Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAUKA, UMETNOST I KULTURA

Usvojen predlog za osnivanje Vojvođanske akademije

Autor: Beta | 07.07.2015 - 18:22:00h | Komentara: 0

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas Pokrajinsku skupštinsku odluku o osnivanju javne ustanove Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, za koji je glasalo 58 poslanika, dok je 14 poslanika bilo protiv.

Zelenilo Novi Sad

Novi Sad | Foto: JKP Gradsko zelenilo Novi Sad

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je rekao da je Nacrt skupštinske odluke o osnivanju VANUK u skladu sa odlukama Ustavnog suda iz 2012. godine, nakon zakonskih ukidanja ingerencija tadašnje VANU.

Organizacija nove institucije biće drugačija, neće biti zvanja akademika, a od sedam članova upravnog odbora šest će imenovati osnivač, odnosno Pokrajina, a jedan će biti iz redova zaposlenih, obrazložio je Pavlov.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković je rekao da Vojvodina osniva VANUK jer postoji potreba da se pravno uredi ova oblast zbog ubrzanog razvoja nauke, kulture i umetnosti, te da zbog tog napretka ima mnogo više potrebe za ovakvom, uređenom institucijom, da bi se razvoj nastavio i podržao.
 - Specifičnost Vojvodine je različitost kultura i to je jedan od aspekata zašto je potrebna jedna ovakva institucija. VANUK je institucionalni izraz svega onoga po čemu je Vojvodina specifična i posebna, jer ne treba nam nova institucija koja će stare teme i stare oblasti tretirati na novi način -  kazao je Novaković.
On je ocenio da ima neslaganja jer različite političke strane različito razumeju razvoj cele Srbije, te da postoji latentna potreba da se sve u državi centralizuje. Podsetio je da je slično bilo kada su osnivana preduzeća Vode Vojvodine i Vojvodina šume, što je takođe tumačeno kao napad na nacionalni interes.
Dušan Jakovljev iz Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je da ova inicijativa donosi dve stvari, a to je da bi u roku od dve nedelje bilo pokrenuto pitanje ustavnosti i da Ustavni sud više ne bi obarao ovakve odluke, jer počinju pregovori sa Evropskom unijom, a zemlje EU se ponašaju drugačije kada se radi o kulturi, nauci i umetnosti.
 - Čak i visokocentralizovana Francuska ima više akademija, svaka se zove tako, jer je Evropa shvatila važnost da se akademije osnivaju na nivou gradova ili regiona, a na osnovu potreba i iskustava datog okruženja. A nas 120 ovde sedi i sa strahom moramo da obrazlažemo ovakve naše inicijative - kazao je Jakovljev.
Poslanica iz Srpske radikalne stranke, Ivana Zečević rekla je da ta stranka nije podržala predlog, jer je on, po njihovom mišljenju, protivan Statuta Vojvodine i Ustavu Srbije, te da se osnivanjem još jedne akademije razbija jedinstvo naučne zajednice u Srbiji, odnosno potkopava rad SANU.
 - Postoji ogranak SANU u Novom Sadu, a Izvršni odbor te institucije doneo je mišljene povodom ove inicijative, u kojem se kaže da je SANU iznenađena inicijativom, pogotovo nakon negativne odluke o ustavnosti prethodnih sličnih inicijativa - navela je Zečevićeva i dodala da će, ukoliko Vlada Srbije ne pokrene ocenu ustavnosti, ona postati saučesnik u kršenju Statuta i Ustava.
Sa odlukom se nisu složili i za nju nisu glasali ni poslanici SPS, kao ni SNS, a predsednik poslaničke grupe ove stranke Predrag Matejin rekao je da Vojvodina nema nadležnost za osnivanje ovakve institucije i da ona nije po zakonima Srbije.
 - Vi želite apsolutnu kontrolu nad naukom i umetnošću, ali model za ovakvu inicijativu treba da predlože ljudi iz SANU. Jednog dana, to pitanje neće doći na red pod pritiskom i ucenom, a ovaj predlog je čini mi se blaga ucena dela koalicije Pokrajinske vlade. VANUK je potreban političarima u Vojvodin kao jedan od atributa državnosti pokrajine - kazao je Matejin.
Poslanici SNS su najavili da će se obratiti Ustavnom sudu povodom ove inicijative.
Na dnevnom redu Skupštine danas je ukupno 14 tačaka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP