Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUTRA JE DAN D

Uskoro saznajemo kad i koliko struja poskupljuje

Autor: Tanjug | 09.06.2015 - 09:08:00h | Komentara: 2

Ministar privrede Srbije Dušan Vujović izjavio je da će na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije biti doneta odluka o poskupljenju struje. U EPS-u tvrde da poskupljenja neće biti pre jula.

Struja

Ilustracija| Foto: Profimedia

"Očekujem da sutra na (sednici) Vladi imamo odluku o ceni struje i nakon toga će (ministar energetike Aleksandar) Antić izaći u javnost", rekao je Vujović za RTS.
Govoreći o uslovima koje je pred Srbiju postavio Međunarodni monetarni fond, a među kojima je i cena struje, rekao da će na sutrašnjoj sednici biti i dokument koji se šalje u Vašington, a u kom se preciziraju sve stvari koje su s dogodile u prvom kvartalu ove godine.
Po dogovoru sa MMF-om struja je trebala od 1. aprila da poskupi za 15 odsto, ali je na predlog Vlade odlučeno da se taj rok pomeri.

Inače, Elektroprivreda Srbije (EPS) još nije zatražila poskupljenje struje, niti je uputila zvaničan zahtev za poskupljenje Agenciji za eneregetiku Republike Srbije (AERS), rečeno je Tanjugu u tom regulatornom telu.


Kada EPS uputi takav zahtev Agenciji, koja daje poslednju reč o korekciji cene struje, procedura obrade podataka neće trajati dugo, jer razmena informacija oko toga izmedju EPS-a i Agencija stalno traje, ističu u AERS-u.

Kada zahtev za poskupljenje struje stigne u Agenciju i ako bi ona maksimalno ubrzala proceduru obrade podataka, to bi moglo biti završeno za sedam do 10 dana, pa se poskupljenje struje ne može očekivati pre sredine jula, jer je potrebno da istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srbije.

Pošto Agencija, kao nezavisno regulatorno telo, po zakonu o energetici daje saglasnost i poslednju reč o promeni cene struje, Vlada i EPS bi trebalo da usaglase koliki procenat poskupljenja će EPS zatražiti od Agencije, kao i da li će i koliko Vlada uvesti akcizu na struju, o čemu se u javnosti spekulisalo prethodnih meseci.

Struja u Srbiji je poslednji put je poskupela u avgustu 2013. godine, za 10,9 odsto za domacinstva, a 12,8 odsto za privredu.

Prosečna cena struje u Srbiji po kilovat-času iznosi 6,15 dinara za domaćinstva, a za industriju 5,85 dinara po kilovat-času.

Poslednji komentari
  • dida dedic Vreme: 09.06.2015 09:59h

    Ako treba MMF da nam odredjuje cenu struje,zasto se ne borite,da nam odredi najmanje plate,KAO NA ZAPADU,da bi mogli da zivimo i placamo racune????Ma,sta se krijete iza MMF,to su bezobrazne kombinacije,da se pokrade i ovo malo sto je ostalo...DA MI JE NEKO PRICAO DA CE BIVSI RADIKALI,A SADA SNS,da ce ovo da nam naprave,NE BIH VEROVAO...Vise ine razmisljam o evropi,jer,svakog dana,lupam glavu ,sta deci dati za dorucak...VREME PROLAZI,A PREMIJER SE,I DALJE SVADJA,SAM SA SOBOM,I NIKAKO DA NESTO URADI ,DA BI OBICAN COVEK OSETIO BOLJITAK...DOSTA JE BILO,DRAGI ,PRIJATELJU...

  • mima Vreme: 09.06.2015 18:29h

    opet vuciceva prevara,da sam sebi dize rejting.sad ce on da izadje na zakazanu konferenciju,i da izgrdi bezobrazne ministre,a podidje sebi kako to vec narcis zna tako da on dobije ponovo glasove namucenog naroda !i tako u krug !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP