup ni brojilu ni stubu, a na radnike ponekad puštaju i pse ili ih fizički napadaju.
"Hoće da se biju, jednostavno ne znaš kako da se ponašaš. Pokušavamo danima da idemo, jedan dan jedna ekipa, drugi dan druga ekipa, noćna ekipa, pa onda kada uhvatimo trenutak da možemo da isključimo onda ih isključimo", kaže Miodrag Marković, terenski radnik EDB-a.
"Posle svakog isključenja ide se danima u proveru. Uglavnom se događa da se nakon isključenja u veoma kratkom roku oni ponovo priključe", podseća Željko Blagojević, terenski radnik EDB-a.
Zato u Beogradskoj distribuciji planiraju automatska isključenja, pa menjaju i distributivnu mrežu i trafostanice.
"Elektrodistribucija ulaže velike napore da mesta merenja izmesti van, ili na granici placa, ili van placeva na javnoj površini. Tako da je moguće očitavanje a isključenje daleko jednostavnije", naglašava Aca Milojković, glavni dispečer "Elektrodistribucije Beograd".
Generalni direktor EPS-a žali se da neke distribucije ne slušaju njegove naredbe, jer ima dužnika, najčeće imućnih, koji ostaju pošteđeni makaza. U "EPS Snabdevanju" kažu da se to više ne dešava i da su isključenja stalna.
"U nekom ranijem periodu beležili smo manji procenat isključenja u odnosu na broj datih naloga. Međutim,u zadnjih pet meseci taj broj raste", kaže Željko Marković, direktor "EPS Snabdevanja".
To pokazuje, kažu, i trend poboljšanja naplate koja od početka godine raste jedan odsto mesečno.
Poslednji komentari
  • Leptirić šarenić Vreme: 05.08.2014 12:42h

    "Pokušavamo danima da idemo, jedan dan jedna ekipa, drugi dan druga ekipa, noćna ekipa, pa onda kada uhvatimo trenutak da možemo da isključimo onda ih isključimo." O bože kakva vrhunska izjava. Pa to znači da su pojedinci jači od države. Ko lopovi, ako uspemo, ako ne uspemo doćićemo sutra, prekosutra itd. Takođe u Žarkovu, zaštićeni kradu struju, na auto putu za Valjevo kod OMV pumpe, Dr. Ivana ribara, sve u šesnaest, a niko ne reaguje to je javno vidi se sa ulice. Kaluđerica. "Generalni direktor EPS-a žali se da neke distribucije ne slušaju njegove naredbe, jer ima dužnika, najčeće imućnih, koji ostaju pošteđeni makaza." Notorna neistina, čoveka kojeg znam u Žarkovu, ima 1,000,000,000 dinara duga, a još uvek živi u svom stanu i ima struju u njema, jer krade sa druge strane. A zašto ne uzmete pa ne izrotirate direktore filijala i distribucija. Sa Banovog Brda, pošaljete u Resnik, iz Batajnice u Kaluđericu itd.

  • Neko Vreme: 05.08.2014 13:00h

    Kako je moguce naplatiti neko potrazivanje koje po zakonu zastareva za godinu dana?

  • lulu Vreme: 05.08.2014 13:02h

    Gde? U Velikom Trnovcu? Hahahahaha

  • dexxy Vreme: 05.08.2014 13:02h

    A cime da platim kada Vucic smanjuje plate ?

  • Don Kihot Vreme: 05.08.2014 13:06h

    Slazem se treba platiti,ali od cega.Vlast treba da obezbedi da ljudi mogu da se zaposle i da od svog rada mogu da imaju za najosnovnije zivotne potrebe,a i da plate struju i ostale"namete" drzavi,a ne politicarima,koji se ,vise,ne razlikuju od mafije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP