Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REHABILITIOVAN DRAŽA MIHAILOVIĆ

"Ustaše" partizani i "Ustaše" četnici ispred Palate pravde! (FOTO)

Autor: Ivana Kljajić | 14.05.2015 - 12:03:00h | Komentara: 0

Višegodišnji proces rehabilitovanja Dragoljuba Draže Mihailovića koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu završen je, a Draža je rehabilitovan. Bila je potrebna prava pravna akrobatika da se danas odluči drugačije, odnosno da sud ne poništi presudu od 17. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem i kojom su mu oduzeta građanska prava.

Četnici i Partizani ispred Palate pravde / Foto: I.Kljajić

Četnici i Partizani ispred Palate pravde / Foto: I.Kljajić

Međutim, kao i sve drugo u Srbiji, ni ovo nije moglo da prođe bez razmirica i sukobljenih strana, odnosno pristalica partizana sa jedne i četnika sa druge strane ispred Palate pravde u Beogradu. Između njih je stajao kordon policije koji se trudio da održi stvari pod kontrolom.

Za to vreme dve suprotstavljene strane su se prepucavale stihovima i jedni druge nazivali ustašama.

Četnici i

Četnici i Partizani ispred Palate pravde / Foto: I.Kljajić

Četnici i partizani ispred Palate pravde / Foto: I.Kljajić

Sa jedne strane pristalice lika i dela komandanta jugoslovenske vojske u otadžbini pevaju zajedno sa pristalicama Srpske radikalne stranke: "Da se Dražin barjak bije ne bi bilo Albanije", a sa druge strane partizani im odgovaraju stihovima: "Petokraka sva od krvi nosio je Tito prvi".

Četnici i Partizani ispred Palate pravde / Foto: I.Kljajić

Sidža od Resave / Foto: I.Kljajić

U trenutku kada je saopšteno da je sud doneo odluku o rehabilitaciji četničkog komandanta partizani su se utišali, a četnici su im zapevali "Zašto ćutite".

Jedan od pristalica Dragoljuba Draže Mihailovića, Sidža od Resave kaže da je došao da lično čuje odluku o rehabilitaciji.

- Konačno je došao taj dan, slavićemo ovaj dan, sigurno..." kaže Sidža od Resave i pridružuje se svojim saborcima koji pesmom "Spremte se, spremte..." dočekuju lidera SRS Vojislava Šešelja dok im sa druge strane pristalice partizanskog pokreta uzvraćaju "ustaše i četnici, zajedno ste bežali".

Miloljub Milentijević iz Zvečana rekao je da ovo treba da slavi cela Srbija.

- Posle komunističke torture konačno smo dočekali pravdu; kaže Miloljub.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je povodom odluke Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića, da Srbi 14. maj od danas treba da slave kao dan srpskog jedinstva, jer je došlo do izmirenja istorijske nepravde i podele na partizane i četnike.

Vojislav Šešelj stiže u Palatu pravde

Vojislav Šešelj ispred palate pravde | Foto: Vesna Lalić

 
Šešelj je novinarima ispred Palate pravde u Beogradu rekao da je to jedina moguća odluka i da je time pokazano da je junački komandant Draža Mihailović godinama bio žrtva komunističkog terora.

"Posle ovog dana, istoriju treba prepustiti istoričarima, a mi potomci četnika i partizana treba da zajedno gradimo budućnost", poručio je Šešelj.

On je naglasio da to što je došlo do izmirenja ne znači da srpske patriote neće nastaviti da glasno kritikuju neke tekovine komunističkog terora.

Jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić izjavio je danas da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića veliki dan za pravo i pravdu i da bi ovaj dan trebalo da se slavi i u Hrvatskoj.

Oliver Antić

Oliver Antić | Foto: RAS

 
Antić je novinarima posle odluke suda rekao da je to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.
"Ovaj dan bi trebalo da se slavi i u Hrvatskoj", rekao je Antić koji je savetnik predsednika Republike, i ocenio da je ovo veliki dan za pravo i pravdu jer sa pravnog stanovišta negativna odluka o zahtevu za rehabilitaciju ne bi ni mogla da se obrazloži.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je lično nezadovoljan odlukom suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Transparentno: Nebojša  Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: MUP

Stefanović je podvukao da je to njegov lični stav i naglasio da je kao potomak partizanskog borca koji je učestvovao u oslobađanju Beograda i Srbije tokom Drugog svetskog rata nezadovoljan rehabilitacijom Mihailovića.

Naravno, ne mešam se u odluke nezavisnih pravosudnih organa, oni su verovatno imali više pravnih argumenata i dokaza nego što ja imam", rekao je Stefanović.

Odluka o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića znači da se on više ne smatra osuđenim i da mu se vraćaju sva građanska prava koja su mu bila oduzeta poništenom presudom Vrhovnog suda FNRJ ukazao je jedan od punomoćnika predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović.


On je u izjavi novinarima rekao da se to odnosi i na konfiskovanu imovinu, tako da sada Mihailovićevi naslednici mogu da traže povraćaj imovine koja mu je oduzeta.


Živanović je istakao da je zadovoljan odlukom suda, kojom je usvojen zahtev predlagača, napominjući da je jedino takva odluka i mogla da bude doneta, s obzirom na sve ukazane činjenice i dokaze.

Lider Liberalno-demokratske partije, Čedomir Jovanović smatra da tokom Drugog svetskog rata Draža Mihailović i njegov pokret pravo na postojanje nisu priznavali drugim narodima i nacionalnim manjinama i nisu ga priznavali pripadnicima antifašističkog pokreta, isto onako kako su to tokom ratova devedesetih radile partije, vojske i paravojske bliske njihovim idejama i metodama.

Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović


''Rehabilitacija Draže Mihailovića je ko zna koji po redu izraz dezorijentisanosti našeg društva, potvrda hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti i još više dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebali da budemo u budućnostiNa svaki pokušaj restauracije zločinačkog sistema vrednosti, bez obzira da li se radi o onom iz četrdesetih ili onom iz devedesetih godina, moramo odgovoriti još jačim insistiranjem na antifašističkim vrednostima i zalaganjem za slobodu i jednakost za sve ljude, kao što smo to umeli da radimo u prošlosti, kada smo bez obzira na cenu, bili ponosan i neodvojiv deo slobodnog i modernog sveta'', rekao je Jovanović.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da bi želeo da epilog rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda i da više ne bude ideoloških podela na partizane i četnike.

Nije birao  reči: Patrijarh  Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: Rajko Ristić

"Ja bih želeo da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) za "Nedeljnik" od četvrtka, pre odluke suda o rehabilitaciji.

Upitan da li to znači da SPC zapravo podržava rehabilitaciju četničkog vođe, patrijarh je kazao da "SPC podržava samo istinu".

"Istina je najlekovitija za sve nas. I za narod i za crkvu. I za našu prošlost i za našu sadašnjost i za našu budućnost. Istina je spora, ali dostižna. Vreme je da istoriju prepustimo istoričarima, a da srpski narod prestane da se deli samo na osnovu toga ko je nekad kojim putem pošao", kazao je patrijarh Irinej.

On je potvrdio da je nameravao da prisustvuje završnoj reči u sudskom procesu.

"Želeo sam da odem da podržim istinu, ali sam zbog obaveza i priprema Sabora SPC bio sprečen. Crkva je imala svog predstavnika", kazao je poglavar SPC.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP