Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAŽUJEMO: KAKO JE „INTERKOMERC” ELIMINISAO KONKURENCIJU

Uslovi tendera pisani kao po meri Perčevića!

Autor: E. A. | 13.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Goran Perčević uspeo je da za svoju firmu “Interkomerc” pribavi posao nabavke goveda za mnoge lokalne samouprave, čija je vrednost više od pet miliona evra, zahvaljujući uslovima tendera koji su, kako se sumnja, prilagođeni samo za njegovo preduzeće.

Goran Perčević

Goran Perčević | Foto: Oliver Bunić

“Alo!” je objavio da su bankarske garancije koje je retko koje manje preduzeće moglo da obezbedi, a bile su preduslov učešća na tenderima, predstavljale Perčeviću prednost kojom je on lako eliminisao konkurenciju i opštinama tokom 2011. i 2012. prodao oko 3.000 skupih junica. Podaci Uprave za javne nabavke otkrivaju da je u čak 13 tenederskih postupaka “Interkomerc” bio jedini ponuđač, a ova firma i ne krije da je od 30 raspisanih tendera za nabavku priplodnih steonih junica učestvovala na 21, a pobedila na 19 tendera.


Ugrađivao se 700 evra po junici!?


Prema saznanjima “Alo!”, “Interkomerc” je priplodne steone junice simentalske rase uvozio iz Australije i Nemačke za oko 1.700 evra, a prodavao ih je lokalnim samoupravama za oko 2.400. Stručnjaci u stočarstvu kažu da je za takvu cenu Perčević morao da isporuči junice ekstra kvaliteta, pošto najjeftinija klasa košta oko 1.500.

Čedomir Radojčić iz Komisije za zaštitu konkurencije kaže da ovi podaci sami za sebe nisu dovoljni da bi se moglo osnovano pretpostaviti postojanje povrede konkurencije, ali da to istovremeno ne znači i da u tim postupcima nije bilo nekih drugih povreda pozitivnih propisa.

Kako naglašava, Komsija može pokrenuti postupak samo ako na osnovu dostavljenih inicijativa, informacija i drugih raspoloživih podataka osnovano pretpostavi postojanje povrede konkurencije.


- Pitanje „diskriminatorskih“ uslova jeste pitanje primene Zakona o javnim nabavkama. Upravo za ovo pitanje se može vezati odredba člana 10. ovog zakona. Ukoliko bi naručilac sam utvrdio takve uslove, povredio bi načelo obezbeđivanja konkurencije u postupku javne nabavke, koje istovremeno predstavlja i njegovu obavezu. Ukoliko bi određivanje takvih uslova bilo rezultat nedozvoljenog dogovora sa konkretnim ponuđačem kome se „prilagođavaju“ uslovi, a sa ciljem eliminacije drugih ponuđača, onda bi osim Zakona o javnim nabavkama bili povređeni i neki drugi propisi. Tu bi verovatno bilo reči i o aktivnostima koje bi mogle eventualno imati i obeležja nekog krivičnog ili drugog kažnjivog dela - objašnjava Radojčić.

Ipak, on napominje i da u oba moguća slučaja ne postoji nadležnost Komisije. Vezano za postupke javnih nabavki, ova komisija je nadležna samo u slučaju nameštenih ponuda, kada ponuđači sprovedu dogovor o tome ko od njih, po kojoj ceni i pod kojim uslovima će podneti ponudu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP