Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVO LICE DRAGICE NIKOLIĆ

Uspela sam u životu, zavide mi svi!

Autor: I. Kljajić / R. Ćoralić | 17.05.2015 - 17:45:00h | Komentara: 17

Dragica Nikolić, supruga predsednika, pokazala je da i te kako ume da barata milionima evra, iako se prilikom dolaska na vlast Tomislava Nikolića svima nama predstavljala kao žena domaćica i ikonopisac. Da je njena privatna humanitarna organizacija, koja nosi njeno ime i obilato koristi državne resurse, veoma unosan biznis, najbolje pokazuje nova adresa na koju se nedavno registrovala. Fondacija, sa jednim zaposlenim, u februaru se preselila u poslovnu zgradu u Bulevaru Mihajla Pupina, u deo Novog Beograda koji okuplja biznis svet koji ima da odvoji i po nekoliko hiljada evra za iznajmljivanje kancelarija.

Dragica Nikolić

Susret sa "šejkom": Tomislav i Dragica Nikolić na prijemu UAE

Ova promena adrese jedan je od retkih podataka koji se može pronaći u registru Agencije za privredne registre. O finasijama i tokovima novca koji se skoro dve i po godine uliva u organizaciju i odliva iz iste nema nijedne informacije. Do sada ni u samoj organizaciji nema odgovora na pitanja ko, koliko i na koji način „filuje“ Dragicu, zbog arogantnih saradnika kojima se okružila. I juče smo slično prošli kada smo, u nameri da saznamo o kakvim poslovnim prostorijama je reč i koliko ih fondacija plaća, pozvali Dragičinu službenicu za odnose s javnošću Ivu Žikić.


- Stvarno sramota što me zovete. Nedelja je popodne i ja se odmaram - odbrusila nam je ona i prekinula vezu i pre nego što smo je podsetili da je subota 15 časova sasvim pristojno vreme za razgovore o organizaciji koja se bavi humanitarnim radom.

Novo preseljenje sedišta fondacije može se smatrati poslovnim uspehom, s obzirom na to da se Dragica odmah po osnivanju fondacije „uvalila“ na adresu Predsedništva Srbije, odakle je prinudno iseljena tek posle insistiranja „Alo!“ i našeg pisanja da je skandalozno da se privatna organizacija registruje na adresi na kojoj je radno mesto predsednika Srbije. Fondacija se posle toga smestila u privatan stan porodice Nikolić na Novom Beogradu, a od februara aktivnosti se smišljaju iz moderne poslovne zgrade koja gleda na Palatu Srbija.

Prva dama Srbije nikada nije obelodanila tokove novca svoje fondacije koja, iako privatna, koristi sve resurse Predsedništva. Prema podacima koje je fondacija do sada podelila s javnošću, ova organizacija je od 21. januara 2013, kada je osnovana, do oktobra 2014. utrošila sedam miliona evra, što je sedmostruko više nego što su to u istom periodu uspele da sakupe humanitarne organizacije Novaka Đokovića ili Vlada Divca, koje imaju znatno duži staž u ovome. Pod izgovorom da je reč o društveno odgovornim aktivnostima i da donatori ne žele da se o njihovim prilozima i pomoći govori u javnosti, Fondacija „Dragica Nikolić“ krije od koga je sve primala novac.

Luksuznim "audijem" u hram Svetog Save

Svoju bahatost prva dama pokazala je i na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja 2013. kada zamalo službenim automobilom nije ušla u hram Svetog Save na Vračaru. Auto je u crkvenoj porti nepropisno bio parkiran, sve dok je Dragica boravila u hramu, odnosno čitava dva sata. Ovakvu slobodu malo ko sebi daje za pravo. Čak je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin prošetao sa parkinga do hrama, ali gospođa Nikolić nije mogla ni toliko da protegne noge.

Dragica Nikolić, hram Svetog Save | Foto: ALO!

Putin došetao sa parkinga, ali Dragica nije | Foto: ALO!

Sa snajkom u Ameriku

Koliko su Nikolići široke ruke, kad se troše državne pare, pokazuje i ogromna delegacija koju je predsednik Srbije septembra prošle godine poveo u Njujork na zasedanje GS UN. Među brojnim putnicima, našla se snajka predsednika Milica Nikolić, supruga njegovog starijeg sina Radomira, ali i Violeta Karić, upravnica Fondacije „Dragica Nikolić“! Kako i u kom svojstvu se snajka našla u državnoj sviti, kao i ko je platio troškove njenog boravka u Americi, do danas nije razjašnjeno.

Porodičan biznis
Zanimljivo je da je Dragica Nikolić za upravitelja svoje fondacije postavila Violetu Karić, čije se ime provlačilo u aferi „Mobtel“ u vezi sa bagatelnim otkupom stanova u vlasništvu kompanije. Evidencija Agencije za privredne registre otkriva da je prva dama rešila da se u humanitarni rad zvanično upusti uz podršku ženskog dela porodice Nikolić. Članice Upravnog odbora fondacije bile su snajke Milena i Milica, koje su udate za sinove Branislava i Radomira. U međuvremenu, Milica Nikolić se povukla, a na njeno mesto je uskočila Olivera Stanišić.

U zvanične posete vodi stilistkinje!
Samovoljno ponašanje pokazivala je i u zvaničnim posetama stranim zemljama i to pre svega vodeći sa sobom svoje prijateljice i šoping-savetnice. Iako je Predsedništvo redovno obmanjivalo javnost i lagalo o spisku ljudi koje je predsednički par u nekoliko navrata „krijumčario“ u državnu delegaciju, činjenice su isplivale na videlo. Tako se prva dama najočiglednije ofirala u februaru 2013. prilikom posete Azerbejdžanu, gde su zvanične fotografije pokazale da je na ovaj put povela i svoju „savetnicu za cipele“ i prijateljicu Slavicu Kezunović. Nešto ranije ona je uspela da se ugura na mesto savetnika tadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića. U Baku je tada povela i Violetu Karić, direktorku svoje fondacije. Ni prva, ni druga nisu bile na spisku članova delegacije, koji je Predsedništvo dostavilo medijima.

Cipele za 200.000!
Domaćica Dragica Nikolić morala je ubrzano da poradi na svojoj transformaciji u prvu damu Srbije, pa je u danima posle izbora često viđana u kupovini luksuzne obuće i odeće. Prvi foto ulov Dragice Nikolić „Alo!“ je napravio uoči inauguracije predsednika Nikolića i to prilikom šopinga „teškog“ barem 200.000 dinara. Ona je tada uslikana sa svojom prijateljicom i stilistkinjom Slavicom Kezunović kako pazari obuću za svečanu priliku u jednom poznatom butiku.

Umislila  atentat, tražila zalihe krvi
Da se Dragica i previše uživela u ulogu prve dame, svedoči i to da je od opštinskih vlasti u Lebanu, kako je objavljeno, tražila da obezbede sanitet s dozom njene krvne grupe za slučaj da neko na nju izvrši atentat. Prva dama se tamo zadržala svega oko sat i po, a predsednik opštine Lebane je tada priznao da su to i uradili po nalogu koji je stigao iz fondacije i da su krv dopremili iz leskovačkog doma zdravlja, jer lebanska bolnica nema transfuziološko odeljenje. U pripravnosti je bio i sanitet koji ima EKG i aparat za reanimaciju, a dežurao je jedan lekar.

Tomislav Nikolić i Dragica Nikolić

Tomislav Nikolić i Dragica Nikolić | Foto: Dejan Živančević

Diplomatski pasoš za mamu


Mediji su pisali da se diplomatskog pasoša dočepala čak i Milka Ninković (86), majka Dragice Nikolić. Predsednikova tašta dobila je ovu specijalnu putnu ispravu kada je šef srpske diplomatije bio Ivan Mrkić, koji je odmah po gubitku fotelje u Vladi uskočio kod Nikolića i do danas ostao njegov savetnik. Iz MSP-a su posle tvrdili da navodi o tašti i diplomatskom pasošu nisu tačni.

Sponzoru namestila posao s Predsedništvom!
Mediji su raskrinkali još jedan dil prve dame u kojem je ona svom sponzoru namestila posao nabavke novogodišnjih paketića za decu zaposlenih u Predsedništvu! Čim je izabran za predsednika, Nikolić je ovu kupovinu poverio firmi koja je donator fondacije njegove supruge. Ne samo da su paketići iz godine u godinu sve skuplji, već je predsednik povećavao i starosnu granicu dece koja su ih dobijala, pa je samim tim rastao i ukupan iznos za nabavku.

Ima se, može se, hiljade evra na krpice troše se
Sa Dragicom, kao prvom damom, Srbija je dobila i određene „prednosti“ jer, ako ništa drugo, onda bar možemo da se pohvalimo da smo zahvaljujući njoj dospeli u sami vrh svetske modne liste. Doduše, Dragica nam nikad nije otkrila tajni recept kako sa „skromnim“ porodičnim primanjima može sebi da priušti garderobu najpoznatijih svetskih kreatora. Skupoceni stil supruga predsednika Nikolića počela je da praktikuje otkako se uživela u ulogu prve dame, pa je samo na jednom humanitarnom balu, na kojem je jedva skupila 40.000 dinara, gospođa prva dama sva blistala, od glave do pete, u garderobi „Dolče i Gabana“, vrednoj više od 10.000 dolara ili dvadesetak naših prosečnih plata. A njen suprug Tomislav je tada, sa platom od 150.000 dinara, morao da predsednikuje Srbijom mesec i po dana dana da bi zaradio za Dragičinu torbu od 2.795 dolara. A sličnih kombinacija Dragica ima na pretek, pa ne bi bilo loše da i nas, obične smrtnike, koji ni do 15. u mesecu ne možemo da se skrpimo, posavetuje kako da uskočimo u slične komade. Modni raskoš iz Predsedništva su pokušavali nemušto da objasne kako su svi modeli šiveni, kao i da ponekad pazari i na rasprodaj

Poslednji komentari
  • biba Vreme: 17.05.2015 17:52h

    nema niceg goreg nego kad seljak iz opanaka uskoci u cipele !

  • Lea Vreme: 17.05.2015 18:10h

    Strasno je kada opanak obuje cipelu

  • nikola Vreme: 17.05.2015 18:24h

    do juce preskakala sine u beogradu da je struja neubije, a sada multimilionerka. jadna li si srbijo sa ovakvima na vlasti.polako.nicija nije sjala do zore.eto takvi su nam bivsi radikali a sada sns-ovci

  • Sju Vreme: 17.05.2015 18:39h

    U feudalnoj Srbiji u kojoj radnici i penzioneri hodaju okolo u ritama i srećni su ako imaju čorbu od kupusa i koru hleba dahije uživaju u svakolikom luksuzu i igraju svoju ulogu neke nove pokondirene vlastele. Ovi su gori od Osmanlija, sledeće što će da smisle je danak u krvi koji će gladni, bolesni i napaćeni narod morati da plaća za njihovo lično uživanje. Srbijo stidi se same sebe!!!

  • Станко Vreme: 17.05.2015 18:43h

    Не знам зашто они крију ко им даје паре за фондацију. Паре дају само зато што је у питању фондација везана за Председника Републике. Паре нико не даје за џабе, сви очекују нешто за узврат, било ослобађање од пореза, било постизање циља ком је фондација циљно основана, било да добију за узврат услугу од власти. Како је у питању Председник, јавност у раду фондације је услов за ослобађање од сумње да је у питању систем лобирања - ја теби - ти мени. Стога треба затражити од Повереника за информације од јавног значаја да наложи фондацији објављивање података о томе ко даје паре за фондацију и како се оне троше. Ало је аргументовано објавио имовину Председника и његове породице као и њихове приходе. Лепо се види да је стечена имовина далеко већа од прихода.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP