Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KLINIČKI CENTAR U NIŠU

Uspešna transplatacija bubrega

Autor: Tanjug | 28.01.2013 - 14:20:00h | Komentara: 0

Direktor Kliničkog centra u Nišu doc. dr Zoran Radovanović rekao je danas da je tim lekara tog centra uspešno obavio dve transplatacije bubrega, jednu sa živog donora i jednu sa osobe u stanju moždane smrti.

Odbijaju lekarsku pomoć!

Uspešna transplantacija! | Foto ilustracija: freedigitalphotos.net

- Posebno je važno da smo obnovili kadaveričnu transpataciju koja je poslednji put obavljena u niškom Kliničkom centru 2010. godine - kazao je Radovanović na konferenciji za novinare najavljujući da se radi na osposobljavanju timova za transplataciju drugih organa u Nišu. Vođa transplatacionog tima prof. dr Miroslav Stojanović rekao je da je prva transplatacija bubrega u Nišu obavljena 1979. godina u saradnji sa stručnjacima iz Liona, a da je u niškom Kliničkom centru obavljeno do sada 61 transptacija i da se sada to radi samostalno, za razliku od početka transplatacije kada su niški lekari radili sa lekarima sa Vojno-medicinske akademije.

Prošle godine obavljeno je ukupno pet transplatacija sa živih davalaca, napomenuo je Stojanović i naveo da više od 150 bubrežnih bolesnika čeka na novi bubreg na listi u Nišu. Na listi čekanja je još 30 pacijenata kod kojih je neophodna transplatacija jetre, dodao je Stojanović. On je napomenuo da je odnos transplatacija sa živih donora i kadaveričnih 80:20, a da je u razvijenim zemljama taj odnos obrnut i da je tako nizak nivo u Srbiji posledica predsrasuda, neznanja i nerazumevanja. U niškom Kliničkom centru do sada je izdato 997 donorskih kartica, dodao je Stojanović. Radovanović je rekao da naša država aktivno učestvuje u programima "Eurotransplanta" iako nije formalno član, kao i da je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Djukić učestvovao na skupu Borda Medjunraodne fondacije Eurotransplanta u Austriji gde je pomenuo i niški Klinički centar i naš rad na obnavljanju operacija transplatacije.
Vantelesna oplodnja, kardiohirurgija i transplataciona hirurgija su tri elementa da bi nas Evropa prepoznala kao klinički centar, kazao je Radovanović.
On je napomenuo da je Klinički centar u Nišu u prioritetu u Ministarstvu zdravlja za nabavku nove opreme do 2015. godine. Radovanović je naveo da se u Kliničkom centru povremeno suočavaju sa nedostatkom materijala i lekova kao što su hiruški konac i pojedinni cistostatici i da je razlog za to nedekvatan plan nabavke koji je uradjen prošle godine.
U Urgentnom centru KC Niš počeo je sa radom kol centar preko koga će moći da se dobiju informacije o zbrinutim pacijentima, rekao je direktor Urgentnog centra Miodrag Lazić.
Urgentni centar otvoren je krajem prošle godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP