Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI SAD

Uvedena odbrana od unutrašnjih voda!

Autor: Tanjug | 27.05.2015 - 16:27:00h | Komentara: 0

Na pojedinim sistemima za odvodnjavanje u Vojvodini uvedena je odbrana od poplava unutrašnjih voda, zbog obilnih padavina u proteklih nekoliko dana, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Poplavljen Novi Sad

Poplavljen Novi Sad | Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Najviše problema od unutrašnjih voda ima na području Kovilja i u pojedinim delovima severno od grada Novog Sada, pa je na sistemima "Dunavac" i "Vrbak" uvedena vanredna dok je redovna odbrana od poplava na snazi na sistemu "Kovilj".
Kako bi se voda što pre povukla, pored četiri crpne stanice, uključene su i dve mobilne pumpe velikog kapaciteta, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da je redovna odbrana od poplava proglašena i na sistemu "Jaračka Jarčina" u Sremu, dok su u selu Donjim Petrovcima na čišćenju i izmuljavanju kanala angažovana dva bagera.
Prema izveštajima sa terena, nivo vode u kanalima opada ili stagnira, tako da na poljoprivrednim površinama ne bi trebalo da bude većih problema.
Zbog porasta vodostaja Dunava i zatvaranja gravitacionih ustava za odvodnjavanje, redovna odbrana od poplava uvedena je i na četiri sistema na području Bačke Palanke.
Iz "Voda Vojvodine" upozoravaju da sve probleme na kanalskoj mreži kao i eventualne prepreke koje blokiraju ili usporavaju oticanje vode trebalo bi prijaviti nadležnim službama tog preduzeća.
U saopštenju se napominje da je obaveza "Voda Vojvodine" da održavaju kanale tako da su u stanju da prime vodu sa okolnog zemljišta dok su vlasnici parcela dužni da vodu sa svojih njiva usmere do kanala.
Za probleme sa vodom u naseljenim mestima nadležne su lokalne samouprave.
Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih nekoliko dana očekuje se porast vodostaja Dunava i Save pa bi kod Novog Sada i Sremske Mitrovice moglo da dostignu nivoe kada se proglašava redovna odbrana od poplava, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP