Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAS U SKUPŠTINI SRBIJE:

Usvojeni finansijski zakoni i izmene zakona o izvršiteljima

Autor: Tanjug | 18.12.2014 - 18:03:00h | Komentara: 0

Skupština Srbije usvojila je danas pet finansijskih zakona na predlog Narodne banke Srbije, kao i izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje predviđaju nadležnost izvršitelja za izvršenje novčanih potraživanja nastalih po osnovu izvršenih komunalnih i sličnih usluga na način koji treba da spreči zloupotrebe.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: FoNet - Božidar Petrović

Poslanici su usvojili Zakon o osiguranju koji predviđa da nova društva za osiguranje neće moći istovremeno da se bave životnim i neživotnim osiguranjem, kao i Zakon o platnim uslugama koji uvodi institut elektronskog novca, a prvi put reguliše i plaćanje preko interneta i mobilnih telefona.

Zakon o platnim uslugama stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a počeće da se primenjuje od 1. oktobra 2015. godine, osim nekoliko odredbi koje će se primenjivati od dana pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Novi zakon trebalo bi da modernizuje i unapredi platni promet u zemlji i sa inostranstvom, i veću konkurenciju u platnom prometu, uvodi platne institucije i instituciju elektronskog novca.

Gradjanima će biti omogućeno da sve poslove koje su do sada obavljali u bankama mogu da obave preko pružalaca platnih usluga, izuzev stambenih kredita i oročene štednje.

To će omogućiti da brzo i jednostavno, bez odlaska u banku i uz znatno niže troškove, šalju i primaju novac iz inostranstva, obavljaju sve vidove plaćanja i naplate, da koriste posebne vrste kreditnih i platnih kartica koje mogu biti namenjene za odredjenu vrstu kupovine i koje ne moraju biti vezane za tekući račun.

Usvojene su i izmene zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o deviznom poslovanju i o sprečavanju pranja novca, radi uskladjivanja sa novim Zakonom o platnim uslugama.

Skupština Srbije izabrala je Radeta Doroslovačkog za člana Nacionalnog prosvetnog saveta.

Poslanici su jutros razmotrili šest amandmana na izmene Zakona o izvršenju i obezbedjenju, a prethodno su postavljali pitanja Vladi Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP