Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUMANUTE ODLUKE REPUBLIČKOG FONDA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Uskratili majci pravo da prati decu na lečenje!?

Autor: Sanja Đorđević | 13.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 8

Prvostepena lekarska komisija filijale Fonda za zdravstveno osiguranje u Požarevcu ocenila je da osmogodišnjem Nemanji Trailoviću nije potreban pratilac za odlazak na kontrolu na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu, kao i da nema potrebe da njegov mlađi brat Uroš od dve i po godine ima pratioca tokom operacije i lečenja na Institutu za majku i dete u prestonici!? Ovakva odluka šokirala je majku ovih mališana Mirjanu Trailović iz Požarevca, ali i širu požarevačku javnost.

Angažovala i  advokata: Mirjana  sa sinom Nemanjom

Angažovala i advokata: Mirjana sa sinom Nemanjom

Lekarska komisija RFZO ocenila da braći Nemanji (8) i Urošu (2,5) Trailović iz Požarevca nije potreban
pratilac za kontrolu i lečenje u Beogradu

Mirjana za “Alo!” objašnjava da stariji sin Nemanja poslednje dve i po godine ima retko oboljenje koje uzrokuje propadanje navikularne kosti (skočnog zgloba stopala), zbog čega je ranije skoro osam meseci bio u invalidskim kolicima, dok sada mora na redovne kontrole na klinici u Beogradu.

Trailovići Požarevac

*Kliknite za uvećanje

Trailovići Požarevac

*Kliknite za uvećanje 

Mlađi sin Uroš imao je komplikacije tokom operacije trećeg krajnika u požarevačkoj bolnici, pa je upućen na operaciju koja bi 5. februara trebalo da se obavi na Institutu u prestonici. Pored brige za zdravlje ovih dečaka, Mirjanu je dodatno uzdrmala neverovatna ocena lekarske komisije koju je u petak preuzela na šalteru filijale fonda u Požarevcu.

Nemanja ima retko oboljenje  kostiju, dok Uroš mora na operaciju

Nemanja ima retko oboljenje kostiju, dok Uroš mora na operaciju
- Najviše od svega bih volela da mi te doktorke iz komisije objasne kako osmogodišnji dečak može sam da autobusom iz Požarevca putuje za Beograd i da sa autobuske stanice u prestonici sam dođe do Tiršove ulice i prijavi se za pregled u bolnici. Takođe bih volela da ih čujem da li bi one svoje dete ostavile samo u bolnici? - ogorčena je majka ovih mališana. Ona napominje da je i ranije imala problema sa administracijom u Požarevcu, kada joj nisu davali bolovanje dok je Nemanja bio u invalidskim kolicima, kao i da im je radi njegovog oporavka uskraćen uput za banjsko lečenje.

Dr Radovan  Bogdanović

Dr Radovan Bogdanović

- Angažovala sam advokata koji će podneti žalbu na ocenu komisije. Sa sličnim problemima susreću se i ostali građani Požarevca i zato je krajnje vreme da se nadležni pozabave skandaloznim ponašanjem službenika u Požarevcu - zaključila je Mirjana. Objašnjenje RFZO za problematičnu ocenu lekarske komisije u Požarevcu redakcija “Alo!” nije dobila do zaključenja ovog izdanja.

Trailovići

STRAŠNO: Nemanji ni za posetu banji, koja je 220 kilometara od njegovog prebivališta, nije potreban pratilac.

Bogdanović: Deci omogućiti pratioca


Direktor Instituta za majku i dete dr Radovan Bogdanović ističe da se ta institucija zalaže da sva deca, a pogotovu ona od dve ili osam godina, imaju pratioca tokom lečenja.
- Nije sporno da deca treba da imaju pratioca, ali u kom obimu će njihove troškove snositi RFZO, a koji deo roditelji, to je uređeno posebnim pravilnikom. U svakom slučaju, osmogodišanjak bi morao imati pratioca u putu, a dvogodišnjak roditelja kraj sebe tokom boravka u bolnici - izjavio je Bogdanović za “Alo!”. Inače, prema pravilniku koji uređuje ovu oblast, sve maloletne osobe imaju pravo na pratioca za vreme putovanja ili boravka u drugom mestu.

Poslednji komentari
  • Alfa Vreme: 13.01.2014 07:58h

    Da su njihova deca u pitanju,kako bi se ponašali?U Srbiji nema više lekarske etike.

  • Pedja Vreme: 13.01.2014 08:29h

    RFZO to radi kao normalnu stvar,imaju sumanute odluke koje je nemoguce objasniti! Zakjlucuju bolovanja trudnicama u sedmom mesecu trudnoce,vracaju bolesne od koksakija kao normalno zdrave sa objasnjenjem "Pa svi mi imamo koksaki",itd. Posle kada neko pocne da ih samara onda se cude sta bi!!!

  • seka Vreme: 13.01.2014 09:26h

    Razum ljude u potpunosti.Moja majka 73 god. je dobila uput za operaciju (laser) ociju u Novi Sad,komisija (Coka,Banat) koja je to resavala nije odobrila pratioca.Pa reci da je odluka van pameti je malo za oba slucaja.Da li se ovakve odluke odnose i na njihove porodice i rodjake- bruka i sramota profesije ???

  • sinisa Vreme: 13.01.2014 10:57h

    to nikako nije fonde za osiguranje niti ima veze sa bilo kakvim osiguranjem. to je institucija za legalnu pljacku gradjana i politicar koji se usudi da to zlo ukune bice onaj pravi i nekorumpiran. dotle narode gledaj kako neko uziva u nocu za lecenje dece...

  • novi sad Vreme: 13.01.2014 11:26h

    jako lepo. dragi roditelji,sad lepo nazovite ombudsman za ljudska prava i prijavite ih. naime,u zakoniku rs jasno pise da imate PRAVO I OBAVEZU da brinete o svojoj deci (porodicni zakonik rs ,clan 68 tacke 1 i 2,clan 69 tacka 1). konstatacijom da "pratilac nije potreban" direktno su prekrsena vasa ljudska prava,ali i prava deteta. da ne spominjem da cete smesta biti zakonski sankcionisani ukoliko ispostujete tu komisijsku budalastinu i posaljete dete samo u bg. naravno, jasno mi je da to necete uciniti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP