Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRATITE PAŽNJU

USKRŠNJA PODVALA: Jaja B klase su bajata!

Autor: Kurir | 10.04.2015 - 09:15:00h | Komentara: 1

Sve domaćice koje će na Veliki petak farbati jaja trebalo bi s posebnom pažnjom da ih kupuju, a posebno da izbegavaju ona bez deklaracije za koja prodavci na pijaci tvrde da su domaća.

I veoma je važno da ne pazare ona sa oznakom B klase, pošto su bajata, jer ih proizvođači drže u frižideru i do šest meseci. Živorad Kostić, veterinar iz Obrenovca, kaže da postoji mnogo zabluda kad je reč o jajima.

Kuvana jaja

Obratite pažnju | Foto: Profimedia

 - Najbolje je kupovati od proverenih proizvođača koji jaja stavljaju u pakovanje sa istaknutom deklaracijom. Na njoj je neophodno da piše kategorija jaja, kad je proizvedeno, kog je porekla, da li je kokoška hranjena organskom ili neorganskom hranom, kao i ko je proizvođač - priča Kostić.

Iako ljudi uglavnom misle da „crvenije“ žumance podrazumeva da je koka snela i dobro jaje, naš sagovornik otkriva da to nije tačno.
- Boja žumanceta nema nikakve veze s kvalitetom jaja. Jarka boja žumanceta ne znači i da je jaje ispravno. Može, na primer, da bude lepo na oko, a da u stvari dođe od proizvođača na čijoj farmi postoji salmonela. Takođe, da bi jaje imalo tu boju koju svi očekuju, proizvođači mogu da upotrebe trik, da daju živini hranu koja utiče na jaču boju žumanceta - kaže Kostić.
Poslednji komentari
  • Milki Vreme: 11.04.2015 09:56h

    NE LUPAJTE GLUPOSTI !!!!!!!! Slovo "B" označava težinu jajeta a ne stzarost, Podela jaja po klasama : Prema Pravilniku o kvalitetu jaja iz 2004. godine, jaja se klasiraju na sledeći način: klasa (SU) 70 g i više od toga klasa (S) manje od 70 g do 65 g klasa (A) manje od 65 g do 60 g klasa (B) manje od 60 g do 55 g klasa (C) manje od 55 g do 50 g klasa (D) manje od 50 g do 45 g klasa (E) manje od 45 g

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP