Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! PRED USKRS POSETIO NAPUŠTENE GRAĐANE U PRIHVATILIŠTU ZA ODRASLA I STARA LICA

Uskrs je za nas običan dan, tužan kao i svaki drugi!

Autor: R. Kantar | 19.04.2014 - 08:40:00h | Komentara: 2

Uskrs, najvažniji hrišćanski praznik kojim se, prema teološkom verovanju, izražava radost zbog pobede Isusa Hrista nad smrću i progonstvom, neće svi građani provesti u toplom domu, uz bogatu trpezu i tradiconalno takmičenje u kucanju jajima. Neke od njih, stare i nemoćne, od svih zaboravljene, posetio je „Alo!“ u Prihvatilištu za odrasla i stara lica na Voždovcu.

Nema nikog da o njemu  brine: Dragan Radoš

Nema nikog da o njemu brine: Dragan Radoš | Foto: Boško Karanović

- Uskrs ću provesti kao bilo koji drugi dan. Već u šest sati ustajem i idem na ulicu da tražim posao. Iako znam mnoge zanate i radio sam svašta, trenutno skupljam konzerve. Na taj način dnevno zaradim po 250 dinara - priča za „Alo!“ Franja Košec iz Zemuna, koji je u Prihvatilište, gde trenutno boravi oko 140 životom napaćenih duša, došao pre dve godine.

On je u Prihvatilište došao kada je propala firma u kojoj je dugo godina radio. Nakon što je otkazao stan koji je iznajmljivao, Franja se nekoliko meseci smucao po ulicama i spavao po parkovima. Potkradali su ga čim sklopi oči. A onda je došao u Prihvatilište.

Ustaje u šest da sakuplja konzerve: Franja Košec

Ustaje u šest da sakuplja konzerve: Franja Košec | Foto: Boško Karanović

 
- Razveden sam. Žena i deca su me zaboravili. Prijatelji, takođe. Sam sam, pa mi ni ovaj praznik ništa ne znači. Čekam da mi se konačno reši pitanje penzije, koje se odugovlači. Kad budem imao svoje prihode i svoj krov nad glavom, imaću i zašta da živim i čemu da se radujem - kaže za naš list Franja. Dragan Radoš (56) iz Beograda kaže da pamti mnogo lepše Uskrse, od ovog koji će ove godine provesti.

- Iz stare sam beogradske porodice. Otac mi je bio nastavnik likovnog, a majka profesor geografije. Ovde se nalazim jer sam slomio kuk i ruku i nema ko da me gleda. Kada mi je pre dve godine umrla majka, ostao sam sam. Nikoga nema da o meni vodi računa. Imao sam brata koji je, takođe, preminuo. On je za sobom ostavio ženu i dvoje dece, ali me za godinu i po dana niko od njih nije posetio.
U posetu mi dolaze samo bivši gazda i drug iz detinjstva - priča za „Alo!“ Dragan, koji se, inače, bavi i slikanjem, pa je tako u Prihvatilištu nacrtao brojne crteže, koje će, kako kaže, kada dođe kući, prebaciti na platno. Da bi „dopunio“ penziju koja iznosi oko 14.000 dinara, on je pre bolesti svoja dela prodavao u Knez Mihailovoj. - Ovde sam našao ljubav, međutim, ta žena je trenutno u bolnici. Nažalost, Uskrs ćemo provesti odvojeno. Biću sam. A nema ništa gore od toga - kaže Radoš.

Bogoljub Golubić (60)

Bogoljub Golubić (60) | Foto: Boško Karanović

Ne treba mi luksuz, želim da vidim decu!


Bogoljub Golubić (60) iz Beograda kaže da, živeći u siromašnoj porodici, sa još četvoro dece, nikada i nije imao previše svečanu atmosferu za Uskrs, pa ni ne oseća neki nedostatak.
- Jedino žalim što ovaj praznik neću proslaviti uz svoju decu. Voleo bih da se sete pete Božje zapovesti i da mi oproste. Mnogo mi nedostaju! - poručuje Bogoljub.

Poslednji komentari
  • grada Vreme: 19.04.2014 17:46h

    U kakvoj drzavi zivimo, dobro je da smo uopste zivi!

  • DUSKOUSA Vreme: 19.04.2014 17:48h

    neznam sta da kazem iskreno...mozda I nama to moze da se desi...tuzno..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP