Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: MIRJANA BOGDANOVIĆ (33), SESTRA INSTRUMENTARKA

Uvek imam tremu pred operaciju!

Autor: Radmila Briza | 21.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 1

Duboko ste uspavani na operacionom stolu. Grudi su vam otvorene. Ruke hirurga dodiruju vam srce. Da li ste se ikada zapitali koja nevidljiva snaga vodi te ruke da budu tako spretne i brze? Ne pogađate? Pa, medicinske sestre - instrumentarke! One organizuju sve! Imaju celu salu u glavi! Svaku sitnicu. Tačno znaju čas tokom operacije koji instrument bi trebalo da bude u ruci hirurga. Debljinu konca. Kako ne bi ništa završilo u vama od instrumenata, gaze i drugih stvari, one imaju tačan broj u glavi svega upotrebljenog tokom operacije. One stalno broje. Ukratko, one su heroine svake operacione sale. Mirjana Bogdanović (33), glavna sestra operacionog bloka kardiohirurgije Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije instrumentarka je.

Mirjana Bodanović / Foto: Emil Čonkić

Za vreme operacije nisam ni gladna ni žedna / Foto: Emil Čonkić

 

„Tek kad uđete u salu, shvatite šta sve u njoj postoji i šta sve morate da znate! Stalno se pitate da li ćete uspeti ili ne”

- Moj posao je lep, ali psihički i fizički težak. Bez obzira na to, najlepše u svemu je saznanje da ste deo tima koji je upravo nekome spasao život!
Da li ste izabrali da baš budete instrumentarka ili je to sticaj okolnosti?

- To je poziv koji nikome nije poznat dok ste u srednjoj medicinskoj školi.
Kada se namesti da se pojavite u operacionom bloku, onda vam on uđe u krv. Prosto ne želite da radite ništa drugo.

Da li je u početku bilo padanja u nesvest s obzirom na to da su operacije krvave, velike, otvara se grudni koš?

- Što se mene tiče nije. Ali zato uvek imam tremu. Tek kad uđete u salu, shvatite šta sve u njoj postoji i šta sve morate da znate. Bukvalno debljinu svakog konca, svaki instrument. Zato je velika ta trema. Jer se stalno pitate da li ćete vi to uspeti ili ne. Zato je i najlepši deo posla kada sve dođe na svoje. Onda je to to!

Mirjana Bodanović / Foto: Emil Čonkić

Mirjana Bodanović / Foto: Emil Čonkić

 

Posao
mi je u krvi


Volite li svoj posao?


- Obožavam ga! Iako nisam znala šta počinjem da radim kada sam se zaposlila, u krvi mi je. I volim ga najviše na svetu. Ne znam da li bi nešto drugo ovako dobro radila. Naravno, lako mi je da budem glavna sestra kada imam dobar tim instrumentarki oko sebe.

Operacija počinje. Šta tog časa instrumentarka mora da ima u glavi?

- Sve vreme tokom operacije morate da držite sve pod kontrolom. Instrumente, okolinu. U svakom trenutku znate šta vam je iza leđa, ispred vas, sa strane. Instrumentarka je, što se kaže, glavna u operacionoj sali.

Ima li čitanja misli hirurzima?

- Nekad morate da im pročitate ono što im je u tom času u glavi. Osim toga, mora da znamo tri naredna njihova koraka tokom operacije. Neki put kada vidimo da negde nešto zapinje, mora jednako da nam radi mozak koliko i njima. Čak toliko, da predložimo nešto što hirurgu ne bi palo na pamet. Ali, sve to dolazi sa iskustvom. Iskusne instrumentarke sve tačno znaju i podjednako su važan član operacionog tima, kao i hirurzi.

Brojite na operaciji?

- Brojimo. Bukvalno sve - gaze, instrumente, sve što je upotrebljeno.
n Operacije traju jako dugo. Kako izdržavate?

- Jedna operacija kod nas u proseku traje četiri, pet sati. Kada imate dve takve, to je čitav dan. Kod nas se instrumentarke ne pitaju za radno vreme. Imaju između 40 i 60 sati prekovremenog rada. Ali trudimo se da se revitalizujemo da bi sutra opet bile koncentrisane na poslu.

Kako izdržite vreme zatvorenosti u sali? Da li vam se ide u toalet? Da li ste žedne? Boli vas glava?

- Kada stanete za operacioni sto, sve što vam je bilo bitno do tog momenta se zaboravi. U momentu dok skidate sterilnu odeću, onda se setite da vam se išlo u WC, da ste gladni, žedni.

Mirjana Bodanović / Foto: Emil Čonkić

Sestre u sali važne koliko i hirurzi: Mirjana sa novinarkom „Alo!“/ Foto: Emil Čonkić

 

Privatni život
uklapamo u posao


Imate li vremena za privatni život?


- Nažalost, nisam udata i nemam dece. Nadam se da će i to doći. Rekla bih da su naše porodice, partneri i prijatelji svesni kavim se poslom bavimo. Više se oni povinuju nama nego mi njima. Ali stigne se sve.

Koliki je svakodnevni rizik od povrede u sali?

- Rizik u operacionoj sali je ogroman! Zato je potrebna ogromna koncentracija. Da svako radi svoj posao. Koliko god je potrebno da se neke stvari rade brzo, toliko je potrebno da to bude i dovoljno sporo kako bi se izbegle povrede.

Kako reagujete u kriznim situacijama?

- Lično ja - vrlo staloženo. Tako bi trebalo da reaguje svako ko radi u operacionom bloku. Najbolje funkcionišem u stresnoj situaciji, pod pritiskom.

Mirjana Bodanović / Foto: Emil Čonkić

Mirjana Bodanović / Foto: Emil Čonkić

Jeste li zadovoljni platom?

-Ne. S obzirom na to koliko se radi i kako, koliki je rizik i sve ostalo što naš posao predstavlja, niko nije zadovoljan svojom platom! Sa druge strane, svi smo svesni u kojoj državi živimo i kakva je situacija u zemlji. Novac nije presudan za naše funkcionisanje. Svi znamo gde smo se zaposlili i za koje pare.
Poslednji komentari
  • dugi... Vreme: 21.12.2014 12:46h

    ovaj članak je...zna se koji je posao instrumentarke, koji je posao anesteziologa i anestetičara a koji je posao hirurga. Niko ne vodi hirurške ruke do hirurga samog. A cilj je da svi u sali funkcionišu kao tim... tako da su svi heroji...Instrumentarka je saradnik hirurga a ne neko ko vodi njegovu glavu i čita njegove misli. Ne odgovara instrumentarka za zaboravljenu gazu ili instrument nego hirurg....Dosta više demagogije....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP