Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRE 22 GODINE

Uskrs na koji je pala krv!

Autor: Ivana Kljajić | 31.03.2013 - 08:15:00h | Komentara: 1

Uskršnja nedelja bila je 31. marta i pre tačno 22 godine, ali su događaji te etnički uskomešane 1991. godine u Hrvatskoj krvlju obojili veliki verski praznik u katolika.

To se ne zaboravlja: Miloš Vučetić

To se ne zaboravlja: Miloš Vučetić | Foto: Mladen Šurjanac

Na današnji dan 1991. desilo se ono što današnji povjesničari i istoričari zovu “krvavi Uskrs”, prvi oružani sukob na Plitvicama, koji se smatra početkom rata u Hrvatskoj. Miloš Vučetić, nastavnik fizičkog iz Plaškog kraj Plitvica, za “Alo!” evocira strašne uspomene i govori o tome kako su se crne slutnje za tili čas pretvorile u krvavu stvarnost.


Noć uoči tog sukoba, kada su Hrvati slavili Uskrs, a Srbi Cveti, dobijemo dojavu da se sprema napad. I bude tako. Počne stvarno

Noć uoči tog sukoba, kada su Hrvati slavili Uskrs, a Srbi Cveti, dobijemo dojavu da se sprema napad. I bude tako. Počne stvarno

- Trvenja su počela mnogo ranije. Srbi su gotovo svakodnevno bili hapšeni i zastrašivani, a mene su, eto, čak četiri puta privodili. Živelo se na oprezu, što se kaže. Sve je podsećalo na 1941. i teror NDH. Noć uoči tog sukoba, kada su katolici slavili Uskrs, a pravoslavci praznik Cveti, dobijemo dojavu da se sprema napad na Plitvice i Korenicu. I bude tako. Počne stvarno taj rat - priča Vučetić, koji je u to vreme bio i predstavnik Srpske demokratske stranke u Plaškom, većinski srpskom mestu pored Plitvica.


Situacija koja je prerasla u strašan rat

Situacija koja je prerasla u strašan rat

Etnička netrpeljivost eksplodirala je tog prazničnog jutra i odnela dva života, po jedan na svakoj strani, uz dvadesetak ranjenih. Bio je to samo početak serije manjih incidenata na etnički mešanim područjima Hrvatske koji su se rasplamsali u strašan i krvavi rat od kojeg se ovaj deo Evrope još oporavlja.


Scena od 31. marta 1991.

Scena od 31. marta 1991.

Dok je tog 31. marta na Plitvicama uveliko trajala borba između hrvatskog MUP-a i policije SAO Krajine, uz kasniju intervenciju JNA, u obližnjem Plaškom odigrala se drama u kojoj su lokalni Srbi razoružali četvoricu hrvatskih bezbednjaka.


Novine

Novine

- Naši su hteli da ih streljaju i jedva sam ih spasao linča. Nije bilo lako tada se izboriti s tim ekstremnijim delom SDS-a. Jedva sam ih ubedio da ih puste i odveo sam ih u svoju kuću. Tu su i noćili. Onda smo morali da ih premestimo na drugo mesto, da ih ne nađu opet ovi naši, da ih ne linčuju. Tog dana, na Cveti, okupio se veliki narod. Bio je sabor u Plaškom i dolazili su lideri SDS-a Jovan Opačić i Jovan Rašković. Kasnije u “Slobodnom tjedniku” izađe naslov “Kako su Srbi mučili mupovce”. Istina se lako izvrtala i protiv toga se nije moglo, ali jedno je sigurno: ovaj rat nikome dobro nije doneo. Ipak, nekako sam ubeđen da se, posle NDH 1941. i “hrvatskog proleća” 1971, morao dogoditi - priseća se naš sagovornik.

Goran Hadžić

Goran Hadžić | Foto: Beta

Svako ima svoju priču
Srpska i hrvatska strana i posle 22 godine imaju potpuno različite verzije plitvičkih događaja. Hrvatska vlada je 31. marta 1991. uputila nekoliko autobusa sa redarstvenicima prema Korenici i Plitvičkim jezerima sa ciljem da uspostave kontrolu nad srpskim mestima. Iz srpske vizure, dogodio se hrvatski napad na srpsku policiju, dok u Hrvatskoj tumače da je to bio napad Srba na hrvatsku policiju. U svakom slučaju, 29 Srba je tada uhapšeno, među njima i Goran Hadžić, koji je trenutno u Hagu. Dan posle “krvavog Uskrsa”, Republika Srpska Krajina je proglasila nezavisnost od Hrvatske.

Brani svoje: Ivo Josipović

Brani svoje: Ivo Josipović

Josipović: Pravedan postupak
Hrvatski predsednik Ivo Josipović je na prošlogodišnjem obeležavanju “krvavog Uskrsa” napad hrvatskih paravojnih formacija na Plitvice 31. marta 1991. nazvao pravednim postupkom. Josipović je rekao da je tada bilo “pravdeno prvi stati na tom mestu i braniti hrvatsku domovinu i štititi vrednosti koje su deo ustavnog poretka”.

Poslednji komentari
  • Pistaljka Vreme: 31.03.2013 12:39h

    Srpski narod na zalost mora uvek da se sa gorcinom i steom seca tuznih datuma.Valjda vise nikad se nece desiti da Srbi opet plate svojim zivotima, da brane svoja ognjista.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP