Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAZITE ŠTA KUPUJETE!

Uvaljuju bajatu ribu na pijacama

Autor: S. Ivaneža | 23.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Riba koja se prodaje na pijacama često nije sveža, a, kako bi se rok trajanja sakrio, koriste se nove deklaracije iz pojedinih radnji koje se lepe preko starih, kažu za „Alo!“ pojedini prodavci ribe.

Najčešće se  mulja sa skušom,  upozoravaju  prodavci

Najčešće se mulja sa skušom, upozoravaju prodavci | Foto: Željko Šafar

Naime, kako saznajemo, najčešće se ove prevare praktikuju sa skušom, i to se dešava već tri godine unazad. Inspekcija je upoznata s tim, ali, kako kažu prodavci u ribarnicama, oni ne reaguju. Prodavci koji su iz razumljivih razloga želeli da ostanu anonimni, tvrde za „Alo!“ da su primorani da varaju kupce i nude i prodaji ono što u radnji uopšte ne postoji.


- Posebno se tako u radnjama prodaje vijetnamski som, zvani pangasijus, koji se otapa i prodaje po duplo većoj ceni kao sveži list, sa kojim nema nikakve sličnosti – objašnjava jedan od prodavaca ribe za „Alo!“ i podseća da je vijetnamski som riba izuzetno lošeg kvaliteta, koja se proizvodi u Vijetnamu, u ekstremno nehigijenskim uslovima.

Kako bi trgovci sakrili rok trajanja, koriste nove deklaracije iz pojedinih radnji koje se lepe preko starih, otkrivaju za „Alo!

Kako bi trgovci sakrili rok trajanja, koriste nove deklaracije iz pojedinih radnji koje se lepe preko starih | Foto: Rajko Ristić


- Kupcima kažemo da je riba sveža, jer oni ne vide deklaraciju. Postavimo ribu na led i bacimo onu koja se baš raspala. Narod ne zna, nije ni svestan šta ponekad kupuje. Dešava se da dođu ljudi i žale se na bolove u stomaku – priča nam jedan od prodavaca na Kalenić pijaci.

Inače, sveža riba ima svetlu kožu koja se preliva u duginim bojama, a na njoj se nalazi vodenasta, prozirna sluz. Ako je bleda i bez sjaja, znači da je stara.
Iz Argentine i Vijetnama stiže smrznuta, a iz Italije, Hrvatske i Norveške sveža, kako kažu prodavci.

- Stiže jednom u nedelju dana, a govorimo mušterijama da dolazi dva puta nedeljno – objašnjavaju prodavci.

Falsifikovanje deklaracija je krivično delo


Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dobili smo odgovor da je svako falsifikovanje deklaracija robe i proizvoda krivično delo.
- Deklaraciju može da izda samo proizvođač robe, a nikako poslodavac ili osoba koja trguje tom robom - kažu iz Uprave za veterinu za „Alo!“.

Zoran Nikolić: Gledajte ribu, pa uzmite račun!


Potpredsednik udruženja za zaštitu potrošača, Zoran Nikolić, apeluje na građane da uzimaju fiskalne račune u radnjama kao dokaz o kupovini i savetuje da pogledaju ribu, jer se svežina ribe poznaje po boji i mirisu.
- Veliki je problem sa deklaracijama koje važe za jednu isporuku, a trgovci daju sebi za pravo da ih upotrebe više puta. Govorimo o kriminalu. Tržišna inspekcija mora da proveri knjigu evidencije prometa i da uporedi brojeve, što podrazumeva i fiskalne račune. Tu je i problem nekucanja računa, a on je osnova za sve. Kada kupac ne uzme račun kriv je on, a ne inspekcija – objašnjava Zoran Nikolić za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • Ribolovac Vreme: 23.07.2014 09:28h

    Savet iskusnog ribolivca: ne kupujte ribu kojoj su oci uplae i skrge svetle (roze) boje. Samo sveza riba ima tamno crvene skrge, pune kiseonika. I nikako ne kupujte ribu kojoj su skrge izvadjene, ta sigurno nije sveza!

  • JOVANA Vreme: 23.07.2014 09:36h

    E zato ja i svi moji poznanici uzimamo ribu,u ribarnici na Smederevskom putu kod kafica "Kocka" (kod Moravca) Covek nabavlja robu jednom nedeljno uzima manje kolicine i sve je vrhunski kvalitet.Pece u pecnici na papiru,bez uzeglog ulja kako TO vecina radi Pozzz

  • Pitanje Vreme: 24.07.2014 06:37h

    Zasto drvava uopste dozvoljava uvoz ribe iz Vijetnama ? Zar zaista treba razipati devize na katastrofalno losu i nehigijensku ribu s drugog kraja planete? Takvu rebu treba zabraniti po oznovu testiranja stvarnog sadrzaja i naci bilo kakvu zackoljicu (tipa previse holesterola, tragovi otrovnih materija itd.) da se zabrani uvoz. Plus, tim prodavcima koji hoce da govore dati status whistle-blower-a i gzase potrpati u zatvor.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP