Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR LONČAR PORUČUJE

Usvajanjem "Zojinog zakona", deca će biti spasena

Autor: Tanjug | 22.01.2015 - 11:47:00h | Komentara: 0

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će usvajanjem takozvanog “Zojinog zakona” biti omogućeno da deca koja u roku od šest meseci ne dobiju dijagnozu u Srbiji odu na ispitivanje u inostranstvo i da su za to obezbeđena sredstva.

Zlatibor Lončar| Foto: Nebojša Marković

U nedavno formiranom fondu trenutno ima četiri miliona evra, a kasnije će, kako je objasnio Lončar, to biti finansirano iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Prema njegovim rečima, iz novoformiranog fonda obezbeđena su sredstva i za 13-oro deca koja neće čekati da se usvoji “Zojin zakon” već će njihovi problemi biti rešavani odmah.

- Zakon je pisan emocijama - rekao je Lončar istakavši da je danas veliki dan i za srpski parlament, ali i za svu decu koja će usvajanjem zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti biti spasena.
 - Zdravstvo nije politika, zdravstvo je potreba i mi smo svi na jedinstvenom zadatku, da damo svoj doprinos. Ovo je jedan primer gde kada postoje dobre namere, razumevanje i isti cilj to može da se ostvari - istakao je ministar zdravlja.
 - Dobro je što se ponašamo kao lekari, a ne kao političari”, rekao je predlagač zakona poslanik DS Dušan Milisavljević i dodao da se “Zojin zakon” donosi na ponos države i parlamenta i da će spasiti sve one mališane koji boluju od retkih bolesti.
 -Posle više od godinu dana borbe za "Zojin zakon", on će biti na dnevnom redu u Skupštini Srbije i zbog toga sam presrećan, jer je to dobar zakon i za sprski parlament i za demokratiju - rekao je on.

U Skupštinu Srbije došli su i Zojini roditelji Bojana i Danilo Mirosavljević.
 - Ovo je pobeda Zoje,Luke…dece koja još uvek čekaju svoju šansu i koja će biti spasena ovim zakonom. Zoja će živeti u svakom detetu koje bude spaseno - rekla je novinarima Bojana Mirosavljević.
Ona je zahvalila ministru Lončaru koji je, kako je istakla, slomio predrasudu o ministrima jer je ispunio svoje obećanje.
 - Ovo je ministar koji ispunjava svoja obećanja - rekla je majka Zoje Mirosavljević koja je zahvalila i poslaniku Milisavljeviću jer, kako je navela, nije dozvolio da se odustane.
LONČAR: SUTRA O VAKCINACIJAMA NA ODBORU ZA ZDRAVLJE
Lončar je izjavio da će sutra, zbog sve veće kampanje na društevnim mrežama koja se vodi protiv vakcinacije, zasedati odbor za zdravlje i porodicu na kome će govoriti stručnjaci iz te oblasti, ali i oni koji imaju drugačije mišljenje.

 - Mi imamo jasno definisan zakon koji se nimalo ne razlikuje od svih zakona u Evropskoj uniji u svetu i sa pravilima Svetske zdravstvene organizacije, gde postoji kalendar obavezne vakcinacije. Mislim da mi nemamo pravo da dozvolimo nekome da oboli, od bolesti od koje ne mora da oboli, ukoliko se vakciniše - rekao je Lončar novinarima u skupštini.
Lončar je naveo da u svetu oko tri miliona ljudi premine od bolesti koje su mogle da budu sprečene vakcinacijom.

 - Ali smo za to da se čuje svako mišljenje - rekao je ministar zdravlja i poručio da na zdravstvo ne treba gledati kao na politiku.
Nedavno je član odbora za zdravlje i porodicu poslanik DS Dušan Milisavljević pozvao i ministarstvo, institute za javno zdravlje, medicinske fakultete i ostale institucije I stručnjake da dignu glas protiv kampanje koja se na društvenim mrežama povela protiv vakcinacije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP